MINISTRICA GOSPODARSTVA

'U HRVATSKOJ VLADA NEGATIVNA ATMOSFERA PREMA INVESTITORIMA' Martina Dalić u Dugoj Resi upozorila i na problem iseljavanja

 Davor Pongracic / CROPIX

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u utorak je u Dugoj Resi potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Razvoj poduzetničkog inkubatora Duga Resa", a prijepore o gradnji plinske termoelektrane Peruća komentirala je i u kontekstu prepreka investicijama i negativne atmosfere prema investitorima.

Projekt "Razvoj poduzetničkog inkubatora Duga Resa" vrijedan je 2,8 milijuna kuna, a bit će podržan s 2,25 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava.

Prema riječima gradonačelnika Grada Duga Resa Tomislava Boljara, njima bi za realizaciju tog projekta trebalo šest godina, a sada će se realizirati za šest mjeseci i za Dugu Resu će predstavljati ozbiljan poduzetnički iskorak.

Dalić je istaknula kako je za projekte razvoja poduzetničke infrastrukture u 48 lokalnih jedinica ukupno na raspolaganju 640 milijuna kuna.

Podsjetila je da Ministarstvo gospodarstva upravlja europskim sredstvima koja su namijenjena gospodarstvu i poduzetnicima iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" za koji je u financijskom razdoblju 2014.-2020. na raspolaganju 970 milijuna eura. Do sada je ugovoreno 30 posto tih sredstava, što Ministarstvo gospodarstva svrstava među ministarstva s najvećim postotkom ugovorenosti, istaknula je, dodajući i da je u devet mjeseci ove godine doneseno više od tisuću i pol odluka o financiranju, vrijednih 1,7 milijardi kuna, a iza čega su projekti ukupne vrijednosti više od tri milijarde kuna.

Kontroverzni projekti koje su podržali Oreškovićevi ministri

Odgovarajući na novinarska pitanja o otvorenom pismu znanstvenika o plinskoj termoelektrani Peruća i u tom kontekstu na upite u vezi zastupnika Mosta Mire Bulja, na čiji je prošlotjedni istup u Saboru burno reagirala, Dalić je rekla kako nije u proteklom razdoblju komentirala ništa vezano za znanstvenike te da, po podacima koje ima, "zastupnik Bulj u Saboru nije dijelio nikakve znanstvene podatke".

- Međutim, ako je ova epizoda način na koji se u hrvatskom javnom prostoru veća pozornost poprimila rasprava o pitanju kako je moguće da u Hrvatskoj, sukladno hrvatskim propisima, vrlo često ništa nije moguće i vrlo često je nemoguće investirati, onda sam vrlo zadovoljna. Kao što svi znamo, Irska je prepuna golf igrališta, u Hrvatskoj to nije moguće. Hrvatska je na arbitraži u Washingtonu po pitanju investicija koje ne idu. Svijet je prepun visokokvalitetnih luksuznih hotela, Hrvatska želi turizam dodane vrijednosti, ali ove investicije idu teško - ustvrdila je Dalić.

Podsjetila je i da hrvatski propisi predviđaju procedure i postupke koje je, kroz Zakon o strateškim investicijskim projektima, država sama ponudila kako bi investicijski projekti lakše dobili potrebne dozvole, odobrenja, mišljenja da se projekt provede.

- Pa kako je moguće da projekti koji se na taj postupak i proceduru prijave, udovolje propisima, dobiju pozitivno mišljenje resornih ministara i to za vrijeme premijera Tihomira Oreškovića, potpisano od tadašnjih ministara zaštite okoliša i gospodarstva, onda odjednom postanu predmet kontroverze i predmet zaustavljanja - upitala je Dalić.

Poručila je kako se zalaže da se svaki investicijski projekt provede u Hrvatskoj u skladu s hrvatskim zakonima i procedurama.

- Mi smo članica Europske unije, što znači da smo usvojili sve najviše standarde koji se primjenjuju u EU, te treba dopustiti da ti mehanizmi funkcioniraju u odnosu na bilo kojeg investitora koji je spreman udovoljiti uvjetima koje ti propisi zahtjevaju - kazala je.

Istaknula je i da kao potpredsjednica Vlade svakodnevno prima pisma, zahtjeve za sastanke investitora, najčešće s problemima da se negdje nešto ne može napraviti pri čemu se teško može objasniti zašto ili što je u njihovu prijedlogu sporno ili nesukladno propisima.

Upozoravajući i na probleme nedovoljnog rasta zaposlenosti i iseljavanja, Dalić je kazala kako to treba povezati i s pitanjem zašto u Hrvatskoj postoje značajne investicijske prepreke, negativna atmosfera prema investitorima koja se ne može temeljiti na argumentima da investitori krše ili nisu spremni poštivati hrvatske propise.

- Ako ova rasprava, koja je počela u Saboru, jasnije i djelotvornije skrene pažnju javnosti i cjelokupnog društva na prave i stvarne prepreke našem razvoju, barijerama rasta, onda je ta rasprava djelotvorna i onda smo konačno počeli raspravljati o pravim temama koje određuju našu budućnost - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:26