SPORNA IMENOVANJA

TKO KAŽE DA SE HDZ I SDP NE MOGU DOGOVORITI!? Odbor za medije nema niti jednog novinara, dok je u Vijeće za korupciju ušao katolički aktivist

 
Vladimir Šeks, Ante Kotromanović, Krešimir Planinić i Đurđica Sumrak
 HANZA MEDIA

Dvije najjače stranke u državi, HDZ i SDP, u petak su pokazale kako su neutemeljeni strahovi da između njih nije moguć nikakav dogovor. Upravo suprotno - stranke Andreja Plenkovića i Davora Bernardića postigle su potpuni konsenzus prilikom izbora vanjskih članova 29 saborskih odbora.

Uz malo odstupanje od dosadašnje prakse pa su unutra imenovali golem broj stranačkih kadrova, iako se, formalno gledajući, vanjski članovi saborskih odbora imenuju u pravilu iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika, kao pozitivna i dobra parlamentarna tradicija i svojevrsna stručna nadogradnja, bez prava glasa, radu zastupnika u parlamentarnim odborima.

Konsenzus

No, zahvaljujući konsenzusu na liniji HDZ-SDP, izabrani su Daniel Mondekar, Ivo Jelušić, Ivana Posavec Krivec, Željka Antunović, Ante Kotromanović, Davorko Vidović, Marin Jurjević, Tanja Vrbat Grgić i još dosta SDP-ovaca te Damir Sesvečan, Đurđica Sumrak, Vladimir Šeks, Ivan Bagarić i nekoliko desetaka članova HDZ-a.

Sa stranačkim iskaznicama ili bez njih, našlo se zanimljivih biografija među odabranima.

Član Odbora za obranu postao je Marko Cvitković, umirovljeni načelnik stožera V. gardijske brigade te predsjednik HDZ-ova braniteljskog odbora u zagrebačkim Sesvetama. Što se tiče formalne naobrazbe, Cvitković je prije Domovinskog rata stekao zvanje “obrada drvar-stolar”, a 1998. godine završio i Zapovjedno-stožernu školu “Blago Zadro”.

Jučer je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo kako nije izabran niti jedan od kandidata s novinarskim iskustvom i stručnim znanjem u području medija, nego su na ta mjesta najveće stranke instalirale svoje članove. Tako je u Odbor za medije reizabran Davor Pavić, blizak HDZ-u, pročelnik kabineta župana Splitsko-dalmatinske županije, koji je od profesionalnog iskustva naveo da je bio autor i urednik službene web stranice Hajduka i urednik televizijske emisije o tom splitskom nogometnom klubu “Bili kutak”.

Tužio Apis

Novi je član i Denis Hrestak kojega je u Odbor za medije gurnuo SDP. Hrestak je bivši član Uprave APIS-a, a četverogodišnji mandat u toj upravi, u koju je bio politički imenovan u jesen 2012., istekao mu je u jesen 2016. godine. Nakon isteka mandata u APIS-u ostao je nezaposlen pa ga je SDP nedavno zaposlio na Iblerovu trgu. Hrestak, koji je u APIS-u mjesečno zarađivao nešto više 17.000 kuna, nakon isteka mandata dobio je 240.000 kuna otpremnine, a sad od APIS-a pod prijetnjom tužbe potražuje 1,27 milijuna kuna bruto nagrade koju je sam kao član Uprave aneksom odredio. Jedina poznata veza Hrestaka s medijima jest više sudskih tužbi protiv novinara Jutarnjeg lista i 24 sata koji su problematizirali poslovanje APIS-a u razdoblju dok je bio u upravi te tvrtke.

Pritom su odbijene kandidature poznatih novinara i novinarki kao što su Slavica Lukić, koja je potpredsjednica HND-a, Zdenko Duka iz Novog lista i bivši predsjednik HND-a Toni Gabrić, osnivač i urednik neprofitnog portala H-Alter te urednica na N1 televiziji Sandra Križanec i Nada Zgrabljić Rotar, nekadašnja voditeljica na Hrvatskom radiju.

Justitia et Pax No, zato novinara ne nedostaje u drugim odborima. U Odbor za vanjsku politiku tako je izabrana Višnja Starešina, a u Nacionalno vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije imenovana je bivša ravnateljica Hine Smiljanka Škugor Hrnčević kojoj je prošli tjedan Općinski radni sud u Zagrebu odbio tužbeni zahtjev kojim je tražila povratak na posao. Smiljanka Škugor Hrnčević dobila je izvanredni otkaz ugovora o radu jer je radnu verziju teksta druge Hinine novinarke o dugovima bivše tvrtke supruge SDP-ova Miranda Mrsića neovlašteno uzela iz Hinina internetskog servisa i proslijedila je Hrvatskoj kršćansko-demokratskoj uniji.

Tu je i Krešimir Planinić, odvjetnik inicijative “U ime obitelji” i jedan od koautora nedavno povučenog skandaloznog prijedloga Obiteljskog zakona, dok je u Odbor za obitelj, mlade i sport ušla Aleksandra Korać Graovac, predstojnica Katedre za obiteljsko pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta, koja se kao članica Komisije “Justitia et Pax” Hrvatske biskupske konferencije angažirala oko referenduma o braku 2013. godine, koji su inicirale konzervativne vjerske udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:06