PRIJETNJE MAILOM

'TKO GOD KAŽE DA SMO TEHNIČKA VLADA, ZASLUŽUJE OTKAZ' Prijetnja pomoćnika ministra djelatnicima

Slaven Dobrović
 Srđan Vrančić / Hanza Media

“Poštovani! Molim kolege da prestanu sa širenjem dezinformacija koje promoviraju novinari poznati kao nadripisari. Čl. 116. Ustava definira slučaj izglasavanja nepovjerenja i izričito predviđa davanje ostavke kao posljedice izglasavanja nepovjerenja.

Aktualna Vlada nije podnijela ostavku te nema pravo govora o ‘tehničkoj’ Vladi. Tko ovo ne razumije, ne zaslužuje naziv pravnik. Ponovno molim kolege da prije davanja mišljenja pristupe proučavanju propisa, a ako isto nisu u stanju, da odstupe iz službe i ostave prostor za pravnike koji jesu. S poštovanjem”, navodi u službenom e-mailu koji potpisuje Matija Tvrtko Drmić, dipl. iur., pomoćnik ministra za inspekcijske poslove pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Sukob s pomoćnikom

Taj e-mail je pomoćnik ministra Drmić poslao 20. lipnja ove godine u 14.02 sati svojim suradnicima u Ministarstvu, a Jutarnji list došao je u posjed spomenute dokumentacije. Bila je to, naime, reakcija pomoćnika ministra Drmića na sumnje načelnika samostalnog sektora za pravne poslove (podaci poznati redakciji) o tome “da nije siguran da se donošenje jednog planskog dokumenta, kojim se daju temeljne smjernice gospodarenja otpadom, može podvesti pod pojam ‘tehničkih poslova’”.

U Ministarstvu su nam jučer potvrdili da su razgovarali s pomoćnikom ministra Drmićem, koji nije bio dostupan za komentar, te priznaju da je “možda pregrubo komunicirao s djelatnicima, ali da u poslovnoj komunikaciji, nažalost, ponekad dolazi i do takvih situacija”.

U Ministarstvu smatraju, kako su nam rekli, da “nisu tzv. tehnička Vlada sve do raspuštanja Sabora 15. srpnja”. Taj e-mail vjerojatno ne bi ni dospio u javnost da prije desetak dana, točnije 1. srpnja, ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović nije spomenutom načelniku poslao rješenje o premještaju na nižerangirano radno mjesto - višeg upravnog savjetnika.

Načelnik je, pak, 4. srpnja ministru Dobroviću, poslao očitovanje te najavio da će ga kazneno prijaviti za zloporabu položaja i ovlasti.

Načelnik je u tom očitovanju, do kojeg je došao Jutarnji list, poslanom ministru naveo: “Ističem da je nezakonito i bez moje suglasnosti moje premještanje u Upravu za inspekcijske poslove, na čijem je čelu pomoćnik Matija Tvrtko Drmić, koji iz meni nepoznatih razloga ima određeni animozitet prema meni, te mi je isti u više navrata usmeno priopćio kako će me se degradirati te me je isti i putem elektroničke poruke, i to potpuno neosnovano, prozvao da odstupim iz službe da ostavim prostora za druge, nakon što sam iznio mišljenje kako smatram da donošenje Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske ne predstavlja tehnički posao”, navodi u pritužbi spomenuti načelnik.

Prekršen kodeks

U Ministarstvu, pak, tvrde da je načelnik degradiran zbog “profesionalnih razloga”. No, načelnik u očitovanju ministru priznaje da su protiv njega vođena dva postupka zbog povrede Etičkog kodeksa za državne službenike i namještenike, a “koji su završili jedan pisanom opomenom izrečenom od prethodnog ministra, a drugi usmenom opomenom na obvezu pridržavanja odredbi Etičkog kodeksa, a koja predstavlja najnižu mjeru”, navodi u tom očitovanju. Također je spor s nadređenima nastao i zbog “formalno pravnih nedostataka u pogledu upute o pravnom lijeku u Odluci o imenovanju ravnateljice Hrvatske agencije za okoliš i prirodu”. Zanimljivo je, naime, da je ravnateljica imenovana u posljednjem trenutku. Naime, ministar Dobrović uvažio je prijedlog o imenovanju isti dan kad je s kandidatkinjom za ravnateljicu Stručno povjerenstvo Ministarstva obavilo razgovor.

Drugi dan, 15. lipnja, službe Ministarstva su već izradile akt Odluke o imenovanju koji je, pak, pregledan odmah dan kasnije, 16. lipnja, kad je izglasano nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću i opozvana je Vlada. U Ministarstvu nam kažu da je odluka o imenovanju donesena u roku te da se ne prihvaćaju imenovanja koja su donesena od 17. lipnja, a ovo je bilo 16. lipnja. Isto tako u Ministarstvu smatraju da mogu donositi rješenja o premještaju državnih službenika jer to spada, kažu, u unutarnju organizaciju Ministarstva.

Sanja Barić: Čim se Vladi izglasa nepovjerenje, ona daje ostavku

Predstojnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci dr. Sanja Barić citira Ustav te kaže kako propisuje da “ako se izglasa nepovjerenje predsjedniku Vlade ili Vladi u cjelini, predsjednik Vlade i Vlada podnose ostavku”.

- I to je u prezentu, podnose ostavku - navodi Barić koja je već ranije ukazivala na to da je Oreškovićeva Vlada prekoračila granice tehničkih ovlasti.

- Ovakva Vlada mogla bi obavljati samo stvari koje su nužne, samo ono što bi se moglo nazvati održavanjem hladnog pogona - izjavila je ustavna stručnjakinja. (V.N.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:35