TKO JE RIZO GONZALES?

UHIĆENI KUBANSKI BILDER S TNT-om SIN JE ČELNIKA KOMUNISTIČKE PARTIJE Rekao jeda mu eksploziv treba za svadbu

Otac ga je nakon špijunske obuke poslao u Rusiju, a mladić je odlučio postati konobar na plaži, gdje je upoznao Hrvaticu

Genetski predodređen za uspješnog sportaša, uljudan kao kavaliri iz 19. stoljeća, velik kao ormar i jak kao bik - tako oni koji ga poznaju opisuju Kubanca s hrvatskom putovnicom Amaurya Riza Gonzalesa (44), koji se trenutno nalazi u istražnom pritvoru.

Bivši bodibilder uhićen je tri dana prije velike svečanosti ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, i to dok je iz još nepoznatog razloga s dvojicom prijatelja krstario zagorskim cestama. Zaustavljen je oko 17 sati poslijepodne tijekom rutinske kontrole, u trenutku kada je u Zagreb trebalo stići više od tisuću policajaca svih rodova kako bi osiguravali 170 stranih visokih dužnosnika iz cijele Europe.

S obzirom na to da je provjerom utvrđeno kako ima podeblji policijski dosje, auto mu je pretražen, a policajci su u gepeku pronašli njegov ruksak s oko 200 grama TNT-a s metar i pol dugim fitiljem i detonarskom kapislom koji su bili spojeni u improviziranu eksplozivnu napravu.

Terorizam, kriminal neke druge vrste ili čin očajnog čovjeka? Rizo se prvo branio da ne zna čija je to bomba, pa govorio kako je zbog teške bolesti od koje pati htio počiniti samoubojstvo, ali se u posljednji čas predomislio pa se s bombom krenuo vraćati u Zagreb. Prilikom ispitivanja je često plakao.

Policija je u takav razvoj događaja posumnjala, ali jučer su službeno rekli kako zasad slučaj ne dovode u vezu sa svečanosti u Zagrebu.

Napuhana priča

Slično je jučer tvrdila i njegova djevojka Željka.

- Mediji su prenapuhali priču. Nema to nikakve veze s EU niti terorizmom. Riječ je o nečem posve nebitnom, ali ne mogu vam ništa više reći - bila je kratka preko telefona. Iako su neki zaključili da je riječ o karcinomu, Amaurijev prijatelj kod kojeg je taj dan bio u posjetu u Zagorju kaže da mu se Kubanac požalio da ima jake alergije.

- Bio je taj dan kod mene, često je tu dolazio jer mu se sviđalo raditi u prirodi. Znam da je bolovao od jakih alergija, ali tog je dana bio posebno potišten. Stalno je gledao u pod i živcirao se. Telefonirao je puno. Bio je sam, i kad je otišao nisam ništa posumnjao. Tek sam kasnije čuo da je brzo uhićen. S kim je bio, ne znam - kaže prijatelj.

Dodaje kako se ne čudi bolestima jer su svi “ti športaši i bodibilderi nakon završetka karijere bolesni ljudi”. Odgovor na pitanje čemu bomba možda se krije u Rizovoj šarenoj prošlosti i kaznenim djelima za koja je osuđivan dosad, a njegova priča bila bi dobar predložak za film.

Castrovi pouzdanici

Amaury Rizo Gonzales rođen je 1968. u gradiću Cardenasu na Kubi u obitelji čiji su članovi na visokim pozicijama u Castrovu režimu. U davnom intervjuu objasnio je kako je njegov stric Julian Rizo Alvarez bio predsjednik Centralnog komiteta Komunističke partije pa je i mladi Amaury odgajan u vojnoj školi za tajnu policiju. U trenutku kad ke trebao otputovati u tadašnji SSSR, Rizo je odlučio odustati i umjesto toga postao je barmen na šanku hotela na plaži Varadero.

- Moja je obitelj bliska Fidelu Castru, ali ja nisam komunist i nisam htio tim putem - objasnio je tada.

Kao konobar je upoznao svoju prvu suprugu, Hrvaticu iz Zagreba, koja je na Kubi radila za turističku agenciju iz Njemačke i odlučio je otići u Hrvatsku. Unatoč hladnoći, jer u Zagreb se doselio zimi, Riza su više brinule opća besperspektivnost i siromaštvo na Kubi, pa je prekoračio rok boravka od 11 mjeseci, zatražio državljanstvo i zauvijek ostao u Hrvatskoj.

- Na Kubi se može samo patiti. Ne želim se vraćati. Moj otac više ne želi pričati sa mnom, ali majku bih želio ponovno vidjeti, ako ona to bude željela - rekao je u intervjuu novinarki Arene koja je s njim razgovarala još 1997. godine, nakon što je pobijedio na svom prvom bodibilding natjecanju u Varaždinu. Rizo je naime uvijek volio teretanu, a tvrdio je da je vježbati počeo sasvim slučajno; nakon što je iskrčio palme u svom dvorištu na Kubi i tamo si napravio prvo vježbalište.

Sklon kriminalu

U Hrvatskoj je stoga ubrzo počeo s natjecanjima, a sjećaju ga se i u bodibilding savezu. Amaury je naime bio prvak Hrvatske 1998. godine.

- Davno je to bilo i on više s nama nema veze. Ono čega se sjećam jest da je bio veliki profesionalac, posvećen sportu. Samo je o tome pričao, a bio je genetski predisponiran za uspjeh - kaže Nada Siser iz saveza. Međutim, osim prema sportu, Kubanac je očito imao i sklonost prema kriminalu. Nije bio samo bodibilder i MMA borac već je osuđivan zbog iznude, ilegalnog držanja oružja, narkotika i čak osumnjičen za ubojstvo.

Rizo je otac jednog djeteta, s prvom se suprugom razveo, a s djevojkom se uskoro planirao oženiti. Zbog prve je supruge odlučio zauvijek otići s Kube, a ona ga je opisala kao pravog kavalira iz 19. stoljeća. No ubrzo je promijenio djevojku. Policajcima je prvo rekao da mu eksploziv treba za svadbu.

Zbog iznude u Bjelovaru odležao godinu iza rešetaka

Amaury Rizo Gonzales odležao je godinu dana zatvora zbog pravomoćne presude u prosincu 2003. godine za iznudu i napad na bjelovarskog poduzetnika B. G. Naime, kako stoji u presudi, prvookrivljeni Saša L. u ožujku 2000. nije mogao naplatiti dug od B. G., poduzetnika i vlasnika bjelovarskog kafića kojem je posudio 18.000 dolara.

Stoga je s drugookrivljenim Vladimirom Š. i Amauryem dogovorio da ga iznude. Od njega su tražili 50 tisuća tadašnjih DEM. Poduzetnika su sačekali pred kafićem, a kad je on odbio dati novac, napali su ga.

Amaury ga je, prema činjeničnom opisu, izudarao nogama i rukama, a ortaci su mu uzeli ključeve od auta i stana pa ih je poduzetnik prijavio. Svi su proglašeni krivima na Općinskom sudu u Bjelovaru.

Kasnije je Amaury osuđen na tri i pol godine zbog posjedovanja narkotika, a prije tri godine je na granici u Bregani uhićen na temelju francuskog uhidbnenog naloga za ubojstvo. No nakon nekoliko mjeseci je oslobođen zbog nedostatka dokaza, a francuske vlasti su mu čak isplatile i sedam tisuća eura odštete zbog vremena provedenog u pritvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 06:24