FOTO: PRIJE I POSLIJE

UDAR NA SPOMENIK POD ZAŠTITOM UNESCO-a: ZAPREPAŠTENI KONZERVATORI PRIJAVILI BISKUPIJU ZBOG INTERVENCIJA U EUFRAZIJEVOJ BAZILICI 'Ovo je devastacija'

Nestručno mijenjajući unutrašnjost, neobaroknim paravanima prekrivena je renesansna oltarna pala, a crvenim tepihom izvorni pod s mozaicima
Eufrazijeva bazilika prije (lijevo) i poslije (desno)
 Milivoj Mijošek / Glas Istre / CROPIX

Konzervatorski odjel u Puli prijavio je Porečku i pulsku biskupiju Ministarstvu kulture, odnosno njihovoj inspekciji, jer su u Eufrazijevoj bazilici iz 6. stoljeća pod UNESCO-vom zaštitom bez znanja struke postavili crveni tepih preko originalnoga poda te su neobaroknim drvenim paravanima pokrili renesansnu oltarnu palu i biskupsku katedru iz 6. stoljeća.

Reakcije javnosti

Također, prekriven je i jedan od najznačajnijih renesansnih elemenata u Hrvatskoj - antependij, odnosno ukrasni zastor s izvezenim likovima na prednjem dijelu oltara.

Time je Crkva, smatraju konzervatori, devastirala ovo kulturno dobro, a neki tvrde i da bi bazilici zbog toga u inspekciju mogao doći i sam UNESCO. Ipak, nakon reakcije javnosti na ovu nesmotrenu akciju, biskupija je odlučila hitno ukloniti sporne elemente čime bi problem trebao biti riješen.

- Upravo su me obavijestili da su sporni elementi, osim tepiha, maknuti i čekam povratnu informaciju konzervatorice na terenu - rekla nam je pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin Toth. Istaknula je da je prijava inspekciji išla i da je više ne mogu zaustaviti, ali da im cilj nije nikoga kažnjavati.

- Cilj nam je da neke stvari sami korisnici naprave te da se ukloni ono što se smatra da nije napravljeno po zakonu. Čudi me što je to napravljeno jer često komuniciramo s biskupijom i u ni jednom razgovoru tako nešto nije spomenuto. Jasno nam je da se nekad nešto treba mijenjati, ali bitno je da se u takvim situacijama posavjetuju s nama - veli Limoncin Toth.

- Srećom je sve dobro završilo i ništa nije nepovratno uništeno. Jer uništiti nacionalni spomenik kulture ravno je zločinu veleizdaje. Kada je u pitanju zaštita spomenika, treba je raditi oprezno i uz konzultaciju stručnjaka, a koliko sam čuo, stvar će biti popravljena - smatra porečki konzervator Ivan Matejčić, jedan od najboljih poznavatelja Eufrazijeve bazilike.

Problematični tepih

- Malo se usplahirila javnost, i kod takvih se stvari ne treba bojati pretjeranih reakcija. Prema mojim saznanjima, neće biti štete kada se sve ukloni, jedino bi moglo biti malo zahtjevnije dizanje crvenog tepiha kojim je prekriven originalan pod - smatra Matejčić. Tepih je postavljen prije par mjeseci, a drveni su ukrasi stavljeni tek nedavno. No tepih posebno bode u oči zbog svoje crvene boje koja odskače od čitavog prostora. Matejčić tvrdi da ga je bitno ukloniti kako bi se ponovno omogućio pristup mozaicima iz 5. stoljeća koji se nalaze 80 cm ispod razine poda.

- Taj tepih odudara i progresivno pokriva prostor. Jedan talentirani konzervator trebao bi pronaći rješenje da se mogu vidjeti ti mozaici, a da se ne naruši integritet tog prostora - smatra Matejčić. Dodao je kako je načuo da bi UNESCO mogao doći u inspekciju zbog tepiha, ali vjeruje da neće biti sankcija.

- Možemo sami obnoviti i zaštititi naše spomenike. Svatko se može zaletjeti, ali bitno je da se stvar popravi - zaključuje Matejčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:50