VELIKO PRESLAGIVANJE

VELIKO PRESLAGIVANJE NA ČELU JEDNE OD NAJUSPJEŠNIJIH HRVATSKIH TVRTKI Zvonimir Mršić i njegovi suradnici odlaze iz Podravke?

Zvonimir Mršić
 Tomislav Krišto / CROPIX

Podravka će koncem veljače doživjeti veliko preslagivanje u Nadzornom odboru i potpunu rekonstrukciju Uprave, govore informacije koje smo danas doznali iz krugova bliskih premijeru Andreju Plenkoviću.

Već je poznato da će se na izvanrednoj dioničarskoj skupštini, sazvanoj za 21. veljače - tri dana prije isteka petogodišnjeg mandata aktualne Uprave predvođene SDP-ovcem Zvonimirom Mršićem - popuniti dva upražnjena mjesta u NO-u. Naši izvori tvrde da su imena novih članova NO-a Luke Burilovića, šefa Hrvatske gospodarske komore, i Sande Fuček Šanjić iz Podravske banke amenovana u ponedjeljak na sastanku u premijerovu kabinetu, na kojemu su uz Plenkovića, navodno, bili i ministar državne imovine Goran Marić te šef koprivničko-križevačkog HDZ-a Darko Sobota.

Smjena Milanovićevih ljudi

Iz Vladinih krugova doznajemo kako je na tom sastanku pala odluka da se pokrene smjena SDP-ovaca Mate Crkvenca i Ive Držića, članova NO-a postavljenih u mandatu Milanovićeve Vlade. Na samoj dioničarskoj skupštini, tako, trebao bi se pojaviti prijedlog da u NO uđe Marko Kolaković, koji je dosad figurirao kao jedan od kandidata za novoga šefa Uprave, te predstavnik Raiffeisen mirovinskog fonda, vjerojatno njegov čelnik Damir Grbavac. Pokaže li se to točnim, država bi nakon 21. veljače izravno kontrolirala tri člana NO-a, mirovinski fondovi pet, a deveti bi član bio predstavnik radnika. Naši izvori tvrde kako je dogovoreno da se odmah nakon skupštine ide u potpunu rekonstrukciju Podravkine Uprave te da u novoj neće biti mjesta za Mršića i njegove ljude, direktora Belupa Hrvoja Kolarića i članicu Uprave Podravke Oliviju Jakupec. U upravi bi trebala jedino ostati Iva Brajević, koja je ljetos imenovana iz kvote mirovinskih fondova nakon što je Miroslav Klepač iz Podravke prešao u Croatia osiguranje.

- O tome tko će ući u novu Upravu bit će riječi na novome sastanku kod premijera idući tjedan - rekao nam je sugovornik iz HDZ-a uključen u konzultacije.

Pitanje prevage

Akcija iz premijerova kabineta očito je bila koordinirana s obveznim mirovinskim fondovima, a čini se kako usuglašavanje tek slijedi. Kako se dosad moglo čuti, mirovinci teško mogu pristati da država ima prevlast jer kontroliraju više od 50 posto dionica, a Vlada oko 25 posto.

Zbog toga su se mirovinci, kako smo doznali, nakon izbora načelno dogovorili da omjer u NO-u bude 5:3 u njihovu korist, a u Upravi 2:2. No, tko će predlagati čelnog čovjeka Uprave, čiji je glas prevaga? Vlada inzistira da to budu oni s obzirom na važnost kompanije, ali u mirovinskim fondovima nisu oduševljeni takvim stajalištem. Jedino ime koje se posljednjih tjedana redovito spominje u kontekstu Mršićeva nasljednika jest ono Marina Pucara, bivšeg direktora Zvečeva i člana Uprave Podravke. Pucar ima snažan vjetar u leđa od ministra državne imovine Gorana Marića i vrha lokalnog HDZ-a. Za njega već tjednima u Zagrebu ustrajno lobiraju šef županijskog HDZ-a Darko Sobota i saborski zastupnik Damir Felak, najmoćniji koprivnički HDZ-ovac. No, takvom rješenju nisu skloni predstavnici mirovinskih fondova.

- Na stolu su, zasad, neka zagrebačka menadžerska imena oko kojih bi mirovinci i država lako mogli postići suglasnost. A Pucar? Možda, ali teško kao predsjednik Uprave - tvrdi nam visoki HDZ-ov izvor blizak Vladi. Temeljita rekonstrukcija Nadzornog odbora na dioničarskoj skupštini 21. veljače zahtijevat će visoku razinu suglasnosti države i mirovinaca. Po novom statutu Podravke, članovi NO biraju se s najmanje 75 posto prisutnih glasova na skupštini. To znači da država na svoju stranu mora pridobiti barem tri od četiri mirovinska fonda koji ukupno raspolažu s oko 52 posto glasova. No, čini se da je novi sastav NO-a već dogovoren pa glasovanje ne bi trebalo biti problem.

Kompromis

Čelnik NO-a Podravke, predsjednik Uprave fonda PBZ-CO Dubravko Štimac navodno je na strani Vlade. Šef AZ fonda Dinko Novoselec, kako se čuje, protivi se prijedlozima koji bi fondove stavili u inferioran položaj. Predstavnik fonda Erste plavi Petar Vlaić, kako se priča, spreman je na kompromis s politikom, ali ne po svaku cijenu, a isto vrijedi i za Damira Grbavca, čelnika Raiffeisen mirovinskog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:09