TOTALNI CIRKUS

TOTALNI KRAH ŽIVOG ZIDA Sinčić je krenuo u osnivanje nove stranke zbog novca? Pljušte optužbe: 'U džep će godišnje staviti dva i pol milijuna kuna!'

 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Ni 24 sata od izborne pobjede i osvajanja osam mandata, a Živi zid već se pretvorio u cirkus; ne zna se tko će od novopečenih saborskih zastupnika ući u Sabor pod kojom strankom i imenom: Živi zid ili Živi zid Ivana Vilibora Sinčića koju je Sinčić osnovao samo par dana prije izbora.

Falsifikat

Svađa koja mjesecima vrije među članovima Živog zida i njihovim odmetnicima, a svodi se na pitanje tko je što od dokumentacije o radu stranke falsicificirao, kako se troši stranački novac i ima li Vladimira Palfi previše moći i utjecaja, kulminirala je obračunom stranačkih i privatnih partnera Hrvoja Runtića, jednog od supredsjednika i Mihaele Varge s Vladimirom Palfi.

Tako je u javnosti formalno otpočeo raspad Živog zida.

Runtića u izbornoj noći nije bilo na proslavi u hotelu Antunović, a svoj je nedolazak objasnio ogorčenim statusom na Facebooku. Ivan Vilibor Sinčić pred TV kamerama tvrdio je da se našao u čudu zašto se Runtić ne odaziva na njihove pozive.

Hrvoje Runtić, koji je osvojio mandat, kaže da se ne može načuditi lažima, toliko da se pita izdaje li ga vid ili sluh. “Ja Živi zid ne napuštam, iako ću biti u nezavidnoj situaciji raščišćavanja kaosa. Sinčićeva izjava kako je novu stranku osnovao zbog pravnih zavrzlami za svaki slučaj, ali da ima kontrolu nad obje stranke je besmislica jer ne možeš biti predsjednik dvije stranke!” izjavio je Runtić novinarima Jutarnjeg lista.

Preokret

Uoči izbora Sinčić je bio u gabuli; dio pobunjenih članova se odmetnuo na čelu sa Sinišom Gabrićem, održao svoju skupštinu, osporavajući grupi oko Sinčića legitimitet, ali presudilo je Ministarstvo uprave koje je dalo za pravo Sinčiću da predstavlja stranku i s njom ode na izbore, ali uz ogradu - dok se ne okončaju kaznene prijave - te uputu odmetnutoj frakciji da može pokrenuti upravni spor tužbom Upravnom sudu. Prije dva mjeseca Sinčić je novinarima Jutarnjeg tvrdio da mu ne pada na pamet osnivati drugu stranku.

Skupština

“Neću biti Paraga. Ako ovima to prođe u Ministarstvu uprave, onda mi ne preostaje ništa drugo nego da se iselim”, kategoričan je bio Sinčić koji se jučer nije javljao na telefon da bi objasnio kako je došlo do takvog preokreta.

Nad Živim zidom vise i četiri kaznene prijave koje je nesuđeni predsjednik Živog zida Siniša Gabrić kojega je Ministarstvo uprave osporilo podnio protiv Sinčića, njegove zaručnice Vladimire Palfi i Ivana Pernara. Grupa oko Gabrića je, podsjetimo, pred Ministarstvom uprave i policijom pokrenula postupak u kojem žele dokazati da su Sinčić, V. Palfi i Pernar koncem prošle godine falsificirali upštinu stranke. Tvrde da je Sinčić pretvorio Živi zid u svoju privatnu prćiju - prozivaju ga da objasni kako je potrošio 1,1 milijuna kuna novca koje je stranka dobila iz proračuna.

Novac za stranku

A zašto je Sinčić krenuo u osnivanje nove stranke, osim iz straha da bi Upravni sud mogao presuditi u korist frakcije koja ga je u proljeće napustila? Runtić smatra da su motivi dijelom i financijski: “Od petero naših zastupnika tamo ih je četvero. Izračunajte koliko će novca dobiti temeljem financiranja političkih stranaka”. A računica je jednostavna: naknada po zastupniku iz proračuna iznosi oko 30.000 kuna, što znači oko dva i pol milijuna kuna godišnje na račun stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:32