UDOVICA U ŠOKU

Ubojica HTV-ovog kamermana Lederera oslobođen primjenom Zakona o oprostu

Ana Lederer, Gordanova supruga, rekla je da će tužiti ubojicu njenog muža, i Hrvatsku ako treba, pred međunarodnim institucijama

SISAK - Sisački zet Milan Zorić, rodom iz Rosulja kod Hrvatske Kostajnice, ubojica HTV-ovog snimatelja Gordana Lederera, ubijenog snajperskim hicem na samom početku rata, 10. kolovoza 1991. godine na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice, što se hrvatskog pravosuđa tiče, slobodan je čovjek.

Srpskom teroristu Zoriću, koji se na beogradskoj televiziji pohvalio kako je osobno ubio Lederera, Hrvatska je oprostila gnusni zločin iz zasjede. Na njega je primijenjen Zakon o oprostu još 1996. godine.

Obitelj Lederer do današnjih dana nije bila upoznata s tom činjenicom, a Ledererova supruga i kćer, Ana i Petra Lederer, na komemoraciji na mjestu Gordanove pogibije na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, istaknule su kako je žalosno da predmet njihovog oca i muža leži u nečijoj ladici.

- Već je 20 godina prošlo od ubojstva mojeg muža i žalosno je da hrvatska država nije osudila njegovog ubojicu, rekla je Ana Lederer 9. kolovoza u Hrvatskoj Kostajnici. Nije tada znala da je istina mnogo gora - hrvatska država je sudila i oslobodila ubojicu njenog muža.

Protiv Milana Zorića, ubojice Gordana Lederera, hrvatska država vodila je ne jedan, nego dva kaznena postupka, doznajemo u sisačkom Županijskom državnom odvjetništvu. Prvi postupak vođen je pred tadašnjim Vojnim sudom u Zagrebu zbog kaznenog djela oružane pobune. Taj postupak okončan je tako što je Vojni sud u Zagrebu 1996. godine primjenom Zakona o općem oprostu protiv Milana Zorića obustavio kazneni postupak.

Drugi postupak protiv Milana Zorića, vođen je na Županijskom sudu u Sisku 1999. godine. Zoriću je suđeno za kazneno djelo ubojstva iz članka 34. Krivičnog zakona RH. U tom postupku Županijski sud u Sisku je donio presudu kojom je je Milan Zorić u odsutnosti proglašen krivim za ubojstvo Gordana Lederera te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Na tu se presudu Milan Zorić žalio te je Vrhovni sud Republike Hrvatske 18. rujna 2002. godine donio presudu kojom je presuda Županijskog suda u Sisku preinačena, te je na temelju članka 353. točka 5. Zakona o kaznenom postupku protiv Milana Zorića optužba odbijena s obrazloženjem da se radi o presuđenoj stvari i to stoga što je protiv Zorića Vojni sud u Zagrebu primjenom Zakona o općem oprostu obustavio kazneni postupak.

“Navedenom presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske predmet protiv Milana Zorića pravomoćno je okončan”, stoji u dopisu kojeg smo o slučaju Lederer primili od županijskog državnog odvjetnika u Sisku, Stipe Vrdoljaka.

Obitelj Lederer šokirana je činjenicom da je postupak protiv ubojice Gordana Lederera pravomoćno končan i da je on slobodan čovjek.

- Neću na tome stati, pravda mora pobijediti. Ako ne u Hrvatskoj, onda u svijetu. Tužit ću ubojicu mojeg muža, i Hrvatsku ako treba, pred međunarodnim institucijama. Zločinci ne smiju proći nekažnjeni, rekla nam je Ana Lederer. I braniteljske udruge u Sisku užasnute su činjenicama o slučaju Lederer, prije svega zbog postojanja dvostrukih mjerila koje hrvatsko pravosuđe primjenjuje.

- Kada treba od zastare zaštititi nerazjašnjena ubojstva građana srpske nacionalnosti, tada se glavni državni odvjetnik pobrine da do zastare ne dođe i donosi odluku o prekvalificiranju kaznena djela, od ubojstva u ratni zločin. Protiv ubojice hrvatskog snimatelja vođen je najprije posutpak za oružanu pobunu, a potom za obično ubojstvo. Ratni zločin nitko i ne spominje. Gdje je tu pravda, pita Ivica Pandža Orkan, pukovnik u miru HV-a i rati vojni invalid.

- Kada se Zakon o oprostu primjeni na hrvatske branitelje optužene za nedokazana ubojstva, tada se diže uzbuna među stotinama nevladinih udruga, tada se traže smjene sudaca koji donesu takvu odluku. A ubojica Gordana Lederera Slobodan je čovjek primjenom Zakona o oprostu, i gle čuda, svi šute, to nikoga ne zabrinjava, ni Pusića ni Teršeličku, ni HHO. Valjda zato što je Lederer snimao istinu o napadima četnika. Pucanj u Lederera 1991. godine bio je pucanj u istinu. Isto možemo reći i danas, kada smo doznali za sramotne odluke hrvatskih pravosudnih tijela koja su ubojicu, koji se hvalio kako je ubio ustaškog novinara, oslobodila svake odgovornosti. To je sramota - kaže Orkan, to je također pucanj u istinu.

Za smrt Lederera kriv i Rašeta

SISAK - Za smrt Gordana Lederera odgovorni su i oficiri tadašnje JNA, posebno general Andrija Rašeta koji nije dopustio da se Lederera helikopterom prebaci do bolnice u Zagrebu. Sati izgubljeni u vožnji automobilom do Zagreba bili su presudni. Gordan Lederer nije preživio. Protiv Rašete također zbog toga nema pravosudnog progona. (M. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:42