FESTIVAL VODE 'HA DVA O'

VIDEO, FOTO Najpoznatiji sommelier za vodu: Pretvaram vodu u vino i više cijenim onu s izvora

Dr. Michael Mascha je autor je knjige "Fine Waters - A Connoisseur’s Guide to the World’s Most Distinctive Bottled Waters" koju je londonski dnevnik Times nazvao "Biblijom vode".

Prvi dan Festivala zatvorio je najpoznatiji svjetski sommelier za vodu, antropolog dr. Michael Mascha, koji je govorio o generalnim i individualnim karakteristikama vode.

Mascha je pokretač i kreator FineWatersa ( www.finewaters.com ), vodećeg svjetskog web portala namijenjenog edukaciji potrošača tržišta flaširane vode. Prema struci antropolog, profilirao se kao stručnjak za antropologiju hrane, pa je tako istraživao različite navike u različitim sredinama.

Autor je knjige “Fine Waters - A Connoisseur’s Guide to the World’s Most Distinctive Bottled Waters” koju je londonski dnevnik Times nazvao “Biblijom vode”. Za sebe kaže da vodu pretvara u vino, a na samom početku predavanja tražio je da se obične staklene čaše zamijene onima na stalku iz kojih se, zapravo, pije voda.

VIDEO, FOTO Festival vode JUTARNJEG I EPH Hrvati popiju 65 litara vode godišnje, a Talijani gotovo dvostruko više

Makedonski lider u proizvodnji vode: Puno je njih sumnjalo da nam taj posao neće ići ali smo ih veoma brzo demantirali

Knjaz Miloš tradiciju pretvorio u brend i postao srbijanski lider u proizvodnji gazirane vode

Vjerovali ili ne - stručnjaci prepoznali 140 različitih okusa izvorske vode

- Kod vode ocjenjujemo šest elemenata: balans, netaknutost, mineralnost, orijentaciju, tvrdoću i “vintage”. Balans je mjera za količinu karbonata, a netaknutost mjera za količinu nitrata te indikacija za očuvanost izvora. Orijentacija je pH vode, mjera njezine kiselosti, a tvrdoća razina kalcija i magnezija. “Vintage” je jednostavno starost vode - podučio je prisutne na predavanju Mascha.

Od hrvatskih voda, prije dolaska u Rovinj, probao je Janu za koju ima samo riječi hvale, ali kada ga upitate koja je voda najbolja, kaže da na to ne može odgovoriti.

- To vam je isto kao kada sommeliera za vino pitate koje mu je vino najbolje - poručuje Mascha.

Ispričao je i jednu zanimljivu anegdotu. Naime, kada su radili testove, sudionici koji su ocjenjivali vodu morali su odrediti koja im je bolja: ona u plastičnoj boci ili ona u staklenoj.

- Kada smo im stavili povez preko očiju, nisu mogli razlikovati koja je bolja, a kada smo im skinuli poveze, 80 posto njih je reklo da im je bolja voda u staklenoj boci. To je dokaz da se ne može reći da je voda u staklenoj boci bolja, ali kada sam u restoranu, onda želim piti iz staklene boce - rekao je Mascha i istaknuo da je ipak bolja prirodna izvorska voda od one prerađene jer prerađena gubi korisna svojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:30