REAKCIJA S PANTOVČAKA

URED PREDSJEDNICE PROTIV DALIJE OREŠKOVIĆ 'Nije točno da 10 dana čeka naš odgovor oko puta predsjednice u SAD. Zabrinjava nas taj način komunikacije'

 HANZA MEDIA

Iz Ureda predsjednice reagirali su na izjave Dalije Orešković, čelnice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja je za Jutarnji ustvrdila kako Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović deset dana ignorira upit o okolnostima njezina putovanja u SAD.

- Upit je poslan 3. siječnja redovitom poštom i zaprimljen je 5. siječnja. Nakon toga je bio neradni dan, a zatim i vikend, pa je odgovor dostavljen danas. U upitu ne piše ono što je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tvrdila u Jutarnjem listu i nas zabrinjava takav način komunikacije preko medija. Dvojimo u njezine stvarne namjere, jer onog što je izjavila za vaš list, nema u dopisu. U tom dopisu, suprotno tvrdnjama Dalije Orešković, ne traži se pozivno pismo za posjet SAD-u i korespondencija iz koje je vidljivo s kim su sve prije puta dogovoreni sastanci predsjednice u SAD-u, poručili su iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jučer su za naš list izjavili kako osam dana čekaju odgovor iz Ureda predsjednice o okolnostima putovanja Kolinde Grabar Kitarović u SAD. Povjerenstvo je zaprimilo tri prijave u kojima se od njega traži da ispita okolnosti u kojima je predsjednica krajem prošle godine otputovala u SAD, tj. je li taj posjet bio privatan ili služben, odnosno radni.

Predsjednicu Povjerenstva Daliju Orešković upitali smo jučer što je to tijelo poduzelo: - U Ured predsjednice 3. siječnja ove godine uputili smo dopis u kojem tražimo da Povjerenstvu pojasni okolnosti njezina nedavnog puta u SAD. Tražili smo da nam dostave pozivno pismo za posjet SAD-u, korespondenciju iz koje je vidljivo s kim su sve prije puta bili dogovoreni njezini sastanci u Sjedinjenim Državama, jer za svaki put predsjednika države u drugu državu moraju postojati pisani tragovi o pripremi i organizaciji posjeta - rekla je za Jutarnji list Dalija Orešković.

Orešković je pritom podsjetila kako je javnost rada državnih dužnosnika jedno od načela obnašanja javne dužnosti, koja su definirana u 5. članku Zakona o sprečavanju sukoba interesa. U tom članku, uz ostalo, jasno stoji: “Građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba, a koje je u vezi s obnašanjem njihove dužnosti”.

Posjet hrvatske predsjednice SAD-u ni na službenim stranicama Ureda predsjednika ni na bilo koji drugi način nije unaprijed bio javno najavljen kao njezin službeni ili radni posjet, a dvojbe o prirodi i svrsi tog posjeta pojavile su se nakon što je već otputovala u SAD, kada je na Silvestrovo, na Facebook stranici ispod fotografije na kojoj nasmiješena pozira s Djedom Mrazom na ulici nekog američkog grada, poslala novogodišnju čestitku.

Iako je predsjednica, nakon bure koja se u Hrvatskoj podigla oko prirode njezina putovanja, iz Washingtona za HTV izjavila da je ono službenog karaktera te je to više puta javno i ponovila, Povjerenstvo je dužno postupiti prema prijavama koje su mu pristigle, a u kojima se traži da se provjere okolnosti njezina odlaska u SAD.

Daliju Orešković upitali smo može li se Ured predsjednice jednostavno oglušiti na zahtjev Povjerenstva da mu dostavi dokumentaciju o pripremi njezina američkog posjeta. “U 39. članku Zakona o sprječavanju sukoba interesa”, odgovorila je, “piše da su nadležna tijela RH od kojih Povjerenstvo zatraži obavijesti i dokaze dužna dostaviti tražene podatke bez odgode”. Upitali smo je što u praksi znači zakonska formulacija “bez odgode” i znači li to da je s Pantovčaka u proteklih osam dana već trebala stići zatražena dokumentacija. - Kad uočimo da tražene podatke čekamo neprimjereno dugo, tada tijelu javne vlasti upućujemo požurnicu. Uredu predsjednice još nismo uputili požurnicu - rekla je Orešković.

'Srbi su uvijek najlakša meta'

- Volio bih da predsjednica razumije smisao naših božićnih prijmova... Srbi se okupljaju tamo, njihovi prijatelji, predstavnici političkog, kulturnog, javnog, privrednog, života, diplomatskog kora i drugih država, s ciljem da pravoslavni Srbi i vjernici imaju osjećaj da bez straha mogu proslaviti Božić, a s druge strane da pošalju poruku zajedničkog života, građanskih vrijednosti i tolerancije - rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac komentirajući u razgovoru za N1 televiziju optužbe predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da je božićni prijam koji organizira “politički miting, koji je kontraproduktivan i, umjesto na zajedništvu, radi na razdvajanju”. Njezinu reakciju protumačio je kao politički potez kojim skreće pozornost sa svojeg puta u SAD. - Srbi su najlakša meta kad god netko ima neku vrstu problema - onda se, naravno, okrene protiv Srba i svoje domoljublje i privrženost državi i dužnostima potvrđuje na taj način. Nadam se da to nije slučaj s predsjednicom - rekao je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:14