OBJAVILO NJIHOVO MINISTARSTVO

'U Hrvatskoj ne vole gay populaciju i pijance, na festivalima ima droge, turiste vrebaju džeparoši, a ceste su im opasne'

 Zvonimir Barišin / Hanza Media

Australsko Ministarstvo vanjskih poslova na svojoj službenoj internetskoj stranici objavilo je popis korisnih savjeta kojih bi se njihovi državljani svakako trebali pridržavati u slučaju posjeta Hrvatskoj.

Uplaćivanje putnoga osiguranja i praćenje lokalnih medijskih servisa kako bi se informirali o, primjerice, stanju na cestama i gužvama u prometu, nisu nikakva novost, ali ministarstvo se potrudilo pokriti baš svaku situaciju, pa i one bizarne, što je rezultiralo i nizom neobičnih savjeta, a ovo su samo neki od njih:

- Grubo i pijano ponašanje na javnim mjestima definitivno nije dio hrvatske kulture. Izbjegavajte ga jer biste u protivnom na sebe mogli navući negativne poglede i komentare te osudu lokalnog stanovništva.

- Svakako izbjegavajte opijanje na takozvanim 'brodovima za tulumarenje'. Prekomjerna konzumacija alkohola najčešći je uzrok nesreća na spomenutim plovilima pa je bolje biti na oprezu.

- Uhićenja povezana s drogom sve su učestalija u Hrvatskoj, osobito na obali, i to za vrijeme trajanja festivala elektroničke glazbe. Australci bi stoga trebali izbjegavati pojedince koji uzimaju, prodaju ili kupuju bilo kakve zabranjene supstance.

- Izbjegavajte masovna okupljanja te sve oblike lokalnih protesta i demonstracija jer isti često znaju završiti nasilno.

- Vožnja na hrvatskim cestama prilično je opasna i riskantna, a nesreće su česte pa uvijek valja biti na oprezu.

- Nikada ne uzimajte hranu ili piće od stranaca zbog opasnosti od podvaljivanja droge u istima. Također se čuvajte 'džeparoša', koji najčešće patroliraju na kolodvorima i najposjećenijim turističkim lokalitetima, a pazite se i lokalnih bandi koje organizirano pljačkaju strance na osamljenim cestama pretvarajući se da trebaju pomoć u prometu, a nakon što naivni turisti 'nasjednu' na priču, isti ih opljačkaju.

- Provjeravajte cijene pića, osobito u lokalima za gospodu na moru. U nekim slučajevima bilo je i nasilja te problema sa zaštitarima nakon što su se stranci požalili na 'zelenaško' naplaćivanje.

- Ako ste pripadnik gay populacije, izbjegavajte bilo kakav kontakt s partnerom u javnosti jer postoji velika vjerojatnost da se to neće svidjeti lokalnom stanovništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:31