AFERA REMORKER

SVJEDOK NA SUĐENJU VIDOŠEVIĆU: KAKO SU SE IZVLAČILI MILIJUNI 'Dojurio bi na motoru i ubacio mi u auto kuvertu ili vrećicu s novcem...'

 CROPIX

- Ja sam sa svojim partnerima od 1997. godine surađivao s Hrvatskom gospodarskom komorom na nizu projekata, između ostaloga u kampanjama Kupujmo hrvatsko, Be CROative, Fine vine Croatia, na Zlatnoj kuni... Negdje krajem 2006. godine gospodin Nadan Vidošević pozvao me u svoj ured i zatražio da perem novac za njega. Ja sam se protivio da to radim preko svojih tvrtki, koje su surađivale s HGK. Već sam bio na odlasku kada me pitao znam li nekoga tko se time bavi, a ja sam rekao da valjda i on poznaje osobu poznatu kao 'Mister ten percent', Igora Premilovca. Budući da je rekao kako ga ne poznaje, dogovorili smo da ću ga spojiti s Premilovcem. Vidošević je rekao da će sve to operativno voditi njegova suradnica Zdenka Peternel i da je njemu samo bitno da se vrati natrag ono što se isplati iz HGK. Na postotak od deset posto za Premilovca nije imao prigovora - istaknuo je u četvrtak svjedok Davor Komerički na nastavku suđenja bivšem predsjedniku HGK Nadanu Vidoševiću i njegovim suradnicama optuženima za izvlačenje više od 35 milijuna kuna iz HGK preko kolopleta tvrtki Igora Premilovca u Hrvatskoj i njegove češke tvrtke Remorker.

Komerički je opisao i kako je tekla ta fiktivna suradnja i kako je osobno odnosio gotovinu Vidoševiću i Peternel u HGK. Prema njegovim riječima, on je Komori predavao ponude s godišnjim poslovnim planom za projekte na kojima su njegove tvrtke stvarno radile. Potom mu je Zdenka Peternel davala upute koje stavke i s kojim iznosima još treba dodati kao poslove koje će navodno obaviti Premilovčeve tvrtke. Tako dopunjene ponude HKG bi potom odobravao. Kada bi Premilovac primio uplate iz HGK, prebacivao je sredstva na račune Remorkera otvorene u Austriji, a onda je podizao gotovinu i predavao je Komeričkom.

- Uglavnom smo se nalazili na parkiralištu kod njega na Savici. Doletio bi na motoru i ubacio u moj auto kuvertu ili vrećicu s novcem. Nikada nismo brojali novac, nego sam ga ja odmah odnosio u HGK i tamo ga predavao gospodinu Vidoševiću ili Zdenki Peternel, ako njega nije bilo. Sjećam se da mi je gospođa Peternel jednom prilikom rekla da poručim Premilovcu da nedostaje 100 kuna. Inače nikakvih prigovora nije bilo - ispričao je, uz ostalo, Komerički.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:40