U TIJEKU PITANJA GRAĐANA

IZBOR ZA NAJBOLJEG MLADOG POLJOPRIVREDNIKA HRVATSKE Najboljim je proglašen Matija Cetinić Frankos, jedan je od osnivača zadruge Berry Organica!

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dobitnik nagrade za najboljeg mladog poljoprivrednika Matija Cetinić Frankos, zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir, povjerenik EK za poljoprivredu Phil Hoga
 Dragan Matić / CROPIX

NOVO 12:52 - Govorilo se o i potrebnoj pomoći poljoprivrednicima u stočarstvu, šumarstvu i drugim granama, o stanju u proizvodnji biomase poljoprivrednih i drugih kultura, kao i o štetama od elementarnih nepogoda.

Poljoprivrednici su komentirali kako bi se mladim ljudima trebala dati neobrađena zemlja na korištenje te su istaknuli kako ljudi žele kupovat hrvatsko. S time se složila i Marijana Petir.

- Nije normalno da djeca u školama jedu jabuke iz izvoza, dok lokalni proizvođači nisu u mogućnosti svoje proizvode plasirati vani – izjavila je Petir.

O cijenama otkupa mlijeka htjeli su razgovati mljekari.

- Uvoz mlijeka od ulaska u EU porastao je četverostruko, dok Hrvatska proizvodi tek polovicu vlastitih potreba, a mlijeko ne mogu prodati - izjavila je Petir.

Zastupnica Petir iskazala je sumnju u to da neke države članice isplaćuju skrivene subvencije svojim proizvođačima ili izvoznicima mlijeka s obzirom na nisku cijenu mlijeka koje iz uvoza dolazi u Hrvatsku.

Najveći proizvođač mlijeka u Hrvatskoj, Mladen Šolčić, govorio je o padu proizvodnje mlijeka kao posljedicama preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože kod goveda.

Najavljena je naknada gubitaka i korigiranje pravilnika o cijepljenju u dogovoru s Europskom komisijom.

-------------------------------------

11:49 - Kraj konferencije obilježava 'Dijalog s građanima', na kojima Phil Hogan, Tomislav Tolušić i Marijana Petir odgovaraju na pitanja građana.

'Smatrate li da se Vaš glas čuje u EU?'

Bio je to univerzalno pitanje postavljeno za publiku prisutnu na konferenciji, koja je potom dizala ruku za odgovore. Oko polovice ih se izjasnilo za DA, a polovica za NE. Petir je rezultate komentirala da smo među novijim članicama EU tako da se prave koristi Unije još nisu osjetile, ali da se hrvatski glas sigurno čuje u Europsku uniju, s čime se složio i ministar Tolušić.

Među publikom je tako istaknuto kako je zadnjih tri godine hrvatska poljoprivreda na koljenima i krvari, a mladi odlaze, te da je potrebno da svi sudionici u poljoprivredi budu ravnopravni i da se vrednuje njihov rad.

- Nije kriva EU što je situacija loša, nego je problem u nama, ali ajmo to promijeniti - izjavio je Tolušić.

Ministar Tolušić je najavio da bi od 1.1.2018. trebala biti usvojena mjera za dobrobit životinja, kao i da bi u tom periodu trebalo doći do smanjenja kamatnih stopa za poljoprivrednike.

Marijana Petir je o teškoj situaciji rekla kako se zalaže za minimalnu nacionalnu mirovinu, kako bi poljoprivrednici ne bi više živjeli s mjesečnom mirovinom od 500 kuna.

-------------------------------------

11:20 - Na konferenciji je održan okrugli stol o važnim temama o poljoprivredi.

S obzirom da je Hrvatska je jedina država u Europi koja je prošle godine preventivno cijepila stoku protiv te bolesti Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, istaknuo je kako se očekuje određena pomoć Europske Komisije.

Phil Hogan, povjerenik EK za poljoprivredu, rekao je kako je danas razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom Tolušićem o tome te da će razmotriti kako Komisija može pomoći.

Razgovaralo se i problematici uvoza hrane loše kvalitete iz drugih članica EU-a kao i o položaju poljoprivrednih proizvođača u lancu opskrbe hranom, o čemu se nedavno vodila rasprava na Europskom vijeću. Na tom području, istaknuo je Hogan, pripremaju se prijedlozi politika koje bi trebale biti poznate do kraja ove godine.

Tolušić je najavio da je Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom spreman i kako će uskoro ići u Vladinu proceduru. Radi se o zakonu s primjerima dvadesetak nepoštenih trgovačkih praksi i Tolušić vjeruje da će biti usvojen.

