KONTROVERZNI ZAHTJEV

TKO JE IZA JUMBO PLAKATA? Inicijativa mladih traži ispriku Hrvatske žrtvama Oluje

“Nacionalni interes je priznanje, a ne laž”, tekst je misteriozne poruke koja je prije nekoliko dana osvanula na jumbo pakatima na najfrekventnijim prometnicama u Zagrebu, u Vukovarskoj, Heinzelovoj i Miramarskoj ulici.


U isto vrijeme na internetu je povodom 21. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj (YIHR) pokrenula peticiju isprike “onima koji su u njoj nevini stradali i onima koji su izgubili svoje najmilije i najvrednije. Njome želimo pokazati lice Hrvatske kojoj je stalo do pravde i koja izražava solidarnost sa žrtvama”. Plakate su također postavili članovi ove udruge.


Ovo su neki citati peticije: “Mi, niže potpisane građanke i građani Republike Hrvatske svim našim sugrađankama i sugrađanima, žrtvama ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995., ovim potpisom želimo reći - oprostite! Ispriku upućujemo u iščekivanju da isto učine najviša državna tijela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici s državnih mjesta ovu operaciju planirali i proveli.


Svojim potpisom želimo se ispričati svima koji su tog ljeta prije 21 godinu izgubili najbližu rodbinu u zločinima počinjenima nad civilima za vrijeme i nakon operacije Oluja. Želimo da ova isprika služi i kao apel političkim dužnosnicima i političarima u Hrvatskoj da priznaju odgovornost i učine sve kako bi se pronašli i identificirali nestali, kako bi se omogućio povratak izbjeglicama, omogućio dostojan život onima koji su se vratili i kako bi odgovorni za zločine bili osuđeni.”

Peticija kojom se traži oprost od “žrtava Oluje” planira se uputiti i Vladi.

“Ako se slavi oslobađanje Knina, trebalo bi držati i komemoraciju za žrtve Oluje”, kaže Joco Glavaš, koordinator programa pomirenja u Inicijativi.

“Nitko ne dovodi u pitanje Oluju kao operaciju oslobađanja okupiranih dijelova, no trebalo bi uputiti ispriku ljudima koji su tada ubijeni ili su pobjegli”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:00