PLAN ZA USPON

TAJNA KAVE U POZNATOM KAFIĆU U CENTRU METROPOLE Jesu li Zlatko Hasanbegović, Željka Markić i Bruna Esih skovali plan o osvajanju Zagreba?

 Damjan Tadić/Tomislav Kristo/ / CROPIX

Zlatko Hasanbegović viđen je u četvrtak poslijepodne poslije 17 sati u zagrebačkom kafiću Kolding na kavi u društvu Željke Markić i saborske zastupnice HDZ-a Brune Esih. Taj susret dogodio se samo dan nakon što su u medijima krenule spekulacije o tome da bi upravo Hasanbegović mogao biti kandidat za gradonačelnika Zagreba i to na listi Željke Markić.

Hasanbegović se proteklih dana povukao iz medija, pa čak nije komentirao ni uhićenja u Orašju, iako je Bosna i Hercegovina tema koja ga je u prošlosti i te kako politički zaokupljala. Ni Hasanbegović ni Markić jučer nisu odgovarali na pozive, a Bruna Esih potvrdila je taj susret riječima: - Naravno da su me vidjeli, ja često pijem kavu sa Zlatkom.

PLAN ZA USPON

Ovi kontakti nanovo raspiruju priče o tome planira li Hasanbegović u skorom vremenu ipak napustiti HDZ te krenuti u vlastitu političku bitku, hoće li se pokušati nametnuti kao politički lider desne oporbe Plenkoviću ili će se primiriti i čekati u HDZ-u. Nakon što ga premijer nije postavio za ministra kulture, Hasanbegović je odbio biti predsjednik saborskog Odbora za kulturu jer je rekao da se ne slaže s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.

Nazvao ju je svojim antipodom. Hasanbegovićeva najbliža suradnica Bruna Esih, nezavisna zastupnica koja je u Sabor ušla na listi HDZ-a, kažu neki naši sugovornici, također nema namjeru mirovati. Ona je i stupila u politiku upravo zbog tema kao što su sučeljavanje s prošlošću, zakon o lustraciji, a baš su to stvari koje Plenković ne želi imati u fokusu.

Esih, Glasnović i Hasanbegović smatraju kako bi se trebalo što prije krenuti u inicijativu osnivanja institucije koja bi se bavila tim temama. Upravo oko te inicijative Plenković bi se mogao još jednom sukobiti s krajnjom desnicom jer iz izvora bliskog stranačkom vrhu uvjeravaju kako lustracija neće biti 'prioritet Plenkovićeve politike'.

- Premijer će biti okrenut budućnosti, a ne prošlosti. Sigurno neće ići na nož s nekakvim zakonom na tu temu, pa prošlo je previše vremena, može se otvoriti javna rasprava, ali da sad idemo u neki lov, o tome nema govora - kaže nam izvor blizak stranačkom vrhu. Međutim, drugi naš sugovornik, blizak zastupnicima s krajnje desnice, uvjerava nas da oni neće odustati od te borbe. Pa Esih se, kaže taj izvor, u politiku i uključila samo zbog toga.

- Ona se zalaže, kao prvo, za otvaranje arhiva, zatim za osnivanje institucije koja će se baviti tim temama i treće za pokretanje javne rasprave o novom zakonu. Plenković im ne može potpuno okrenuti leđa, pa oni su upravo s tim političkim programom osvojili glasove za ulazak u Sabor - komentira naš izvor blizak tom krugu.

Neslužbeno doznajemo kako Esih, a ni ostali iz te grupacije, zapravo još ne znaju što o toj temi točno misli premijer Plenković, te bi se s njim navodno trebali sastati, da čekaju taj razgovor. U HDZ-u ima onih koji smatraju kako će upravo ta tema biti prekretnica u suradnji Plenkovića i desnice. Usporedo imaju i druge kontakte, poput ovog sa Željkom Markić, što neki tumače kao traženje novih saveznika, a drugi samo kao pritisak na Plenkovićevo vodstvo HDZ-a.

- Mogli bi upravo raskol oko teme lustracije iskoristiti za početak novog političkog puta - komentira jedan naš sugovornik.

OBAVJEŠTAJNO ZALEĐE

Premijer je, pak, neslužbeno doznajemo, uvjeren da većina napada na njega stiže baš iz određenih krugova s krajnje desnice, a dio njegovih suradnika sumnja da su neki od tih ljudi još aktivni u tajnim službama, u kojima je puno onih koje je doveo Tomislav Karamarko, bivši šef HDZ-a. Naši izvori uvjereni su da je upravo to grupacija koja iz sjene vuče konce na krajnjoj desnici. Jer prvi je Karamarko u političku arenu plasirao najave o tzv. lustraciji, postavio Hasanbegovića, a Esih je tada u suradnji s kolegama iz Udruge Hrvatski križni put počela raditi na mogućim verzijama zakona.

Danas u tom krugu, kažu neki naši sugovornici, najviše razmišljaju u smjeru osnivanja posebne institucije koja bi se bavila tom tematikom te uvođenja svojevrsnog dokumenta koji bi osoba koja stupa na javnu funkciju sama potpisala. Tim dokumentom svaki kandidat za javnu funkciju izjasnio bi se je li bio član nekadašnjih tajnih službi ili je bio u političkom vrhu.

- Oni sigurno neće odustati od tog zakona niti od osnivanja institucije koja bi se bavila tom tematikom, a dođe li do razmimoilaženja, moguće je da upravo to bude povod novih sukoba, pa u konačnici i razlog zbog kojega bi Hasanbegović mogao napustiti HDZ - govori nam izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:40