UREDNIČKI PROPUST

UMJESTO NOVOKMETA OTVORENO VODIO DAMIR SMRTIĆ Otkrivamo kako je HRT-ov urednik reagirao na smjenu koja ga je dočekala nakon USKOK-ovog pisma

Domagoja Novokmeta nije iznenadila smjena, jer su se već javile tenzije protiv njega. Zamjenit će ga Damir Smrtić
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Domagoj Novokmet više neće uređivati i voditi HRT-ovu emisiju ”Otvoreno”. Smijenjen je, kažu na HRT-u, zbog uredničkog propusta. Govorka se da će ga u emisiji zamijeniti Damir Smrtić, koji je emisiju i vodio u srijedu navečer, ali nije potvrđeno da je riječ o njegovom trajnom angažmanu.

Neprofesionalno

- Zbog profesionalnoga uredničkog propusta u emisiji “Otvoreno” emitiranoj u utorak, koja je bila posvećena temi o korupciji u sportu, ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije, Renato Kunić, donio je odluku temeljem koje Novokmet više neće obavljati poslove uređivanja te emisije. Kunić je zaključio da je nepozivanjem druge strane, predstavnika USKOK-a, došlo do profesionalnoga propusta, odnosno da emisija nije bila u skladu sa standardom javnoga medijskog servisa - stoji u HRT-ovu priopćenju.

O svemu se oglasio i USKOK koji je sada već smijenjenom uredniku Novokmetu poslao pismo povodom njegove zadnje emisije.

- Emisija “Otvoreno” bavila se temom korupcije u sportu. Gosti emisije, među ostalima, bili su Damir Vrbanović, okrivljenik u dva kaznena postupka vezana za korupciju u sportu, i Čedo Prodanović, branitelj okrivljenika u tim korupcijskim predmetima. Predstavnik USKOK-a nije bio u studiju iako je upravo USKOK nadležan za procesuiranje korupcije, pa tako i korupcije u sportu. Naime, USKOK nitko nije kontaktirao, niti je predstavnik USKOK-a pozvan da sudjeluje u emisiji. Postavlja se pitanje zašto je takav poziv izostao? Je li to u skladu s osnovnim novinarskim načelom objektivnog izvještavanja javnosti? Javnost, dakako, ima pravo na potpunu informaciju, a ovakvim postupanjem to joj je pravo uskraćeno. Jednako tako uskraćeno je i pravo USKOK-a da javnost upozna sa svojim argumentima i činjenicama. Može li se jednostrano izvještavanje javnosti smatrati nepristranim? Naravno da ne može. Smatramo da je ovakvo postupanje HRT-a neprofesionalno, nekorektno i nedopustivo - priopćeno je među ostalim iz USKOK-a.

Tenzije

Novokmet nije želio ništa komentirati. Ipak, od njemu bliskih ljudi doznajemo kako predstavnike USKOK-a u”Otvoreno” nije zvao zbog toga što su oni u više navrata novinarima kazali kako ne mogu komentirati slučajeve kojima se emisija bavila. Novokmet, kažu njegovi prijatelji, smjenom nije iznenađen, jer su navodno već dulje vrijeme bile prisutne tenzije vezane uz njegovo uređivanje emisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:02