MOSTOVAC KRIVOTVORIO POTPIS

VELIKI SKANDAL U MINISTARSTVU PRAVOSUĐA Pomoćnika ministra Šprlje ravnatelj zatvora kazneno prijavio za tešku krađu

Krađa televizora dogodila se dok je u dubrovačkom zatvoru radio kao pravosudni policajac

Protiv pomoćnika ministra pravosuđa za zatvorski sustav Anđelka Dundića u travnju ove godine podnesena je kaznena prijava za tešku krađu. Prijavu je podnio ravnatelj zatvora u Dubrovniku u kojem je Dundić radio do sredine travnja, kad se zbog imenovanja na funkciju pomoćnika ministra preselio u Zagreb.

On je u dubrovačkom zatvoru radio kao pravosudni policajac - samostalni nadzornik pravosudne policije.

Kaznena prijava podnesena je upravo u danima kad je Dundić imenovan na dužnost pomoćnika ministra. U Ministarstvo pravosuđa uputili smo pitanje je li ministru Anti Šprlji poznato da je protiv njegova pomoćnika Dundića podnesena kaznene prijava zbog teške krađe.

Iz Ministarstva smo, međutim, dobili šturi i vrlo uopćen odgovor: “Ministarstvu, pa tako i pomoćniku ministra Anđelku Dundiću, poznato je da su u tijeku izvidi koji su, sukladno zakonskim odredbama, tajni, stoga Ministarstvo ni pomoćnik ministra nisu u mogućnosti navedeno komentirati niti se o tome detaljnije očitovati”.

Na naše dodatno pitanje mogu li precizirati u kojem svojstvu se Dundić pojavljuje u tim izvidima, u svojstvu svjedoka ili u svojstvu okrivljenog, iz Ministarstva su odgovorili kako se zbog zakonskih odredbi o tajnosti “nisu u mogućnosti detaljnije očitovati o navedenom”.

Neugodni detalji

Međutim, Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku u petak nam je, nakon što smo ih u dopisu podsjetili na to da pomoćnik ministra nije običan građanin, već državni dužnosnik na visokoj poziciji, te da smatramo kako javnost ima pravo znati je li već sedam mjeseci kazneno prijavljen, poslalo potvrdan odgovor.

U njemu stoji da je ODO Dubrovnik protiv Anđelka Dundića “sredinom travnja 2016. zaprimilo kazenu prijavu zbog kaznenog djela teške krađe iz članka 229. st. 1. t. 9 u vezi s člankom 228 st. 1. kaznenog zakona”.

Zanimalo nas je što se u posljednjih sedam mjeseci dogodilo s tom kaznenom prijavo, na što su nam iz dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva odgovorili kako se još provode izvidi te da su svi spisi državnog odvjetništva u toj fazi tajni.

Nisu nam, međutim, pojasnili zbog čega izvidi u ovom slučaju traju punih sedam mjeseci i zbog čega još nije donesena odluka o odbačaju kaznene prijave ili odluka o pokretanju istrage protiv Anđelka Dundića. Zanimljivo je da je Dubrovački vjesnik informaciju o podnošenju kaznene prijave protiv pomoćnika ministra pravosuđa Dundića i njezine neugodne detalje objavio još u svibnju ove godine, nepunih mjesec dana nakon Dundovićeva imenovanja na sadašnju dužnost. Dundića se, prema pisanju tog lokalnog lista, u kaznenoj prijavi tereti da je 2012. od bivšeg zatvorenika, inače albanskog državljanina Halila Abdurahmanija, prisvojio LCD TV prijamnik. Abdurahmani je u dubrovačkom zatvoru “ odsjedio” zbog trgovine ljudima i šverca drogom, a pri izlasku iz zatvora je iz nekih razloga zaboravio ponijeti televizor. Dundić je, prema detaljima kaznene prijave koju je prenio Dubrovački vjesnik, krivotvorio Abdurahmanijev potpis o potvrdi o preuzimanju televizora pri izlasku iz zatvora, a zatvorenikov televizor prisvojio. Anđelko Dundić jedan je od prvoboraca Mosta iz Dubrovnika, a koaliciji neovisnih lista Most pridružio se kao aktivist Građanske inicijative Zov iz Dubrovnika. U vrijeme predizborne kampanje u jesen 2015. na Facebook stranci hvalio je čelnika Mosta Božu Petrova, a Petrov je i u izjavama za lokalna dubrovačka glasila hvalio Građansku inicijativu Zov.

Izbačen iz službe

Dundić je već drugi pomoćnik ministra Šprlje za zatvorski sustav iz kvote Mosta. Ministar Ante Šprlje u travnju ove godine s te je dužnosti morao smijeniti svojeg prvog pomoćnika za zatvorski sustav, također imenovanog iz kvote Mosta, Slavka Kovačevića. Kovačević, inače pravosudni policajac iz pulskog zatvora, smijenjen je samo mjesec dana nakon imenovanja, nakon što je Jutarnji list otkrio da je 2004. bio pravomoćno osuđen za nanošenje teških tjelesnih ozljeda maloljetniku te je temeljem Zakona o državnim službenicima i namještenicima nakon pravomoćne presude trebao biti izbačen iz državne službe. Neslužbeno također doznajemo da je sadašnji Šprljin pomoćnik Anđelko Dundić početkom studenoga ove godine smijenio niz načelnika u Upravi za zatvorski sustav bez ikakvog pisanog obrazloženja, iako je svaku smjenu dužan pisano obrazložiti. Smijenjenima je tek usmeno priopćio da je nezadovoljan njihovim radom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:54