AFERA RAČUN

TARITAŠI PODMIRILI POLA DUGA ZA UREĐENJE STANA Tvrdili da dug ne postoji, pa onda platili 300.000 kuna

Anka Mrak Taritaš, Branislav Brizar
 HANZA MEDIA

- Polovina duga za uređenje stana bračnog para Anke Mrak Taritaš i Zlatka Taritaša koji je iznosio ukupno 644.856,66 kuna podmirena je, a ostalih nešto više od 300-ak tisuća kuna trebali bi platiti na jesen - potvrdili su nam ovih dana u zagrebačkoj građevinskoj tvrtki Ing-grad d.o.o., koja je prije dvije godine obnovila stan saborske zastupnice i njezina supruga.

Tvrtka do lipnja ove godine nije naplatila potraživanje kad je građevinski poduzetnik Branislav Brizar, predsjednik uprave spomenute tvrtke, u Jutarnjem listu ispričao kako mu suprug zastupnice Mrak Taritaš već dvije godine izbjegava platiti račun od gotovo 644,8 tisuća kuna za obnovu stana u centru Zagreba. Saborska zastupnica Mrak Taritaš kad smo je u lipnju pitali o spomenutom računu tvrdila je da “ne zna o čemu je riječ”, a nekoliko dana kasnije, gostujući u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”, izjavila je da “ima stan u koji su uselili 2014. i podmirili račune majstorima koji su sudjelovali u uređenju”. Kad smo je jučer kontaktirali i pitali je li istina da su ona i suprug podmirili polovinu duga za uređenje stana, odgovorila nam je:

- Ja sam na godišnjem odmoru, na plaži. Nakon dvije godine što nisam bila na moru. Dvije godine nisam imala ni dana godišnjeg odmora, prema tome izvan sam svih priča. Nemojte ništa sa mnom provjeravati. Sve zajedno je jedna ružna priča, što se tiče moje obitelji i mojih sinova i mislim da imam pravo na dva tjedna odmora, ako ništa drugo - rekla je Mrak Taritaš.

Podsjetimo da je, kad smo je o spornom dugu pitali u lipnju ove godine, izjavila: - Nemam pojma o čemu je riječ. Apsolutno podmetanje.

Sporni račun

I u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” u kojoj je Aleksandar Stanković emisiju započeo tražeći preporuku za dobrog majstora i time se referirao na napise u tisku da je suprug Mrak Taritaš majstorima koji su mu uredili stan ostao dužan, odgovorila:

- Imam stan u koji smo uselili 2014. i podmirili smo račune majstorima koji su sudjelovali u uređenju. Uređenje stana od 80 kvadrata je koštalo puno manje od toga što spominje dotični gospodin. To je kontekst u kojem se želi sve nas prikazati kao iste. Nemam problema s tim što se mene napada, ali mi je problem kad se napada mog supruga ili sina. Želi me se prikazati da sam kao i ostali, no to je neistina. Kad ste u politici, možete svašta očekivati.

Jutarnji list je, podsjetimo, objavio u lipnju sporni račun, za koji nam je predsjednik uprave građevinske tvrtke i njezin osnivač Brizar potvrdio da je autentičan. “Obračunavamo vam izvedene radove na objektu Uređenje stana - Bulićeva ulica u Zagrebu sukladno ugovoru broj 1010-1/2014. u iznosu od sveukupno 644.856,66 kuna”, pisalo je na računu koji je izdala tvrtka Ing-grad d.o.o. na ime Zlatka Taritaša. Dospijeće tog računa je, kako je na njemu naznačeno, bilo 6. travnja 2015. godine, a predsjednik Uprave tvrtke Brizar potvrdio nam je tada da račun do početka lipnja ove godine nije bio plaćen. Jutarnji list prvi put je do ove informacije došao u jeku kampanje za lokalne izbore na kojima se Mrak Taritaš kandidirala za gradonačelnicu Zagreba.

