SUKOB U VLADI

TOLUŠIĆ PREINAČIO NAKIĆEVU ODLUKU 'Projekt dječje bolnice na Srebrnjaku ide dalje'

 Nikša Stipaničev / Luka Gerlanc / Hanza Media

Projekt Centra za translacijsku medicinu dječje bolnice Srebrnjak ide dalje, potvrdio je ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić uz napomenu da će postupak izravne dodjele sredstava početi u rujnu.

Naime, projekt koji se priprema već nekoliko godina konačno je dobio potporu ne samo tog već i Ministarstva zdravlja te onog znanosti, obrazovanja i sporta što znači da će iz europskih fondova stići 450 milijuna bespovratnih kuna, točnije iz programa konkurentnosti i kohezije. Zadovoljan je i ravnatelj dječje bolnice Boro Nogalo koji kaže kako je sada otvoren put da se do kraja godine napravi izvedbeni projekt, a potom bi trebala krenuti gradnja te natječaj za najnoviju opremu. U idealnim uvjetima novi dio bolnice na Srebrnjaku trebao bi biti završen 2018. godine.

Čekali dozvolu

Naime, nedavno je Nogalo upozorio javnost da je projekt u opasnosti jer nije dobiveno zeleno svjetlo Ministarstva zdravlja u kojem su tada rekli da se radi o “vrlo skupom projektu kako u gradnji tako i u održavanju pa je nužan oprez”. Iznerviran ravnatelj krenuo je čak i tužbom protiv “nepoznatih počinitelja u otkrivanju poslovne tajne”, onih koji odlučuju a iz pristranosti ne žele taj projekt. No, po svemu sudeći nevoljama je došao kraj pa projekt koji je prihvatio EU može dalje. “Čak 85 posto sredstava je iz EU, a samo 15 posto iz Fonda regionalnog razvoja što bi se čak i vratilo državi kroz PDV”, objašnjava Nogalo.

Riječ je o centru koji će se sagraditi na čak 18.000 četvornih metara s istraživačkim laboratorijem, poliklinikama, dnevnom bolnicom, jednodnevnom kirurgijom, šest operacijskih dvorana, rehabilitacijskim centrom, suvremenom dijagnostikom, a predviđeni su i apartmani za roditelje. Naravno, temeljna djelatnost ove bolnice - alergologija i dalje ostaje kao i pulmologija, kardiologija, intenzivno liječenje te reumatologija s liječenjem drugih autoimunih bolesti.

Bit će to jedinstven spoj dječje bolnice i znanosti odnosno kliničkih istraživanja, a ujedno i najveće pojedinačno ulaganje iz EU fondova u područje znanosti, istraživanja i razvoja. Predviđa se da to bude centar ne samo za Hrvatsku već i za regiju odnosno da se na Srebrnjaku liječe djeca iz susjednih zemalja.

Novi kadrovi

Nogalo kaže da će bolnica privući i nove kadrove pa čak i neke mlade znanstvenike koji danas rade u inozemstvu. Uvjeren je da će kao translacijski centar imati mogućnosti i dodatnih prihoda za razvoj znanosti u Hrvatskoj. “Naša je obveza da projekt bude financijski i gospodarski održiv s najnovijom tehnologijom te da omogući prijenos znanja i istraživanja”, naglašava Nogalo. Dodaje da je to prvi projekt namijenjen djeci za koji se iz sustava neće potrošiti ni kuna, a zadovoljava i sve ekološke standarde što znači da će to biti prva “zelena” bolnica u Hrvatskoj za koju već postoji projektna dokumentacija, dobivena je građevinska dozvola te napravljena studija izvodljivosti.

Moglo bi se reći da je konačno krenulo povlačenje sredstava EU za hrvatski zdravstveni sustav jer je još donedavno opasno prijetila propast nekih projekta. Primjerice, velika se galama nedavno digla oko gradnje dnevne bolnice i hitnog objedinjenog bolničkog prijema u bolnicama u Sisku i Bjelovaru gdje se trebalo investirati 150 odnosno 160 milijuna kuna od čega 85 posto iz europskih fondova, ali je Ministarstvo zdravlja “uručilo odbijenicu” prije dva mjeseca s obrazloženjem da se iz EU fondova može dobiti najviše 70 milijuna kuna za objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) i dnevnu bolnicu.

No, nakon prosvjeda građana obiju županija i zbog predizborne kampanje čini se da je ipak nađen kompromis. Sad se pomirljivijim tonom govori o nastavku jednog i drugog projekta, istina u nešto manjim iznosima. Za sisačku bolnicu predviđeno je zasad 70 milijuna kuna iz EU fondova, a iz domaćih još 15 umjesto 150 milijuna. I za bjelovarsku bolnicu sredstva su smanjena sa 160 na 130 milijuna kuna odnosno projekt će se raditi u dvije faze s tim da se iz EU fondova planira dobiti 70 milijuna kuna za OHBP i dnevnu bolnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:47