MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ

TKO JE ŽENA KOJA NAKON STIERA PREUZIMA HRVATSKU DIPLOMACIJU Samozatajna stručnjakinja za pitanja EU dugogodišnja je diplomatkinja koju kolege hvale

 Davor Pongračić / CROPIX

Kada je bilo jasno da će Davor Ivo Stier napustiti Zrinjevac, s mjesta gdje se hadezeovski ministri mijenjaju jedan za drugim, Marija Pejčinović Burić spominjana je kao izgledna nova šefica hrvatske diplomacije, a da će uistinu i zasjesti u fotelju ministrice, premijer je u ponedjeljak navečer potvrdio tijekom intervjua HRT-u. Državna tajnica u MVP-u ima snažnu Plenkovićevu podršku, dio je njegove nove ekipe, a dugogodišnja je diplomatkinja s iskustvom na mnogim poslovima na Zrinjevcu.

Bila je već i pomoćnica ministra i državna tajnica, članica radnih skupina, predsjedala je brojnim odborima, a karijeru je počela kao stručna suradnica za vanjsku trgovinu u Končar inženjeringu i direktorica Europskog doma u Zagrebu. Marija Pejčinović Burić rođena je u Mostaru 1963. godine, gimnaziju je pohađala u Ljubuškom, a Ekonomski fakultet završila u Zagrebu. Magistrica je europskih znanosti i govori četiri strana jezika, a postdiplomski je upisala u Belgiji i Poljskoj. Trebala je postati i veleposlanica u Parizu, na kraju HDZ-ovskog mandata u Vladi Jadranke Kosor, a predložio ju je Gordan Jandroković. Kako se u međuvremenu mijenjala vlast, Ivo Josipović nije želio prihvatiti listu na kojoj je i Marko Nobilo bio predložen za veleposlanika u Rimu i Pejčinović Burić je ostala na Zrinjevcu.

Pitanja EU

Stručnjakinja je za europska pitanja, a bila je i pomoćnica ministrice dok je tu dužnost obavljala Kolinda Grabar-Kitarović. Kolege je hvale da je izuzetno stručna, pedantna i da europske integracije ima u malom prstu. Razumije diplomatske tehnike, pogotovo u ovo vrijeme kada se diplomacija brzo mijenja. U HDZ-u nema posebnu težinu, a o njenom privatnom životu se malo zna, osim da joj suprug radi u Ekskluzivnim nekretninama i da imaju kredit od 80.000 eura. Stanuju u Zagrebu u stanu od 121 kvadrata i imaju u posjedu neka građevinska zemljišta i oranice.

- Hrvatska je uvijek civilizacijski, kulturno, povijesno i zemljopisno pripadala i pripada Europi. Ulazak u EU znači u pravom smislu povratak u Europu, iz kojeg je bila isključena veći dio prošlog stoljeća - tvrdi ugledna diplomatkinja, koja je i osobno dala velik doprinos da se završi proces uključivanja Hrvatske u euroatlantske integracije. Prije izvjesnog vremena objavljena je vijest da se Marija Pejčinović Burić u Beču sastala s glavnim tajnikom austrijskog Ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Michaelom Linhartom, kada je rekla da Hrvatska i dalje čini napore na privlačenju austrijskih ulaganja u Hrvatsku. - S našim austrijskim partnerima vidjet ću se uskoro na Forumu u Dubrovniku - najavila je tada, ne sluteći da će već tada uloge na Zrinjevcu možda biti zamijenjene.

Afirmacija zemlje

U posljednje vrijeme Pejčinović je bila koncentrirana na pripreme preuzimanja predsjedanja Vijećem Europske unije, a jednu od šansi za hrvatsku afirmaciju u Europi vidjela je i u projektu Rijeke kao europske prijestolnice kulture. Sudjelovala je u svibnju i na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u formatu ministara za razvoj, gdje se razgovaralo o izazovima koje donose migracije i humanitarne krize, a tada je u ime Hrvatske iznijela važnost razumijevanja uzroka sukoba.

Kada je Andrej Plenković preuzeo Vladu, postavljanje Marije Pejčinović na mjesto državne tajnice bio je logičan potez, jer je izuzetno cijenio njezin rad i doprinos u europskim integracijama. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci imala je i niz susreta sa svojim kolegama u Europi, poput onog u siječnju kada je u Parizu razgovarala s tadašnjim državnim tajnikom za europske poslove Harlemom Désirom. Na gospodarskom forumu u Pekingu u ime Vlade potpisala je Memorandum o suglasnosti između Vlada NR Kine i Hrvatske o suradnji u sklopu Gospodarskog pojasa Put svile, kao posebna izaslanica hrvatskog premijera. Stoga, kada se uzme diplomatski pedigre i rejting koji ima kod Andreja Plenkovića, nikoga ne treba začuditi da će nova šefica diplomacije postati upravo Marija Pejčinović Burić.

Životopis nove ministrice

Rođena 1963.

Strani jezici: Francuski, engleski, španjolski – aktivno; njemački – pasivno

Obrazovanje:

1993. – 1994. Collège d’Europe, Bruges (Belgija) i Varšava (Poljska), poslijediplomski studij (zvanje: magistrica europskih znanosti)

1980. – 1985. Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, Zagreb, dodiplomski studij (zvanje: diplomirana ekonomistica)

Profesionalna karijera:

Od 17. 11. 2016. državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

2013. – 2016. Expert-savjetnik za europske politike

2008. – 2011. Zastupnica (HDZ), Hrvatski sabor

2005. – 2008. Državna tajnica, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija

2004. – 2005. Državna tajnica, Ministarstvo europskih integracija

2000. – 2004. Pomoćnica ministra, Ministarstvo europskih integracija

2006. – 2008. Članica Pregovaračke skupine, pregovaračica za poglavlja: 30 - Vanjski odnosi, 31 - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, 34 - Institucije i 35 - Ostalo

2000. – 2001. Članica Pregovaračke skupine Republike Hrvatske za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU

1997. – 2000. Direktorica korporativnih komunikacija, PLIVA d.d., Zagreb

1995. – 1997. Direktorica Europskog doma Zagreb

1991. – 1994. Glavna tajnica Europskog doma Zagreb, zamjenica glavnog tajnika Europskog pokreta Hrvatska

1988. – 1991. Stručna suradnica za vanjsku trgovinu, „Končar inženjering”, Zagreb

Odbori, projekti i radovi

Članica Upravnog odbora CEPS-a (Centre for European Policy Studies), Bruxelles, 2016.

Sudionica u znanstvenom projektu: „Europeizacija hrvatske državne uprave”, 2006. – 2011.

Članica uredništva „Hrvatska i komparativna javna uprava” od 2005.

Članica Upravnog odbora časopisa civilnodruštvo.hr 2004. – 2008.

Treba li se odreći hrvatskog identiteta zbog ulaska u EU?, Hrvatski identitet u Europskoj uniji, Centar za promicanje socijalnog nauka crkve, Zagreb, 2003.

Kratak prikaz povijesti europske integracije, Hrvatska i Europa, Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb, Zagreb, 1997.

Glavna urednica časopisa PLIVA (1997. – 1999.) i Euroforuma, časopisa Ministarstva europskih integracija (2002. – 2005.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:55