OGORČENA UMIROVLJENICA

'Uredila sam stan u centru Zagreba i krenula ga iznajmljivati turistima. Počela sam zarađivati, a onda su mi poslali ovaj račun za vodu...'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Umirovljenica Štefica Poslek iz Zagreba prije dvije i pol godine odlučila se početi baviti turističkim najmom. Jedan stan u centru grada uredila je u apartman te prikupila dokumentaciju potrebnu za registraciju. Zadovoljila je uvjete za kategorizaciju, dobila rješenje za zaštitu od buke, pribavila izvješće o nepropusnosti i ispravnosti plinskih i električnih instalacija.

Prijava susjede

Zatim izvješće o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Tu je i uvjerenje o ispravnosti plinskog brojila. Platila je još i pristojbe - i napokon je mogla početi zarađivati s dodatnim poslom. Sve dok joj se jednog dana na vratima nije pojavio djelatnik Vodoopskrbe i odvodnje u sklopu Zagrebačkog holdinga. “Došao sam po prijavi vaše predstavnice stanara. Imamo obavijest da vi ovdje obavljate poslovnu djelatnost, što znači da biste trebali plaćati tri puta skuplju industrijsku vodu”, rekao joj je nakon što ga je pustila u apartman.

Štefica Poslek ostala je zbunjena.

“Nitko mi nikad nije rekao da bih u slučaju iznajmljivanja apartmana trebala plaćati industrijsku vodu niti je to igdje propisano. No, djelatnik Vodoopskrbe inzistirao je da je bavljenje turističkim najmom jednako kao i kad otvorite tvrtku pa su mi uskoro počeli stizati računi po novom obračunu”, požalila se gospođa Poslek Jutarnjem listu.

Ironično, uspostavilo se da su joj računi za vodu viši što je potrošnja manja pa tako ima mjeseci kad za kubik potrošene vode dobiva račun od čak 80 kuna. Ima mjeseci kada se, zbog nekoliko turista koji u apartmanu ne kuhaju te vodu koriste isključivo za higijenu, mjesečni računi penju i na više od 400 kuna.

U naporima da se nekako zaštiti od tog nepravednog nameta, Štefica Poslek je odlučila pisati nadležnim institucijama.Među ostalim, svoj je slučaj prijavila Ministarstvu turizma te zatražila mišljenje - može li se stan u kojem prima turiste smatrati poslovnim prostorom, a oni su joj ubrzo odgovorili da je ipak riječ o pružanju usluge u domaćinstvu, kako se to i službeno zove, zbog čega se njen stan ne može smatrati prostorom poslovne namjere. To je i samo po sebi dosta logično.

Kao privatna iznajmljivačica, Štefica Poslek obavlja dodatnu djelatnost kojom ne može zapošljavati druge osobe, a sve radove u apartmanu - od čišćenja, primanja gostiju, vođenja knjiga i ostaloga - dužna je obavljati sama. Slično pojašnjenje ubrzo je dobila i od Grada Zagreba.

“Upisom u upisnik o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, fizička osoba ne stječe status ugostitelja”, drugim riječima, nema osnove za naplatu industrijske vode.

Pa ipak, u Vodoopskrbi i odvodnji zakone tumače nešto drukčije. Kako su odgovorili na upit Jutarnjeg, cijena vodnih usluga utvrđuje se prema kategoriji korisnika koji mogu biti kućanstva, socijalno ugroženi ili ostali korisnici.

Paušalna procjena

Suprotno tumačenju Ministarstva turizma, Zagrebački holding iznajmljivanje smještajnih kapaciteta od strane fizičkih osoba smatra vidom pružanja ugostiteljske djelatnosti - a to je pak onda, kad je u pitanju naplata vode, ista poslovna aktivnost kao što su to tvornice, industrijska postrojenja ili drugi pogoni.

“Iznajmljivač koji pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu, premda ih pruža u objektima stambene namjene, obavljanjem navedenih usluga stječe prihode.

Po ishođenju rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, iznajmljivač pruža uslugu po određenim cijenama i za pružene usluge izdaje račun. Tu leži glavna razlika od kategorije korisnika ‘kućanstvo’”, stoji u odgovoru koji su nam poslali.

Njime, međutim, ne pojašnjavaju zašto se taj tip obračuna vode za iznajmljivače na primjenjuje na sve iznajmljivače u gradu Zagrebu - već je riječ isključivo o onima koji su “nadrapali” od strane svojih predstavnika stanara - a na konkretno pitanje koliko iznajmljivača trenutačno plaća skuplju vodu, iz Vodoopskrbe nisu odgovorili.

“Mislim da je riječ o njihovoj paušalnoj procjeni. Pa cijela Dalmacija se bavi najmom apartmana, a nitko ne plaća vodu po skupljem obračunu. Mislim da je u mojem slučaju došlo do nepravde, koju sada nitko ne želi ispraviti”, smatra Štefica Poslek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:08