NOVI PRAVILNIK

VELIKI APOTEKARSKI MISTERIJ Zašto Nakić želi omogućiti da se otvori 100 nepotrebnih ljekarni?

HUP i Farmaceutsko društvo ističu kako bi liberalizacija ljekarništva pogodovala onima koji žele kratkoročni profit u turističkoj sezoni
 Goran Mehkek / CROPIX

Priča oko novog pravilnika kojim bi se omogućilo otvaranje dodatnih ljekarni, kojih trenutačno ima 1120, i dalje se zahuktava i izaziva nezadovoljstvo, poglavito struke. Naime, ministar zdravlja Dario Nakić ne odustaje od nauma da svako turističko mjesto koje je lani imalo više od 500.000 noćenja može povećati broj ljekarni, s tim da udaljenost jedne od druge ne bude manja od 300 metara.

Kako se po postojećem pravilniku ljekarne mogu otvarati na udaljenosti od 500 metara, to znači da bi se poremetila cijela ljekarnička mreža, odnosno otvorile ljekarne i tamo gdje ih u ovom trenutku objektivno ne treba više od postojećeg broja. Nezadovoljstvo tom ministrovom odlukom ne kriju mnogi, a posebno Hrvatska ljekarnička komora koja je prva tražila povlačenje spornog pravilnika iz javne rasprave, naglašavajući da takva odluka traži vrlo pomnu analizu postojeće ljekarničke mreže.

Jasni kriteriji

Njima se pridružila i Hrvatska udruga poslodavaca u zdravstvu i Hrvatska gospodarska komora. Svi redom ističu da kriterij noćenja nije dovoljan da bi se ta mreža širila, a istodobno se ne poštuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji jasno određuje kriterije za takav potez. Primjerice, za to je nužno i pozitivno mišljenje HZZO-a i HZJZ-a te elaborat zdravstvenog zavoda koji bi dokazao da zbog tzv. europske zdravstvene iskaznice potreba za ljekarnama na Jadranu raste.

'Višak od 300 ljekarni'

Poznavatelji prilika u ljekarništvu tvrde da i objektivno Hrvatska ima višak od oko 200 do 300 ljekarni, a ovim bi se pravilnikom “ubile” državne ljekarne, odnosno one u vlasništvu lokalne samouprave. Naravno, država drži i neisplative ljekarne na područjima na kojima ih privatnici ne žele otvarati jer im se - ne isplati.

Na žalost, prije izrade novog pravilnika ministar nije konzultirao struku, čije bi mišljenje trebalo biti ipak presudno. Polovicom lipnja osnovao je povjerenstvo za strategiju razvoja ljekarništva, ali 17 članova, što iz ljekarni, što iz ministarstva i udruga, o tome ne samo da nije raspravljalo, nego neki nisu ni znali da “sjede u povjerenstvu”. Samo koji tjedan kasnije svjetlo dana ugledao je sporni pravilnik, a nakon niza kritika ministar osniva “radnu skupinu za izradu konačnog pravilnika”. Navodno bi sutra ta radna skupina, u kojoj su predstavnici ministarstva, ljekarničke komore, HGK, HUP-a, trebala raspravljati o pravilniku i pripremiti ga za primjenu najkasnije do početka rujna. No, nije jasno zašto u vrijeme tehničke Vlade tehnički ministar zdravlja na brzinu namjerava promijeniti pravila igre u ljekarništvu i omogućiti da se “u sekundi” otvori više od 100 novih ljekarni za koje objektivno nema ni posla ni kadrova.

Kad bi se otvorilo 100 ljekarni, trebalo bi imati barem dvjestotinjak farmaceuta kojih nema na tržištu rada. Naime, sav promet koji bi možda dobile nove ljekarne sigurno bi bio “otet” već postojećima, a isto bi bilo i s kadrovima. Zasad nema argumenata struke koji bi objektivno trebali biti presudni za taj potez ministra.

Dugoročna šteta

Dapače, u prigovoru Hrvatskog farmaceutskog društva i Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu na pravilnik, a koji potpisuju Darko Takač i Dražen Jurković, ističe se da bi takva liberalizacija ljekarništva pogodovala vlasničkoj strukturi koja želi ostvariti kratkoročni profit u turističkoj sezoni, a dugoročno će naštetiti malim ljekarnama koje moraju raditi cijele godine.

Njihov je zaključak da se u izmjene pravilnika ne smije ići nespremno, uz paušalne ocjene i s partikularnim interesima, kao što je to očito bilo krenulo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:12