DAVORIN ŠTETNER

U STEČAJU MU DVIJE TVRTKE Kolinda u svoje Vijeće uzela poduzetnika sa 1,4 mil. kn poreznog duga

Štetner ističe da se poziv iz Ureda presjednice ne odbija i da je uspješne poslove razvijao na temelju loših pokušaja
 Cropix

Poduzetnik Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela, imenovan je ovih dana članom Vijeća za gospodarska pitanja koje je osnovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Istodobno su ove godine dvije tvrtke tog 33-godišnjeg biznismena iz Jastrebarskog završile u stečaju: jedna od njih s poreznim dugom od 1,4 milijuna kuna!

Postavlja se pitanje: je li poduzetnik s poreznim dugom i tvrtkama u stečaju kompetentan savjetovati predsjednicu o gospodarstvu?

Propali pokušaji

Bivši predsjednik Ivo Josipović eliminirao je, podsjetimo, Marka Rakara kad se doznalo da njegova tvrtka Prius duguje oko milijun kuna poreza.

No, Štetner u tome ne vidi nikakav problem.

- Od deset start-upova, devet ih ne uspije - odgovara Štetner. Na pitanje zašto od dobiti vlastitih tvrtki koje posluju uspješno nije podmirio dugove prema državi, odgovara:

- Pa zato što nisam uspio naplatiti vlastita potraživanja. U drugoj, pak, tvrtki čovjek kojem sam povjerio poslovanje to nije radio kako treba, pa smo ostali dužni, ali iz tog je nastala nova tvrtka koja sad dobro posluje. Štetnerove tvrtke Kreator media i Kreator ugostiteljstvo od ove su godine u stečaju. Kreator ugostiteljstvo ostalo je dužno nešto manje od pola milijuna kuna. Druga tvrtka iz Štetnerove grupacije, Kreator media d.o.o., nije platila već spomenuti porezni dug od 1,4 milijuna kuna, pa se još vodi na listi poreznih dužnika. Međutim, ukupni dug koji je tvrtka ostavila iza sebe iznosio je, doznajemo, 3,7 milijuna kuna prema dobavljačima i državi, a kad je riječ o potraživanjima, ona su iznosila dva mil. kuna.

Teška naplata

- Kreator media d.o.o. nije uspjela naplatiti potraživanje Sportske televizije za emitiranje Formule 1 2013. godine te smo pokrenuli stečaj koji je i završen, a tvrtka čeka brisanje iz sudskog registra - kaže Štetner i dodaje da ima još četiri tvrtke koje posluju uredno.

- Iz tih neuspješnih projekata razvili su se novi uspješniji, primjerice TV bar nastao je iz Kreator ugostiteljstva u kojem je čovjek koji je vodio poslovanje to loše radio, sada sam doveo novog čovjeka i TV bar j.d.o.o. lani je ostvario prihod od milijun kuna - kaže Štetner te dodaje da je dobio poziv iz Ureda predsjednice i da se takav poziv “ne odbija”. Tako je Štetner nakon dva stečaja poslovanje nastavio preko drugih tvrtki: Kreator sporta i Kreator TV-a, te TV bara i Zimo digitala.

Uspješniji poslovi

U nacionalne medije Štetner je dospio 2011. godine kad je kupio medijska prava Formule 1 za Hrvatsku. Ali 2015. godine ta Štetnerova tvrtka odlazi u skraćeni stečajni postupak te ostaje porezni dug od 1, 4 mil. kuna.

Inače, Štetner ove godine izabran za predsjednika hrvatske organizacije poslovnih anđela (CRANE), i to na dvije godine.

- Štetner je legalno izabrani predstavnik Cranea, a mi smo namjerno birali predstavnike institucija, a ne pojedince, tako da nismo upoznati s njegovim dugom, a ni poslovanjem - odgovorio nam je predsjedničin glasnogovornik Luka Đurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 10:23