Marijana Petir objasnila je kako ju uz to brinu odredbe koje ne prepoznaju razlike između mladih poljoprivrednika i poljoprivrednika početnika, kao i visoke kamatne stope za poljoprivrednike, te da je potrebno donijeti novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, te se nada da će, uz pomoć europskih institucija, riješiti takve probleme.

Razgovaralo se i o povlačenju europskih sredstava za poljoprivrednike.

Ministar Tolušić istaknuo je kako su od 2,4 milijarde eura, koje su na raspolaganju iz Fonda ruralnog razvoja, do sada raspisana 34 natječaja u dvije godine, dok ove godine planiraju raspisati 50 natječaja vrijednih 500 milijuna eura, kao i olakšati proceduru prijave na njih.

Kao primjer očuvanju autohtonih proizvoda, dan je primjer varaždinskog zelja oko kojeg se sporimo sa Slovencima, te je na konferenciji predstavljen Jurica Cafuk, koji u Hrvatskoj ima službeni status čuvara sjemena varaždinskog zelja. S druge strane, govorilo se i uspješnom primjeru zaštite autohtonih proizvodima, u obliku novo delegiranog akta EK kojim se hrvatskim vinarima koji vino proizvode od sorte teran dozvoljava nastavak proizvodnje i trženja vina u okviru zaštićene oznake izvornosti „Hrvatska Istra“.

Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik Cetinić Frankos na pitanje o budućnosti za poljoprivredu izjavio je kako je svaki poljoprivrednik optimist. Što će biti za deset godina, ne možemo znati, no važno je gdje smo danas i da budemo optimistični prema svom radu, zaključio je.

Zagreb, 240317.
U organizaciji Europske komisije i Jutarnjeg lista u Laubi je odrzana Poljoprivredna konferencija.
Na fotografiji: dobitnik nagrade za najboljeg poljoprivrednima Matija Cetinic Frankos, zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir, povjerenik EK za poljoprivredu Phil Hogan.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / HANZA MEDIA
Dobitnik nagrade za najboljeg poljoprivrednima Matija Cetinić Frankos, zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir, povjerenik EK za poljoprivredu Phil Hogan

-------------------------------------

10:20 - U prostorijama zagrebačke Laube u tijeku je Poljoprivredna konferencija, koju organizira Europska komisija i Jutarnji list, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Cilj konferencije je hrvatskim poljoprivrednicima i gospodarstvenicima ponuditi konkretne informacije o mogućnostima i načinima investiranja u projekte poljoprivredi uz podršku Europskog fonda za ulaganja u Hrvatskoj te sudjelovanja u provedbi razvojnih projekata koje financira Europska unija diljem svijeta.

Među gostima na konferenciji su Phil Hogan, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu, kao i Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Jutarnji list proteklih je tjedana objavio deset priča o deset najboljih mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj, finalista natječaja. Predstavili smo njihove ideje, razloge zašto su ostali na selu, te što žele u budućnosti.

Najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednikom proglašen je Matija Cetinić Frankos. Matija Cetinić Frankos (33) jedan je od osnivača udruge Berry Organica koja u općini na granici prema Sloveniji uzgaja sibirsku borovnicu haskap.

- Ovo nije samo priznanje meni, već i cijeloj zadruzi koju čini deset ljudi. Mi smo primjer da se stvari u poljoprivredi mogu pokrenuti, ako vas vodi zajedništvo, hrabrost i borba. Velika hvala svima na ovom priznanju i čestitam svim izvrsnim projektima koji su se natjecali na izboru ove godine - izjavio je Cetinić Frankos.

Pobjednik natječaja osvojio je nagradu od petnaest tisuća kuna koje će osigurati Erste banka, a svih 10 finalista otputovat će u sjedište Europske Unije, Bruxelles i sudjelovati na 4. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika koji se održava u listopadu 2017. godine.

Cilj natječaja je promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor u cjelini nastavio živjeti, pojasnila je Marijana Petir, ambasadorica ovog projekta Europske pučke stranke.

Podsjećamo na jutarnjem.hr smo pitali i čitatelje da odaberu tko je po njima najviše zaslužio nagradu. U našoj anketi glasalo je 8323 čitatelja Jutarnjeg.hr, a prvoplasirana je Jelena Grčević koja na obiteljskom gospodarstvu u Gradecu Pokupskom pokraj Pisarovine proizvodi kozji sir i žitarice. Za nju je glasalo čak 39 posto čitatelja, dok je na drugom mjestu s 30 posto glasova Ljerka Vlahović koja je na čelu jake postirske poljoprivredne zadruge. Trećeplasirani s 10 posto glasova čitatelja je Lovro Lenac iz Hrvatske Kostajnice koji se bavi proizvodnjom rezanaca od buče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:53