NELOJALNA KONKURENCIJA

VELIKA EUROPSKA TVRTKA U PROBLEMIMA ZBOG HRVATSKE Na radovima obnove angažirali 200 naših radnika, a sad moraju platiti kaznu od 22 milijuna eura

 
 HANZA MEDIA/REUTERS

Četvorica članova austrijske tvrtke Andritz kažnjena su sa 22 milijuna eura zbog angažiranja 200 hrvatskih radnika na obnovi kotla u austrijskoj tvornici celuloze 2014. godine, objavio je AFP. Kazna još uvijek nije pravomoćna. Naime, Upravni sud u Gornjoj Štajerskoj smatra da je angažiranjem radnika iz Hrvatske, tvrtka prekršila austrijski Zakon o prilagodbi ugovora o radu i Zakon o strancima.

U slučaju pravomoćnosti presude, za svakog angažiranog radnika kazna bi iznosila 12 tisuća eura.

Godine 2014. u austrijskoj tvornici celuloze Pöls AG eksplodirao je kotao pri čemu je jedan radnik ozlijeđen. Kako bi tvrtka mogla nastaviti proizvodnju bila je potrebna obnova kotla za što je angažirana tvrtka Andritz. Ova tvrtka je globalni dobavljač postrojenja, opreme i usluga za hidroelektrane, industriju celuloze i papira, industriju obrade metala i čelika te za odvajanje krutih/tekućih tvari itd. Sjedište tvrtke je u Grazu, a zapošljava oko 25.000 radnika i posluje u više od 40 zemalja.

Jedan od kažnjenih je direktor Andritz grupe Wolfgang Leitner, austrijski milijarder i jedan od najbogatijih ljudi svijeta.

Sporni ugovor

Ukupna ugovorena vrijednost obnove kotla bila je sedam milijuna eura, a Andritz je kao podizvođača angažirao tvrtku iz Hrvatske. Prema dostupnim informacijama, riječ je o zaposlenicima tvrtke Đuro Đaković Montaža iz Slavonskog Broda. Ova kompanija je inače poslovala s tvrtkom Andritz te za pojedine njene tvrtke odrađivala poslove. Kako se navodi u presudi, za taj posao u Austriji je angažirano 200 zaposlenika iz Hrvatske.

Jučer smo pokušali dobiti informaciju o cijelom poslu u samom Đuri Đakoviću Montaža, ali neuspješno. Iako službeni odgovor nismo dobili, ta se tvrtka u svojem popisu referenci hvali i poslom demontaže i montaže kotla u pogonu Pöls, a kao naručitelj se navodi tvrtka Andritz Energy & Environment AG iz Austrije. I pogon na kojem je rađeno i tvrtka koja se pojavljuje kao naručitelj odgovaraju slučaju za koji je kažnjena austrijska uprava. Također, više radnika te tvrtke na svojim Linkedin profilima, među svoja ranija radna iskustva upisali su rad u Pölsu.

Uspješno odradili

Prema dostupnim informacijama posao je uspješno obavljen, ali su nadležne austrijske pravosudne institucije provele istragu o angažmanu velikog broja stranih radnika na ovom poslu. Krajem 2016. godine, sud je donio nepravomoćnu presudu i četiri člana upravnog odbora Andritza dobila su kaznu zbog kršenja Zakona o prilagodbi ugovora o radu i Zakona o strancima. Kazna je izazvala žestoku osudu uprave tvrtke. No, prema svemu sudeći to im neće pomoći te će morati platiti višemilijunsku kaznu zbog angažmana hrvatskih radnika.

Inače, tvrtka Đuro Đaković Montaža do 1991. poslovala je u sklopu koncerna Đuro Đaković, kada je izdvojena u posebno dioničko društvo. Od 2012. poslovala je u sklopu njemačkog koncerna Bilfinger, koji se iz te tvrtke povukao 2016. godine. Vlasnici su postali dotadašnji menadžeri tvrtke, tako da je tvrtka sa 800 zaposlenih i sjedištem u Slavonskom Brodu danas u stopostotnom hrvatskom vlasništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:21