PROBLEMI

TAJNI SASTANAK KOJI JE IZAZVAO PANIKU U MOSTU Plenković dan prije glasanja o Barišiću u Vladi primio Pusić: Želi nas se riješiti i ući u preslagivanje

 Hanza Media

Vesna Pusić, počasna predsjednica HNS-a, bivša ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Zorana Milanovića, kako doznaje Jutarnji, prošli se četvrtak sastala s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima.

Tema sastanka bivše šefice narodnjaka te predsjednika HDZ-a i Vlade bila je vezana uz Ujedinjene narode i njezine moguće daljnje ambicije da se, nakon što nije uspjela postati glavna tajnica UN-a, kandidira za neke druge funkcije u toj organizaciji. Sastanak je dogovoren na Plenkovićevu inicijativu jer se jednom prilikom u Saboru zanimao za njezinu kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a. Budući da se sastanak dogodio samo dan prije izglasavanja povjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću, a već su ranije postojale naznake da Most neće podržati aferom načetog ministra nego će biti suzdržani, u stranci Bože Petrova odmah se upalio alarm da se HDZ želi riješiti njih i početi pregovore o mogućem preslagivanju s HNS-om i HSS-om.

U HDZ-u su, kažu nam izvori, jako nezadovoljni odnosima u vladajućoj koaliciji jer se s “junior partnerom” ne mogu praktički dogovoriti ni oko čega.

- Sve je više napetosti između nas i Mosta, komunikacija nije dobra, a donošenje odluka je otežano - otkriva izvor iz vrha HDZ-a.

Pet je glavnih problematičnih točaka u odnosima s Mostom i HDZ-om, koje bi mogle dovesti do prekida suradnje, a onda i do preslagivanja ili novih izbora.

Neuralgične točke

HDZ se ljuti na Most zato što nisu dogovorili nikakvu suradnju na lokalnoj razini, nego Nikola Grmoja i Božo Petrov poručuju da će im biti noćna mora na izborima. Zatim je tu nemogućnost dogovora oko kadrova u državnim tvrtkama, posebice HEP-u, a posljednji sukob je nastao i oko Programskog vijeća HRT-a jer su se HDZ i oporba dogovorili o zajedničkom šalabahteru s imenima kandidata koji moraju proći, dok Most nije bio konzultiran. To dovodi u pitanje izbor novoga glavnog ravnatelja javne televizije jer Most želi Blagu Markotu, a HDZ Antu Sarjanovića. HDZ-u je strpljenje pri kraju i zato što Most najavljuje da će inzistirati na smjeni ministra Barišića ako se u Njemačkoj dokaže da je plagijator, a zasmetala im je i njihova inicijativa oko otvaranja arhiva jer je izrada novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima bila u planu HDZ-a.

Zato je prošlotjedni sastanak Plenkovića i Vesne Pusić vrlo znakovit jer zašto bi premijer odjednom iskazivao interes za njezine moguće daljnje ambicije u UN-u, osim ako joj Vlada neće dati podršku za to, a zauzvrat Plenković tražiti ruke saborskih zastupnika HNS-a ako se odluče riješiti Mosta?

Vesna Pusić, pak, demantira da se razgovaralo o unutarnjoj politici.

- Premijer me je zvao jer ga je zanimao cijeli postupak oko moje kandidature za glavnu tajnicu UN-a, što se na kraju dogodilo i hoće li biti nešto dalje u tom smjeru - tvrdi Pusić.

Dodaje kako na dnevnom redu još nije pitanje njezine moguće kandidature za neke druge pozicije u UN-u te da se nije govorilo o mogućoj podršci Vlade za to. Također kaže kako za neke pozicije u UN-u ne treba podrška države, a za neke treba.

- Zasad ga je interesiralo što se događalo prije, a ako na dnevni red dođe i to drugo pitanje, onda ćemo razgovarati - pojašnjava Pusić.

U vrhu HNS-a, pak, oštro demantiraju da je moguće preslagivanje s HDZ-om jer bi im to stranci samo štetilo, a logičnije im je da Plenković, ako HDZ ima problema s Mostom, raspiše nove izbore.

- On je u naponu snage, HDZ-u rejting raste, Mostu pada, a SDP se još konsolidira. Da sam na njegovu mjestu, ja bih prije išao na nove izbore, riješio se Mosta i radikalne desnice, a onda je sve moguće. Jer, i Vrdoljak cijelo vrijeme govori da mi u mandatu ove Vlade ne sudjelujemo, a poslije nekih drugih izbora tko zna - komentira jedan istaknuti član iz vrha HNS-a.

Dodaje kako posljednjih dana stižu signali iz Mosta da je došlo vrijeme za zbližavanje s HNS-om jer bi se time, kaže, Most udaljio od HDZ-a, a HNS od SDP-a, no njihov je odgovor da do toga ne može doći sve dok je Most u Vladi.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, također demantira moguće preslagivanje s HDZ-om i HSS-om.

- Preslagivanja neće biti. HNS je jasna opozicija kao i zadnjih godinu i pol. Bez obzira na jedan spin koji govori da ćemo se preslagivati s HDZ-om i drugi koji kaže da Most želi bližu suradnju s HNS-om, niti jedan od tih spinova nije istina - poručuje Vrdoljak.

I HSS je protiv

I Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, kaže da njegova stranka u tome neće sudjelovati.

- Prvi put čujem za takvu ideju. Što se mene i HSS-a tiče, mi u tome nećemo sudjelovati - poručuje Beljak.

Izvori iz HDZ-a kažu kako se do lokalnih izbora vjerojatno neće ništa događati, a onda je “sve moguće”.

- Ne vjerujem da bi Plenković sada išao u to ili u neke sukobe, do izbora sigurno ne. A onda će Mostu biti teško. Na skliskom su terenu, gube potporu, a ni njihovi najjači igrači ne idu na izbore, tako da ćemo vidjeti što će biti poslije - kaže sugovornik iz HDZ-a.

Drugi dodaje da ne iznenađuju priče o rezervnim varijantama.

- Moguće je da se radi rezervni dogovor, to se radi od prvog dana. Ljudi u stranci su nezadovoljni, sve se odvija sporo, pa u većini poduzeća su još SDP-ovi kadrovi. Dojam je da sve stoji i da se ponavlja situacija iz prošle Vlade - ističe.

U Mostu neslužbeno kažu kako im nije problem ako će se HDZ preslagivati jer to njima samo može donijeti prednost. Naime, oni računaju da bi u tom slučaju HNS, zbog svoga lijevo-liberalnog biračkog tijela, potpuno nestao, a da je HSS ionako u slobodnom padu.

- To bi samo diglo SDP. Koliko su u HDZ-u toga svjesni, ne znam, a ako se riješiš HNS-a i HSS-a, ostaju tri opcije: HDZ, SDP i Most. U tom slučaju mi možemo samo rasti. Ako je njima to u interesu, neka se samo preslaguju - poručuju iz Mosta.

Pet problematičnih točaka u odnosima HDZ-Most

1. nepostojanje dogovora na lokalnim izborima

2. nemogućnost dogovora oko kadrova u državnim tvrtkama

3. sukob oko Programskog vijeća HRT-a i izbora glavnog ravnatelja

4. najave iz Mosta da će inzistirati na smjeni ministra Barišića ako se u Njemačkoj dokaže da je plagijator

5. Mostova inicijativa oko otvaranja arhiva s obzirom na to da je izrada novoga zakona o arhivskom gradivu i arhivima bila u planu HDZ-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:24