SPORNA SNIMKA

SVJEDOK KOJI JE 1992. SLUŠAO KAKO MESIĆ UMANJUJE STRAHOTE JASENOVCA Jedan od utemeljitelja HDZ-a otkrio u kakvim je okolnostima nastala snimka

'Samo sam provodio politiku HDZ-a iako se nekad s nekim njezinim dijelovima nisam ni ja slagao'

Logor u Jasenovcu nije bio konc-logor, nego radni pogon u kojemu nije bilo plinske komore. Deportirani u Jasenovac bili su “praktički spašeni - radnici su im trebali, bilo je glupo nekoga naučiti raditi u kožari pa ga sutra ubiti”... Brojke o stradanjima su pretjerane - “25.000 je puno, ali nisu to samo Srbi.” Logor je “radio” do 1947. godine, “u njemu se mogu naći i tijela domobrana i ustaša”. Tito je znao da je logor falsifikat i zato u njega nije dolazio.

“Ta ubojstva jednostavno nisu istinita. Prošlo je po 15, mjesec dana, a da nitko nije umro niti je ubijen. Ali umirali su ljudi. Djeca, iscrpljena, s materama su došla, pa su i umirala...” objašnjavao je bivši predsjednik Stjepan Mesić davne 1992. godine. To su glavni akcenti snimke osvanule sa 25 godina zakašnjenja u emisiji “Bujica”, koja razotkriva neugodnu “epizodu” relativiziranja ustaštva iz političke karijere sadašnjeg počasnog predsjednika Saveza antifašista Stjepana Mesića. Mesić, čuvar anfifašizma, koji je odlazio u Jasenovac i kad su ga drugi sabotirali, u drugačijem izdanju, s jakim proustaškim tonom, snimljen je u veljači 1992. godine u stožeru obrane Novske, 12 kilometara od Jasenovca. U “Bujici” tvrde da je Mesić znao da ga se snima.

Snimka je autentična

Nediljko Matić, jedan od utemeljitelja HDZ-a i bivši saborski zastupnik, ali i sudionik spornog sastanka koji sjedi Mesiću s lijeva potvrdio nam je da je snimka autentična.

- Ja nisam znao da se snima, a vjerujem ni Mesić. Delegacija je otišla u posjet stožeru u Novskoj nakon priznanja Hrvatske i potpisivanja Sarajevskog primirja; Mesić kao predsjednik Izvršnog odbora Središnjice HDZ-a, a ja kao tajnik. Atmosfera je bila euforična, dočekali su nas s hranom i pićem. Mesić je i inače takav - čavrlja i trudi se napraviti ležernu atmosferu- prisjeća se Matić okolnosti snimke koja je izazvala propitivanje koji je Mesić autentičan - onaj koji koketira s ustaštvom ili onaj koji se deklarira kao žestoki antifašist. Za Franju Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, koji je u prostorima SABA-e pružio gostoprimstvo Mesiću nakon što ga je vladajući dvojac deložirao iz Grškovićeve i nema mu je namjeru uskratiti - pravi Mesić je borac protiv fašizma.

- Nisam, naravno, sretan zbog te snimke - reći će Habulin koji smatra da je ipak značajnije djelovanje Mesića kao uvjerljivog antifašista: “Uvijek je bio uz nas i odlazio u Jasenovac. Čuo sam se s Mesićem i dogovorili smo se idući tjedan sjesti i porazgovarati.” SABA je objavila i priopćenje u istom tonu. Ograđuje se od Mesićevih izjava, ali podsjeća kako “stavovi Mesića dok je bio predsjednik nisu u suglasju s onima na snimci iz 1992.” te kako je “Mesić bio još 2003. na komemoraciji u Jasenovcu, kad nitko od najviših dužnosnika nije bio. Povijesne činjenice ne mogu se redizajnirati radi dnevnopolitičkih interesa”, zaključuje SABA.

Neprovjerene tvrdnje

Slavko Goldstein, nekoć predsjednik zagrebačke Židovske općine, reći će, pak, kako je Mesić 1992. “izgovorio gluposti i neistine, priklonio se partijskoj liniji HDZ-a, kojim je tih godina dominirao revizionizam, a s njim i umanjivanje broja stradalih”. - Čuo sam osobno da Tuđman ‘barata’ brojkom od 30 do 40 tisuća ubijenih - tvrdi Goldstein.

- Mesić se, očito, tada priklonio oportunizmu, a onda se za par godina predomislio. I nije jedini - i Tuđman je mijenjao svoje stavove i došao do hrvatskog nacionalizma - kaže Goldstein, koji unatoč snimci, vjeruje da se Mesić promijenio.

Javnosti je Mesić u priopćenju pojasnio kako se “događaj zbio pod velikim pritiskom ratnih zbivanja i stavova HDZ-a koje sam provodio ma koliko se s jednim dijelom nisam slagao. U takvom ambijentu sam izrekao nekoliko neprovjerenih tvrdnji za koje se utvrdilo da ne odgovaraju istini.” Kaže kako je Hrvatska bila zahvaćena ljudima koji su propagirali ustašku ideologiju i generirali reviziju povijesti. - S druge strane imamo agresiju na našu zemlju i plasiranje lažnih informacija i od strane njihove propagande. Agresori su tvrdili da je u Jasenovcu ubijeno više od 700.000 ljudi. U Saboru je formirana komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava koja je tvrdila da je u logoru ubijeno 240 Židova. Tvrdilo se i da je logor radio i poslije rata. Naknadno je utvrđeno da to nije istina - zaključuje Mesić te dodaje kako je zbog svega napustio HDZ 1994. Ispričao se svima koje je uvrijedio.

I u Australiji je 90-ih veličao 'pobjede NDH'

Ovo nije prvi put da je Mesić uskrsnuo kao ekstremni retoričar. Prije deset godina objavljena je snimka govora u Australiji, iz ranih 90-ih, kada se umiljavao emigraciji, odnosno, “malo udvarao da nam pošalju novac za oružje”. Video s tog puta otkrio je kako je Mesić govorio da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu dvaput pobijedila, prvi put na dan osnutka NDH 10. travnja 1941.: “Mi nemamo razloga nikome se ispričavati. Traže od Hrvata da kleknu pred Jasenovac. Mi nemamo pred kim šta klečati. Mi smo pobijedili 10. travnja, kada su sile osovine priznale hrvatsku državu. Pobijedili smo jer smo se našli poslije rata opet s pobjednicima za pobjedničkim stolom.” A ovako je govorio lani u Jasenovcu:

- Ako netko govori kao ustaša, ako zastupa i promovira ideje što su ih zastupali ustaše, ako ističe njihove znakove i simbole, ako pjeva njihove pjesme, onda je on ustaša.

Ovdje smo da još jednom kažemo istinu u lice svima onima koji nas zasipaju lažima o Pavelićevoj državi - rekao je tada Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:49