PROGNOZE POLITIČKIH ANALITIČARA

SVI POSTAVLJAJU ISTO PITANJE 'Novi izbori najbolje odgovaraju HDZ-u, zato je čudno što ih Plenković odgađa'

 Arhiva / HANZA MEDIA

SDP je u krizi pa se čini da je jedini razlog zbog kojeg zazivaju izbore u tome što se Bernardić želi očistiti od neistomišljenika, kaže Pero Maldini

Izvanredni parlamentarni izbori najviše odgovaraju HDZ-u, no nikome nije jasno zbog čega premijer Andrej Plenković s njima odugovlači. SDP je kadrovski i programski opustošen pa jedini razlog zbog kojeg ta stranka zaziva prijevremene izbore može biti u činjenici da je Davor Bernardić želi očistiti od svojih neistomišljenika.

HNS je pregovorima s HDZ-om najviše naštetio sebi, a narodnjačka košarica HDZ-u najviše je ražalostila Zlatka Hasanbegovića. Most je, pak, nepovratno izgubio koalicijski kredibilitet, dok je velika koalicija nakon mogućih nacionalnih izbora mnogo bliža nego što je to bila na izborima 2015. i 2016. godine.

Visok rejting

Tako, ukratko, rezoniraju iskusni politički analitičari nakon što je postalo jasno da će premijer Andrej Plenković vrlo teško rekonfigurirati saborsku većinu.

Prema mišljenju naših sugovornika, novi izbori vrlo su izgledni, a u odgovoru na pitanje kome oni u ovom trenutku najviše odgovaraju, u potpunosti se slažu.

- Ako gledamo lokalne izbore na način da je kriza vlasti na nacionalnoj sceni svakako utjecala na birače te da je nacionalna politika dominirala nad komunalnom, onda su rezultati lokalnih izbora jasan pokazatelj vjerojatnog ishoda prijevremenih parlamentarnih izbora. U tom smislu HDZ-u kao općem pobjedniku lokalnih izbora najviše odgovaraju izbori - jasno je odgovorio politički analitičar Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku.

S njime se slaže i Ivan Rimac, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu i politički analitičar, koji smatra da je HDZ-ov rejting nakon lokalnih izbora vrlo visok, što je pokazao i Cro Demoskop.

- Pobjedom su učvrstili autoritet predsjedniku stranke Plenkoviću, a sam HDZ pokazao kao vrlo moćna organizacija. S druge strane, brutalno su se obračunali s Mostom, a vrlo sofisticirano oslabili HNS, koji im se gotovo priklonio - smatra Rimac.

Politički analitičar Berto Šalaj napominje da HDZ trenutno uživa potporu od 33 do 36 posto, pa mu nije jasno zbog čega Plenković oklijeva s novim izborima.

- Njemu u ovom trenutku izbori odgovaraju bili oni u srpnju ili rujnu. Više je razloga zašto je to tako. Moguća stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića još se nije razvila niti konsolidirala, a to ide u prilog Plenkoviću - smatra Šalaj.

Dvosjekli mač

Dodaje kako su nakon odluke HNS-a da neće s Plenkovićem najnesretniji bili upravo Esih i Hasanbegović.

- Njima bi to najviše odgovaralo jer bi imali adut više. Oni sada imaju dvije opcije, koji su svojevrstan dvosjekli mač. Mogu podržati Vladu, čime bi si kupili vrijeme da osnuju stranku i podignu je, no pitanje je kako bi reagirali njihovi birači ako bi išli u spašavanje Plenkovića koji je u Vladi želio HNS. S druge strane, ako ne podrže Plenkovića, zadržat će vjerodostojnost, no neće imati vremena da se organiziraju. Parlamentarni izbori nisu izbori za zagrebačku Skupštinu. Tu su imali samo jednu listu. Nisu imali vremena sastaviti liste ni za gradske četvrti, a kako će onda u deset izbornih jedinica - kaže Šalaj.

Politički analitičar Nenad Zakošek također daje prednost HDZ-u, no napominje da će se ta stranka na prijevremenim izborima morati suočiti s nekoliko rizika.

- Prije svega, oni moraju odgovoriti na pitanje kako će njihovi birači reagirati na Plenkovićevu blamažu s HNS-om. Osim toga, tu je i nepredvidljivost daljnje gospodarske situacije koja je usko povezana sa sudbinom Agrokora - kaže Zakošek.

Opustošeni SDP

Analitičari napominju da ostalim strankama izbori uglavnom ne odgovaraju.

SDP i HNS su u svojevrsnom kaosu, HDSSB je nestao, što opet ide u prilog HDZ-u, Živi zid je na prošlim izborima dosegnuo svoj zenit, a HSS je, prema Šalajevu mišljenju, u nekom vakumu.

- Osim što traže mjesta za koaliciju sa SDP-om, mi ne znamo koja je njihova ideologija i program. I Most je velika enigma. Mostovci su izgubili svoje rodni grad, no i dalje imaju potencijal da na novim izborima ponove rezultat s prošlih i da imaju desetak zastupnika - kaže Šalaj.

Rimac ističe da SDP mora hitno provesti unutarnju rekonstrukciju jer je programski i kadrovski opustošen, dok Maldini smatra da SDP-ov zahtjev za prijevremene izbore očito guraju predsjednik stranke Davor Bernardić i njegovi najbliži suradnici.

- Vjerojatno je namjera Bernardića da si kroz kreiranje izbornih lista osigura podršku unutar stranke i time neutralizira Milanovićeve ljude koji mu oponiraju, pa čak i javno - kaže Maldini.

Što se tiče velike koalicije, Zakošek, kao i Šalaj, vjeruje da je takva mogućnost puno realnija nego za mandata Karamarka i Milanovića.

- Što god Plenković i Bernardić sada govorili, ta bi koalicija mogla proći ako se cijena ostalih koalicija pokaže previsokom - kaže Zakošek.

Bez potencijala

Naši sugovornici suglasni su u ocjeni da Most još postoji, ali da se mora repozicionirati s jasnim programskim načelima, a ne nastupati od egidom reformi koje nisu bile sadržajno određene.

- Nikad ne reci nikad što se tiče Mosta kao opetovanog koalicijskog partnera, no čini se da se njihov koalicijski potencijal nakon dva pokušaja istopio - zaključuju naši sugovornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:32