TRZAVICE

'VAŠE PONAŠANJE JE NEDOPUSTIVO. JOŠ JEDNOM I BIT ĆE SANKCIJA!' Plenković dao zadatak Brkiću da disciplinira pobunjeničku grupu u HDZ-u

 Goran Mehkek / CROPIX

Vaše ponašanje je nedopustivo! U javnosti se ostavlja dojam da nismo jedinstveni i da su u stranci podjele. Sljedeći put bit će sankcija, zaprijetio je, navodno, premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković HDZ-ovcima koji su se u petak oglušili o stranačku stegu te nisu glasali prema naputku svoga Kluba zastupnika kad je riječ o skidanju imuniteta HDZ-ovu zastupniku Stevi Culeju.

Razočarani Brkićem

Podsjetimo, u petak su, osim nezavisne Brune Esih i Hrastova Hrvoja Zekanovića koji pripadaju Klubu HDZ-a, te koalicijskih partnera iz HSLS-a i HDS-a Darinka Kosora i Gorana Dodiga, tijekom glasovanja o Culeju sabornicu napustili, bili suzdržani ili su glasali protiv i HDZ-ovci: Zlatko Hasanbegović, Anton Kliman, Tomislav Klarić, Ivan Ćelić, Petar Škorić, Josip Križanić, Anđelko Stričak, Blaženko Boban, Vesna Bedeković, Ivan Šipić... Na glasanju je tako Culeju sa 77 glasova ipak skinut imunitet, ali da nije bilo SDP-a, manjina i ostale oporbe, do toga ne bi došlo. Vrh stranke je stoga nakon glasovanja “neposlušne” članove odmah pozvao u Ured premijera, a tamo ih je uz Plenkovića dočekao i njegov zamjenik Milijan Brkić, koji je, doznajemo,nastupio prilično oštro, prozivajući HDZ-ovce da nisu jedinstveni i da je to što rade neodgovorno i neozbiljno.

- To se više ne smije ponoviti - navodno im je zaprijetio i Brkić, što se nekima od njih nije svidjelo.

- Brkić me, zapravo, razočarao, mislio sam da ima neku težinu u stranci, a on samo izvršava Plenkovićeve naloge kako bi sačuvao svoju fotelju - komentirao je jedan član HDZ-a.

Izigran dogovor

Drugi je dodao kako im je “predavanje” uglavnom držao Plenković, ali ni Brkić nije zaostajao u tome da ih “poziva na red”. I dok je dio HDZ-ovaca ovaj “neposluh” doživio kao poruku Plenkoviću i prvu pobunu protiv njega i načina na koji se donose odluke, neki HDZ-ovci ističu kako nije bilo riječi ni o kakvoj planiranoj akciji, nego se sve dogodilo spontano.

- Mislim da je došlo do nesporazuma i da to nije bilo dobro iskoordinirao - kazao je jedan HDZ-ov zastupnik. Dodao je kako na početku nije očekivao da će od svega nastati takav problem, tim više što je Culej sam i to u više navarata apelirao da mu se skine imunitet. Problem nisu očekivali ni u vrhu stranke.

- U ponedjeljak navečer imali smo sastanak Kluba, ali pitanje oko Culeja nitko nije niti otvorio. Lani mu je imunitet bio jednoglasno skinut, a pravilo je da se tako napravi kad to traže pravosudne institucije. Zato o tome i nismo razgovarali, pogotovo što je Mandatno-imunitetno povjerenstvo zaključilo da se Culeju treba skinuti imunitet - pojasnio je jedan od HDZ-ovih zastupnika.

No, kada je ta tema došla na red, HDZ-ovci u sabornici ipak nisu bili složni. Jedni su smatrali da Culeju treba skinuti imunitet, drugi da treba biti protiv, a treći da treba napustiti sabornicu. Nakon toga je sazvana stanka tijekom koje su HDZ-ovci vijećali što će učiniti.

- Ja idem zvati predsjednika - rekao je, doznajemo, glavni tajnik Gordan Jandroković kolegama koji se se okupili oko sabornice i otišao. Neki su HDZ-ovci, doznajemo, tražili da se održi sastanak Kluba, ali do toga nije došlo. Ubrzo je u Sabor stigao i Plenković koji se sastao s predsjednikom Kluba Brankom Bačićem i potpredsjednicima Sabora. Nakon te stanke dio HDZ-ovaca ipak se nije vratio u sabornicu, dok je dio njih na glasanju bio suzdržan, a, navodno, samo Stričak protiv. Svi oni su pozvani na hitan sastanak u Banske dvore.

Skidanje imuniteta Stevi Culeju tražio je Općinski sud u Vukovaru kako bi mu se moglo suditi za kazneno djelo protiv javnog reda jer je Culej 2013. sudjelovao u incidentu u Vukovaru kada se protivio stavljanju ploča s ćiriličnim pismom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:25