PREMIJER RH

UŽIVO: OBRAĆANJE PREMIJERA 'Osigurali smo investicije vrijedne pola milijarde kuna'

 Bruno Konjević / CROPIX

Premijer Tihomir Orešković u petak u 15:40 potpisat će ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na šest istražnih područja u kontinentalnom dijelu Hrvatske s tri kompanije - INA-om, nigerijskom tvrtkom Oando i kanadskom tvrtkom Vermilion Energy.

Od ukupno šest istražnih područja kanadska tvrtka dobila je koncesiju na četiri područja. Inače Vermilion Energy ima 20-godišnje iskustvo u istraživanju i eksploataciji nafte i plina na području Sjeverne Amerike, Europe i Australije.

Nakon potpisivanja premijer će kratko pričati o ugovoru, a zatim komentirati i aktualnu političku krizu u Hrvatskoj

Podsjetimo, glavni tajnik HDZ-a, Ivan Domagoj Milošević kazao je da je ova Vlada došla u slijepu ulicu te da očekuju da premijer i oba potpredsjednika odu iz Vlade.

Nakon toga, novinarima se obratio i čelnik Mosta, Božo Petrov, kazavši da ne vidi razlog za svojom ostavkom, kao niti zbog čega bi se točno premijer Orešković trebao očitovati.

Premijer Orešković poručio je sljedeće:

- Pozdravljam drage investitore iz Kanade i INA-om s kojim smo potpisali ugovore koji su osigurali pola milijarde kuna novih ulaganja. Ova investicija je bitna jer pokazuje da je Hrvatska otvorena za ulaganja te je potvrda da je energetski sektor važan za Hrvatsku - kazao je Orešković.

Potom je govorio i Tomislav Panenić koji je kazao da je ovo tek prema novim investicijama koje bi mogle prijeći vrijednost od milijarde kuna.

Nakon Oreškovića i Panenića govorio je i predstavnik kanadske tvrtke Vermilion Energy koja je glavni investitor u upravo potpisanom ugovoru o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Nakon toga govorio je i predstavnik MOL-a Aldotta koji je također pohvalio potpisivanje ovog ugovora te naglasio da je INA uspješna kompanija koja koristi najmodernije tehnologije.

Na pitanje novinara ima li premijer legitimitet u ovoj situaciji potopisivati ove ugovore, Orešković je rekao:

- Mislim da ova Vlada ima mandat da pojača hrvatske investicije, a ove su uostalom i krenule prije dvije godine. Što god smo radili bilo je u najboljem interesu RH.

Na pitanje o budućnosti rafinerije u Sisku, Aldott je odgovorio:

- S Vladom i agencijom smo radili da pokrenemo nove investicije. Ako nađemo neku naftu to će biti dobro i za naše rafinerije.

Panenić je na pitanje je li se definitivno odustalo od istraživanja nafte u Jadranu odgovorio potvrdno.

Za kraj je premijer Orešković kazao da nema potrebe špekulirati na nekakve špekulacije i da Vlada i dalje funkcionira.

Premijer je potom nastavio o drugim temama, tj. političkoj krizi:

- U roku 4 mjeseca smo opet redifinirali strategiju da se opet može investirati i da možemo krenuti u projekt LNG-a. Definirali smo i tko će biti u Nadzornom odboru INA-e.

Danas sam htio pokazati da ova Vlada nešto radi i da tu ima nekoliko ključnih investicija za ovu zemlju. Previše se priča da nema investicija, a situacija se u par dana prilično promjenila kao što smo sad vidjeli. Tako za mjesec dana kreće i natječaj za Pelješki most koji vrijedi 430 milijuna eura.

Poruka je jasna, već smo pokrenuli nekoliko investicija. Glavna moja poruka ovdje je da Vlada radi i da i dalje funkcionira. Prije nego što dođen na političke teme, iskoristit ću ovu priliku da kažem da se nadamo da ćemo se ovaj tjedan malo opustiti zbog naše reprezentacije koja igra na Europskom prvenstvu.

- I dalje čekam poziv gospodina Karamarka, uvijek sam otvoren za razgovor. Već dugo nismo imali priliku za neku komunikaciju. Da jesmo, možda bi situacija bila drugačija. Prijedlog za ostavku ne mogu prihvatiti iz razloga što su optužbe za moju krivnju lažne. Treba mi prilika da se branim u Saboru - tvrdi Orešković.

Dodao je da će Sabor odlučiti o njegovoj sudbini, a ne on.

- Radi svoje časti, radi institucije premijera, pojavit ću se u Saboru i braniti od lažnih optužbi - ponovio je premijer.

Kad je riječ o nacionalnoj sigurnosti, kaže kako su on i predsjednica u stalnom kontaktu.

- SOA je dio moje odgovornosti. Čisti spin je da sam ja politizirao SOA-u - zaključio je.

Komentirao je i svoje zahtjeve za ostavke Karamarka i Petrova.

- Radi situacije u Vladi, više nismo mogli funkcionirati zato sam tražio ostavke od Karamarka i Petrova. Od tog petka se puno promijenilo. Petrov je bio spreman povući se iz Vlade, što bi bilo najbolje za Hrvatsku. Karamarko nema moju podršku, a mislim da se ova situacija treba riješiti - rekao je.

A evo što kaže s kim bi mogao nastaviti suradnju.

- Vjerujem u ovu Vladu. Može se posložiti jedna solucija da se ide naprijed. Siguran sam da će razum pobijediti i da ćemo gledati ćemo ono što je najbolje za interese Hrvatske. Ja sam tu kao premijer i nisam definirao nikakve promjene, procedura će sve razjasniti drugi tjedan - rekao je.

Još je jednom ponovio da će vrijeme sve pokazati.

- Poštujem HDZ kao stranku, oni su bili naš ključni partner. Ja se nadam da će na kraju donijeti odluku koja će pružiti mogućnosti da ova Vlada ide dalje - zaključio je Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:09