KRIZA NAJVEĆE HRVATSKE KOMPANIJE

TJEDAN ISTINE: REVIZORSKA IZVJEŠĆA AGROKORA BIT ĆE OBJAVLJENA U SLJEDEĆIH 7 DANA Izvori bliski Todoriću otkrivaju zašto je krenuo u medijsku ofenzivu

Ivica Todorić
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Revizorska izvješća Agrokorovih kompanija za 2016. godinu definitivno će biti objavljena tijekom sljedećeg tjedna, potvrdio nam je to neslužbeno izvor iz Agrokora. Iako se do jučer još spekuliralo da bi taj rok mogao i biti produljen i da će se još morati pričekati s rezultatima, ipak nam je rečeno da neće biti otkazivanja i da je konačno odlučeno da će izvješća ugledati svjetlo dana u sljedećih sedam dana. Poduzetnik Ivica Todorić jučer se nanovo oglasio novim statusom na svom blogu u kojem daje podršku osnivanju saborskog istražnog povjerenstva i poručuje kako se “nada da Vlada neće blokirati osnivanje Povjerenstva” te da “neće biti pritisaka na Ustavni sud kod ocjene prijedloga o utvrđivanju ustavnosti Lex Agrokora”.

“Bilo bi to najeklatantnije uplitanje izvršne u rad sudbene vlasti od postojanja Republike Hrvatske”, zaključuje na kraju teksta Todorić. Tvrdi da je Povjerenstvo “nužno za rasvjetljavanje svih okolnosti koje su se dogodile u Agrokoru”.

“To činim kao odgovoran čovjek koji je Agrokor stvorio i uspješno vodio desetljećima, sve dok u tome nisam onemogućen neodgovornom političkom silom koja je kroz neustavni Lex Agrokor kojim je Vlada nacionalizirala privatno vlasništvo”, poručuje Todorić te dodaje da je osnivanje istražnog povjerenstva nužno i zato što je “Lex Agrokor prouzročio štete od više milijardi kuna i to ne samo Agrokoru, već izravno RH”.

Hitno djelovati

“Pozivam sve čelnike parlamentarnih političkih stranaka na hitno djelovanje i konsenzus oko osnivanja istražnog povjerenstva kako bi se utvrdila odgovornost svakog pojedinca i spriječila još dalekosežnija financijska i politička šteta”, poručio je Todorić. Istaknuo je da će za svoje teze i optužbe “podastrijeti sve relevantne dokumente i dokaze”. Na Todorićeve prekjučerašnje optužbe reagirali su tijekom jutra, prije nove Todorićeve objave, premijer Andrej Plenković i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Zakonski okvir

- Sve ovo što vidim po medijima meni izgleda kao govorenje čovjeka koji je u potpunosti odvojen od stvarnosti i koji u potpunosti ne povezuje kakva je gospodarska stvarnost, a kakva je stvarnost koja postoji u njegovoj glavi - izjavila je ministrica Dalić. Premijer Plenković je, pak, istaknuo da se sada vidi da njegova Vlada nikad nije štitila Todorića.

- Ja sam zadnjih pet i pol mjeseci zajedno sa svim članovima Vlade bio optuživan da štitimo tog čovjeka, da pokušavamo prebaciti na porezne obveznike sve dugove te kompanije, sada ispada da te optužbe nisu točne - komentirao je premijer Plenković i nastavio: - Naš prvi i glavni interes bio je zaštititi hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav, i to smo i uspjeli. Ne samo da smo zaštitili radna mjesta, zaštitili smo i opskrbu Hrvatske tijekom turističke sezone. Zamislite što bi bilo da tog poteza nije bilo - kazao je Plenković. Osvrnuo se i na Todorićevu tvrdnju da je zahtjev za aktivaciju Lex Agrokor potpisao pod prisilom.

- Vi znate i sami da su odredbe zakona bile takve da su se mogle aktivirati tek ako kompanija želi da se aktiviraju. Nikakvog pritiska Vlade tu nije bilo. Naša je pozicija cijelo vrijeme bila da restrukturiranje Agrokora ima transformacijski efekt na hrvatsko gospodarstvo. Mislim da je danas sasvim jasno da je taj zakon donesen u skladu s Ustavom. Naš interes je bio stabilnost Hrvatske - rekao je Plenković i zaključio:

- Nismo mi došli do Agrokora, Agrokor je došao do nas.

Pravo na obranu

Izvori bliski Todoriću, pak, neslužbeno kažu da je bivši predsjednik Uprave Agrokora odlučio javno istupiti jer “više ne želi dozvoliti da ga se provlači kroz blato”. Kažu nam također da Todorić kod sebe ima hrpu dokumentacije kojom, vjeruje, može dokazati vlastite tvrdnje. Na tu temu oglasio se jučer i hrvatski europarlamentarac Ivan Jakovčić koji je za televiziju N1 rekao:

“Svatko tko je optužen, ima se pravo braniti. Ima pravo reći jer je medijski bio u defenzivi. Pitanje je što bi bilo s Agrokorom, ali čovjeka ne možemo unaprijed optužiti jer je stvarao novu vrijednost, nije otpuštao ljude”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:13