Tada smo je također kontaktirali, ali nam je ona i tada informaciju negirala, kao uostalom i u lipnju, kad smo joj SMS-om poslali presliku računa i pitali o čemu je riječ i je li taj račun podmiren, kazala je da ne zna o čemu se radi. Kontaktirali smo tada i njezina supruga Zlatka Taritaša, na kojeg je račun naslovljen, ali ni on nije htio dati nikakvu izjavu, samo je rekao “da ne sudjeluje u politici”. Međutim, predsjednik Uprave građevinske tvrtke Ing-grad d.o.o. Brizar tada nam je odgovorio na e-mail kategoričnom tvrdnjom da “navedeni račun još nije podmiren”.

Prijetnja tužbom

- Račun još nije podmiren. Na nekoliko usmenih poziva za plaćanje investitor se oglušio, a dospijeće plaćanja računa već je nastupilo. Ne bude li račun podmiren u dogledno vrijeme, bit ću prisiljen ići s tužbom radi namirenja potraživanja - odgovorio nam je tada Brizar. Inače, tvrtka Ing-grad d.o.o. prijavila je 2016. ukupne prihode od 310 milijuna kuna i ima više od 160 zaposlenih. Na pitanje predsjedniku Uprave Ing-grada Brizaru je li račun možda bio podmiren na neki drugi način, protuuslugama, odgovorio je da “račun nije podmiren”.

Uvidom u zemljišne knjige, utvrdili smo da je na toj adresi, na kojoj je, kako je navedeno na računu, izvršena “usluga građevinsko-obrtničkih radova”, vlasnik trosobnog stana Zlatko Taritaš, a upravo na toj adresi Anka Mrak Taritaš, prema podacima iz Registra birača Ministarstva uprave, ima prijavljeno prebivalište. Zlatko Taritaš na toj je adresi vlasnik stana od 81,35 četvornih metara, kako je navedeno u zemljišnim knjigama, a koji se sastoji od “predsoblja, tri sobe, kuhinje, kupaonice, zahoda, balkona, sa spremištem u podrumu i spremištem na tavanu”.

Posao u Gunji

U imovinskoj kartici Mrak Taritaš navedeno je da je njezin suprug od svibnja 2013. zaposlen u tvrtki Lukoil Croatia i ima godišnja primanja u neto iznosu od 144.000 kuna. U imovinskoj kartici navedeno je da je njezin suprug vlasnik stana od 81,35 četvornih metara i da ga je stekao darovnim ugovorom. U imovinskoj kartici Anka Mrak Taritaš navela je da je “približna tržišna vrijednost tog stana u trenutku podnošenja izvješća iznosila 750.000 kuna”, a kartica je, kako je navedeno, ispunjena 8. studenoga 2016. U sudskom registru navodi se i da je Zlatko Taritaš prijavljen na adresi na kojoj je stan s početka teksta, a ta prijava je navedena uz podatke o tvrtki Vivi-ing d.o.o., čiji je čelni čovjek Zlatko Taritaš, a do 2012. bila je Anka Mrak Taritaš. Inače, tvrtka Ing-grad d.o.o. bila je angažirana i na poslovima nakon poplave u Gunji.

Na tu temu zastupnica Mrak Taritaš je tijekom spomenutog gostovanja u emisiji “Nedjeljom u dva” izjavila kako ni jedan čovjek koji je obnavljao njezin stan nije sudjelovao u obnovi u Gunji i dodala je: “No jesu neki kooperanti, u jednom manjem dijelu”. Predsjednik Uprave Brizar tada nam je rekao da je njegova tvrtka u Gunji odradila poslove u ukupnoj vrijednosti od oko šest milijuna kuna. Izjavio je da je tvrtka isprva bila dio grupacije nekoliko tvrtki koje su mogle dobiti poslove ukupne vrijednosti do 40 milijuna kuna, no objasnio je da se njegova tvrtka rano povukla iz tog posla jer se njima nije pokazao isplativim. Pitali smo predsjednika Uprave Brizara ima li sporni račun ikakve veze s tim angažmanom u Gunji, a on je odgovorio:

- Ne vidim kakve bi veze naš račun mogao imati s Gunjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 21:39