IZBOR ČLANOVA PROGRAMSKOG VIJEĆA

VELIKA BITKA ZA HRT Most optužuje: HDZ i SDP sve su dogovorili bez nas. Napravili su si i šalabahter

Most, moguće je, sada neće pristati na odabir Andreja Plenkovića da se za novoga glavnog ravnatelja HRT-a izglasa Ante Sarjanović
 HANZA MEDIA

Nedavni izbor novih pet članova Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije otvorio je novu frontu sukoba između vladajućeg HDZ-a i njihova koalicijskog partnera Mosta, što bi moglo dovesti do situacije da se neće moći izabrati novi glavni ravnatelj HRT-a, nego će se natječaj možda morati ponoviti.

Naime, pet članova Programskog vijeća javne televizije, iako u tajnom glasovanju u Saboru, izabrano je kao i prije u dogovoru vladajućih i opozicije tako da jedan član dolazi iz redova onih koje podržava oporba, a ostala četiri iz kvote stranaka na vlasti. Tako je među saborskim zastupnicima u petak kružio šalabahter koji objavljujemo, a na kojem su vidljiva upravo ona imena koja su i izabrana u Programsko vijeće. Sabor je tako na kraju izabrao znanstvenika i jednog od vođa prosvjeda za kurikularnu reformu Nikolu Baketu, zajedničkog kandidata kojeg je predložila oporba, te sa strane vladajućih bivšeg ravnatelja Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” Vlahu Bogišića, povjesničara Ivicu Lučića, izvršnog direktora Hrvatskog Crvenog križa Roberta Markta i glavnog tajnika Matice hrvatske Zorislava Lukića.

Ovakav dogovor vladajućih i oporbe, međutim, razljutio je Most jer njih, iako su vladajuća stranka, nitko iz HDZ-a nije pitao za mišljenje, za razliku od SDP-a i HNS-a koji su zajednički dogovorili Baketu.

Dogovor se poštovao

- Mi nismo sudjelovali u tom dogovoru - potvrdio nam je jedan istaknuti član Mosta.

Sada bi se lako moglo dogoditi da Most ne pristane na odabir Andreja Plenkovića da se za novog glavnog ravnatelja HRT-a izglasa Ante Sarjanović, dok Most favorizira sadašnjeg v.d. ravnatelja Blagu Markotu jer misle da je profesionalan i nestranački. On je pak, potvrđuju nam izvori iz SDP-a, prihvatljiv i njima, iako s druge strane nije i HNS-ov izbor.

No, kako doznajemo od jednog člana vladajućih u Odboru za informiranje, informatizaciju i medije, ovaj tjedan će se održati sjednica na kojoj će HDZ i HSLS najvjerojatnije predložiti Sarjanovića, što ne znači da će on i biti izabran u Saboru. Od 13 članova Odbora, četiri su HDZ-ovca, četiri SDP-ovca, dva Mostova te po jedan HSLS-ov, HNS-ov i pripadnika manjina Veljka Kajtazija.

- Kandidat će biti onaj koga predloži vladajuća većina, ali kako očito nema dogovora između Mosta i HDZ-a, ne vjerujem da će se na Odboru uopće predložiti kandidat - prognozira, pak, jedan član Odbora iz oporbe.

On potvrđuje da su se klubovi vladajućeg HDZ-a i oporbe dogovorili oko šalabahtera koji je kružio Saborom jer je riječ o međustranačkom dogovoru koji se i dosad poštivao.

- Da bi se sačuvala korektnost i da ne bi došlo do preglasavanja, vodili smo konzultacije o tome koga će se predložiti i tako je usuglašeno nekoliko imena kako bi se ispoštovao balans koji je postojao i prije.

Potvrda priče

Dok smo mi bili na vlasti, naših je bilo četvero kandidata, a jednog je predložio HDZ. To što Most ne komunicira s HDZ-om prije svega je njihov problem - kaže nam jedan član Odbora iz oporbe.

Priču potvrđuje i jedan od saborskih zastupnika SDP-a koji, pak, otkriva da je, primjerice, Vlaho Bogišić bio i njihov i HDZ-ov izbor te da su se oko njega lako dogovorili. Nije im baš bio prihvatljiv Lučić, manje i Markt, ali dogovor je postignut i poštovan.

- Svi su se držali dogovora, što se najbolje vidi iz rezultata glasovanja jer nijedan kandidat koji nije bio na šalabahteru nije prošao. Kada je riječ o izboru ravnatelja, to je stvar dogovora HDZ-a i Mosta koji očito nije postignut, kao i kod izbora njihova saborskog zastupnika u Državno sudbeno vijeće, a mogu reći da smo mi skloni podržati Markotu - kaže nam ovaj zastupnik SDP-a.

Jedan HDZ-ov zastupnik također potvrđuje našu priču i otkriva kako Plenkovićev favorit za ravnatelja HRT-a nije dogovoren ni na jednom stranačkom tijelu te kako je to neozbiljno, kao i to što se s Mostom nisu dogovorili oko članova Programskog vijeća.

- To je očigledno. Ne znam kako je došlo do takvog načina dogovora, a da se Most nije pitalo. Sada ćemo doći u situaciju da Most neće prihvatiti HDZ-ova kandidata. Pitanje je i kako je odjednom Markota došao u nemilost kada je već bio naš zajednički kandidat. Ponavljam, o tome se nije odlučivalo na stranačkim tijelima ni na Klubu zastupnika, očito neki drugi centri o tome odlučuju - kaže nam ovaj saborski zastupnik HDZ-a.

Novi natječaj

On također nije siguran da će proći kandidat šefa HDZ-a pa vjeruje da bi se natječaj mogao ponoviti, a onda će se dogovor s Mostom morati rješavati u paketu s ostalim rukovodećim pozicijama na HRT-u, posebice u Informativnom odjelu koji želi svaka vlast. Ovaj HDZ-ovac ne vjeruje da bi moglo doći do situacije da oporba i Most zajednički izglasaju Markotu, nego je izglednije da će se ići na novi natječaj.

Programsko vijeće HRT-a zastupa i štiti interes javnosti provođenjem nadzora programa i unapređenjem radijskog i audiovizualnog programa. Ima 11 članova. Sabor bira i razrješava devet članova temeljem javnog poziva koji objavljuje i provodi Odbor za medije. Sada je birano pet članova jer je bivšima istekao mandat. Dva člana Vijeća biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici HRT-a. Mandat predsjednika i članova Vijeća traje četiri godine, a svake dvije godine imenuje se polovina članova Vijeća HRT-a. Uz ove izabrane članove, u Vijeću su i Neda Ritz, Ivica Maštruko, Aleksandar Milošević, Zdravko Kedžo, koji je i predsjednik, te Jozo Barišić i Maja Sever. Na natječaj se javio 31 kandidat, a za ravnatelja ih je devet, od kojih su Markota i Sarjanović ostali u užem krugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:22