NAJTUŽNIJI LJUBIMAC

U POSLJEDNJI TRENUTAK Spašen pas kojeg je vlasnik odbacio jer je tvrdio da je gay

U zadnji čas, nekoliko sati prije eutanazije, spašen je pas kojeg je vlasnik ostavio u skloništu za životinje u američkom gradu Jacksonu (država Tennessee) zbog sumnje da je njegov ljubimac gay. Bijelog pit bula udomila je Stephanie Fryns, veterinarska tehničarka iz Jacksona, jedna od osnivačica Facebook grupe - “Ne dozvolite da ovaj prekrasni pas bude ubijen jer njegov vlasnik ne zna prepoznati njegovo ponašanje”.

Na apel za spas psa objavljen u britanskom Daily Mailu u četvrtak javile su se tisuće ljubitelja životinja ogorčenih postupkom vlasnika. Stephanie, koja ima već četiri udomljena psa, preuzela je psa iz skloništa, dala mu ime Elton i rekla da je prijateljski raspoložen, ali malo uplašen, te kako sumnja da je bio korišten u ilegalnim borbama pasa. Na stranicama Daily Maila sudbina psa poslužila je kao povod za rasprave o homoseksualnosti u životinja.

To je oblik komunikacije

Najčešće se citira najveći svjetski poznavatelji ove teme, zoolog sa Sveučilišta u Oslu Petter Bockman i kanadski biolog Bruce Bagemihl. On tvrdi da je homoseksualno ponašanje uočeno u 1500 vrsta, a dobro dokumentirano za njih 500. Prije tri godine objavljeno je istraživanje o ženskoj homoseksualnosti aljaških albatrosa, a najčešće se gay konotacije pripisuju pingvinima, čimpanzama, morževima, američkom bizonu...

U Hrvatskoj, kako nam kaže Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, nije zabilježen takav apsurdan razlog za napuštanje životinje. Dr. sc. Irena Petak, savjetnica za ponašanje životinja iz Udruge za dobrobit i zaštitu životinja, kaže da je žalosno kakve sve izgovore neodgovorni vlasnici smišljaju da bi napustili ljubimce.

- Kod pasa je skakanje na druge jedinke, neovisno da li su drugog ili istog spola, oblik komunikacije. To može biti dio igre ili način na koji će jedan pas dati do znanja drugome tko je glavni. Dakle, takvo ponašanje nema seksualnu konotaciju - kaže Irena Petak. Dodaje da se “homoseksualnost kod raznih životinjskih vrsta ne može poistovjetiti s onom kod ljudi, koja uključuje seksualnu i emocionalnu komponentu”.

Razne vrste zajednica

- Različite vrste životinja žive u različitim vrstama zajednica koje su se oblikovale tijekom evolucije te imaju takav oblik reproduktivnog ponašanja koji omogućuje opstanak u određenom okolišu.

- Ako se životinje drže u skupinama istog spola, može doći do izražavanja spolnog nagona na pripadnicima istog spola, a takav oblik ponašanja prestaje ako se jedinke ponovno nađu u kontaktu s pripadnicima suprotnog spola. Vrlo je nezahvalno temeljiti znanstvena opažanja samo na promatranju životinja u zatočeništvu jer takav okoliš ne omogućuje životinjama da pokažu prirodno ponašanje.

Odbacivanje koje zaslužuje svaku osudu

- U slučaju neodgovornih vlasnika pasa koji nisu educirani o ponašanju vrste životinje koju žele držati kao ljubimca, a ne traže pomoć stručnjaka kad naiđu na dilemu i ‘problem u njegovu ponašanju’, trebale bi reagirati nadležne institucije i onemogućiti im da ponovno nabave neku životinju. Ovakav oblik homofobije ne može biti opravdanje za stradanje životinja i zaslužuje svaku osudu - kaže dr. Petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:32