POLICIJA REAGIRALA

UHIĆENA DVOJICA ZBOG PALJENJA SRPSKE ZASTAVE U KNINU Srbija Hrvatskoj poslala prosvjednu notu

U Kninu je grupa od 40 osoba neprimjereno skandirala tijekom Dana pobjede
 Tom Dubravec / Hanza Media

Policija je u petak poslijepodne uhitila dvojicu muškaraca zbog paljenja srpske zastave u Kninu, utvrdila je do sada pet prekršaja protiv javnog reda i mira nošenjem neprimjerene odjeće, a najavljuje i da će uskoro riješiti slučaj blokiranja glavne kninske ulice.

Uhićeni su 27-godišnjak i 44-godišnjak koji su tijekom ranog popodneva zapalili zastavu Republike Srbije, potvrdila je Hini glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor.

"Do sada smo u Kninu utvrdili pet prekršaja protiv javnog reda i mira nošenjem neprimjerene odjeće. Policija trenutno postupa i u slučaju blokiranja ceste. Sve je snimljeno i uskoro ćemo i to riješiti," rekla je Kosor.

Promet u glavnoj kninskoj prometnici zaustavila je oko 14 sati grupa od 40-ak muškaraca u crnom, palili su bengalke, udarali po vozilima i pjevali ustaške pjesme. Marica Kosor je rekla da je na proslavi u Kninu trenutno 40 tisuća ljudi.

Čelnici izvršne vlasti i predsjednica osudili incidente u Kninu

Predstavnici hrvatske izvršne vlasti osudili su u petak navečer incidente koji su se dogodili u Kninu nakon službene proslave 21. obljetnice oslobodilačke akcije Oluje, kad je skupina građana uzvikivala ustaški pozdrav i pjevala ustaške pjesme, a zapaljena je i zastava Republike Srbije.

„Iskreno nisam to vidio, a ako toga ima slažem se da nije primjereno“, rekao je potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov.

Hrvatska neovisnost i domovina mogu se slaviti na lijep način, poručio je Petrov, prenosi Nova TV.

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović ističe da ima i neodgovornih pojedinaca koji na proslavu dolaze sa nepriličnim obilježjima. „Ustaško znakovlje 2016. godine nigdje nije dobrodošlo“, rekao je ministar.

I ratni general Damir Krstičević osuđuje incidente. „Sve to je neprimjereno, to nam ne treba. Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države, bilo smo dostojanstveni u pobjedi, mislim da danas trebamo biti dostojanstveni i u slavlju“, rekao je Krstičević za HRT.

Skupina muškaraca, mahom u crnim majicama, u petak je nakratko blokirala glavnu kninsku ulicu pjevajući, među ostalima "Juru i Bobana" i uzvikujući ustaški pozdrav, što su građani prijavili policiji. Neki su dizali i ruke u znak fašističkog pozdrava, jedan je izvikivao "Za dom", a ostali odgovarali "Spremni". Glasnogovornica šibensko-kninske policije Marica Kosor potvrdila incident i rekla da policija postupa po prijavama građana.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić za RTL je izjavio da su incidente izazivale marginalne skupine.

- Ove marginalne skupine, zanemarivi broj ljudi, koji pokušava obezvrijediti veličanstvenu proslavu u Kninu, neće u tome uspjeti. Policija će postupiti po zakonu i već djeluje po tome pitanju, rekao je Orepić.

Incidente je osudio i Ured predsjednice.

- Predsjednica najoštrije osuđuje ovakve incidente i posebno naglašava da proslava Oluje nije ni vrijeme ni mjesto za tako nešto, rečeno je u Uredu.

Prosvjedna nota Srbija

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je protestnu notu hrvatskoj ambasadi u Beogradu povodom paljenja zastave Republike Srbije tijekom obilježavanja vojno-redarstvene akcije "Oluja" u Kninu, javlja RTS.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije taj vandalski čin smatra nedostojnim i necivilizacijskim gestom koja zaslužuje najoštriju osudu i kažnjavanje počinitelja, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju navodi da očekuje od nadležnih organa Republike Hrvatske da poduzmu sve neophodne zakonske mjere te identificiraju i kazne počinitelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:11