SNIMKA OBUKE RAZOTKRILA SLUČAJ

TAJNA LETOVA JORDANSKIH AVIONA S PLESA Sirijski pobunjenici dobivaju oružje preko Zagreba!

Sirijski pobunjenici u borbi protiv režima predsjednika Bašara al-Asada odnedavno se koriste protuoklopnim naoružanjem porijeklom iz Hrvatske, objavio je portal NOW, internetski medij specijaliziran za Bliski istok. Prema njihovim tvrdnjama, pobunjenici odnedavno raspolažu raketnim bacačima M79, poznatim pod imenom Osa i RPG-22, ručnim bacačem granata RBG-6 te bestrzajnim topom M60. Riječ je o naoružanju koje je Hrvatska vojska koristila u Domovinskom ratu. Tvrdnje isti portal potkrepljuje i videosnimkom objavljenom na YouTubeu . Ona prikazuje sirijske pobunjenike u školskim klupama kako uče upotrebljavati protuoklopno oružje.

Na klupama u prvom redu poslagani su upravo protuoklopni bacači RPG-22 i M79 te bacač granata RBG-6. Bacač granata proizvodi se u riječkom Metallicu, ali i u SAD-u, Turskoj i J. Africi, a preostalo oružje HV je izbacio iz upotrebe i drži ga u skladištima kao neperspektivno. Iako portal ne spominje streljivo, logična je pretpostavka da su ga pobunjenici dobili uz nabrojeno naoružanje.

Rasprodaja zaliha

Hrvatska vojska ima ga napretek. Prema službenim podacima, u skladištima HV-a trenutno je oko 15.000 tona neperspektivnog streljiva, od čega se dobar dio odnosi na granate za RPG, M79 i bestrzajni top. To streljivo HV dijelom uništava, a dijelom izvozi. Da su se pobunjenici domogli veće količine naoružanja kakvo dosad nisu posjedovali, potvrđuju i vijesti s terena: posljednjih tjedana izveli su više napada na tenkovske kolone sirijske vojske i pritom nisu štedjeli na streljivu. U spomenutom tekstu iznose se dvije teorije kako je naoružanje hrvatskog porijekla stiglo u ruke sirijskih pobunjenika. Prema prvoj, izravno iz Hrvatske, a prema drugoj, riječ je o oružju koje je prije nekoliko godina Hrvatska poslala u Libiju protivnicima režima pukovnika Muamara Gadafija, a sada je prebačeno u Siriju.

Vlada čista

U slučaju da je oružje iz Hrvatske otišlo u Siriju, naša bi se Vlada našla u nezgodnom položaju jer je prihvatila sankcije protiv Sirije koje je proglasila Europska Unija, a one zabranjuju prodaju oružja bilo kojoj strani u toj zemlji.

U Vladi kategorički tvrde da Hrvatska poštuje sankcije i ne prodaje oružje sirijskim pobunjenicima. Također se napominje da je Ministarstvo obrane prošle godine donijelo nekoliko odluka o prodaji neperspektivnih sredstava naoružanja i opreme. Premda su podaci o kupcima tajni, u Vladi tvrde kako nije donesena ni jedna odluka o doniranju ili prodaji oružja nekoj bliskoistočnoj zemlji.

Komercijalni ugovor

Ipak, postoji mogućnost da Hrvatska nije oružje izravno prodala sirijskim pobunjenicima, već trećoj zemlji koja ga je prebacila u Siriju. U tom kontekstu spominje se SAD, glavni vojni i politički partner Hrvatske. Prema informacijama koje nitko u Vladi ne želi komentirati, Hrvatska je oružje, a vjerojatno i streljivo, prodala ili na drugi način ustupila trećoj strani, SAD-u, koji ga je prebacio u Siriju. I po tom scenariju Vlada je potpuno čista. A kako je oružje prebačeno? Posljednjih mjeseci zabilježen je neubičajno velik broj slijetanja jordanskih transportnih zrakoplova na zagrebački Pleso. Riječ je o Iljušinima 76 u vlasništvu tvrtke Jordanian International Air Cargo. Slučajno su snimljeni, a fotografije se mogu vidjeti na web stranici PlanePictures.net. Prema dostupnim informacijama, veliki transportni avioni na Pleso su sletjeli 14. i 23. prosinca 2012. te 6. siječnja i 18. veljače ove godine. Nema službenih podataka što je u avionima prevoženo. Međutim, poznata je činjenica da je jedna hrvatska tvrtka potpisala legalni komercijalni ugovor o prodaji naoružanja Jordanu. Ako je riječ o transportu tog oružja, svakako nisu bila potrebna četiri jordanska aviona.

Sumnjiv transfer

Napomena libanonskog portala da je hrvatsko oružje u Siriju došlo iz Libije povezuje se sa 113 kontejnera oružja i streljiva s broda Jadran koje su na Otrantu 1994. zaplijenile NATO-ove snage. Kontejneri su bili namijenjeni Hrvatskoj koja je tada bila pod embargom uvoza oružja. Oružje je poslije prevezeno i uskladišteno u Italiji.

Nekoliko je puta premještano te je pod čudnim okolnostima 2011. završilo u Libiji, gdje su njime naoružani pobunjenici protiv pukovnika Gadafija. Kako je Libijcima ostala velika količina tog oružja, špekulira se da je prebačeno sirijskim pobunjenicima. No, ostaje upitno kako je u Libiju došao bacač granata RBG-6 koji je u to vrijeme bio tek u testnoj fazi.

M60

bestrzajni top za za protuoklopnu borbu

-težina - 122 kg

- Kalibar -82 mm

-Domet -500 m

- Maksimalni domet- 4500 m

- Brzina paljbe - 4 granate u minuti

RPG 22

protuoklopno naoružanje

- Težina - 2,8 kg

- Kalibar - 72,55 mm

- Domet - 150 - 200 m

- Maksimalni domet - 250 m

RBG 6

pješačko naoružanje

- Težina 5,5 kg

- Domet - 375 m

- Maksimalni domet - 400 m

- Kalibar 40x46 mm

M79

protuoklopno naoružanje

- Težina 11,2 kg

- Kalibar 90 mm

- Domet 600 m

- Maksimalni domet -1960 m

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:00