eID

TOTALNA DIGITALIZACIJA HRVATSKE Veliki tehnološki iskorak: Razvijen je novi sustav, više vam neće trebati i zdravstvena i vozačka i osobna

 
 Foto: MUP

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) u svijesti građana je tvrtka u kojoj se izrađuju dokumenti i novac, no riječ je o visokotehnološkoj tvrtki od posebnog i strateškog interesa za Republiku Hrvatsku koja svojim softverima i IT rješenjima u području identiteta i sigurnosti zadovoljava potrebe građana i državne uprave, i to svugdje gdje je potrebno osigurati sigurnu identifikaciju ili gdje se radi o podacima od posebnog interesa za našu državu.

AKD je partner Ministarstvu unutarnjih poslova u organizaciji međunarodne znanstveno-stručne konferencije Big Data in Law Enforcement: from Reactive to Proactive koja će se 7. i 8. studenoga održati u Zagrebu, a čiji je medijski pokrovitelj Jutarnji list.

Iskorak

AKD je zadnjih godina napravio tehnološki iskorak i njegovi stručnjaci na ovoj konferenciji mogu iz više aspekata razgovarati o primjeni Big Data sustava koji se u njihovu segmentu djelovanja primjenjuje u brojnim aspektima. Jedno od tih područja je softversko rješenje koje je AKD razvio za izradu elektroničkog potpisa i elektroničke identifikacije koji se primjenjuju na osobnoj iskaznici. Također su razvili sustav za upravljanje zakonom predviđenim pravima. Kako bi sva ta softverska rješenja bila primjenjiva, potrebno je prikupiti brojne podatke iz različitih institucija. Tu na scenu stupa visokotehnološko rješenje AKD-a koje uparuje podatke iz različitih baza podataka na kojima je primjenom tehnologija Big date postaje moguće optimizirati rad samog sustava i unaprjeđenje propisa.

Glavni direktor Jure Sertić i direktori iz AKD-a: Leo Lokas, Blaž Sviličić, Adela Jelinek Bišćan i Ivan Penava

AKD eID uvršten je na popis sigurnih kvalificiranih sredstava Europske komisije, odnosno AKD-ov proizvod AKD eID Card 1.0. ima status kvalificiranog sredstva za izradu elektroničkih potpisa (QSCD). Proizvod je rezultat internog rada i razvoja vlastitog programskog rješenja. To programsko rješenje stvorilo je pretpostavku za potpunu digitalizaciju javne i državne uprave. Također će svim vlasnicima nove osobne iskaznice u budućnosti omogućiti da više neće morati odlaziti u banke ili kod pružatelja telekomunikacijskih usluga kako bi potpisivali gomilu dokumentacije ili se identificirali da su to zaista oni, nego će biti omogućeno online ugovaranje i online podnošenje zahtjeva gdje je potreban vlastoručni potpis.

E-potpis

Isto tako će uz pomoć računala moći mijenjati svoje prebivalište ili liječnika opće prakse. Za to će im biti dovoljna samo elektronička osobna iskaznica. Naime, nova “čipirana” osobna iskaznica u ovom trenutku vlasniku omogućuje davanje elektronskog potpisa i elektronsku identifikaciju. U Hrvatskoj danas 1,338.643 građanina posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu, a oni su nakon preuzimanja iskaznica aktivirali 2,106.174 potpisnih i identifikacijskih certifikata.

Ovo softversko rješenje omogućit će da se e-osobna iskaznica u budućnosti koristi i kao vozačka dozvola i zdravstvena iskaznica. U AKD-u naglašavaju da ova rješenja omogućuju građanima lakše poslovanje i veću dostupnost usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:34