ULICE PRETVORENE U RIJEČNO KORITO

VIDEO: POTOPLJENI GRAD Zadar pod vodom, nezapamćene količine kiše potopile kuće, nema struje, voda više nije za piće, telefonska centrala u kvaru...

 
 Jure Mišković / Luka Gerlanc / Hanza Media

Obilna kiša u Zadru poplavila je u ponedjeljak ujutro kuće i podrume, a iz Županijskog centra 112 kratko su izvijestili da su zatrpani pozivima građana te da imaju velik broj intervencija zbog obilne kiše.

Naime, kiša ne prestaje padati već dulje od pet sati, a samo od sedam do 10.30 sati palo je oko 250 litara na metar četvorni. Prema podacima DHMZ-a, prosjek padalina za rujan u proteklih 50 godina iznosi 105 litara kiše, što znači da je u tri i pol sata palo dva i pol puta više kiše nego je to prosjek za cijeli mjesec. Ovakva količina oborina zadnji je put u Zadru zabilježena 1986.godine. kada je palo 352 litre vode po metru četvornom.

- Uzrok tolikim oborinama je veliki oblak cumulonimbus koji se 'zalijepio' za Velebit, a budući da nema vjetra, oblak je statičan, pun je vlage i iz njega lijeva kiša. Trenutačno je taj oblak kao mala nuklearna elektrana - rekao je za Hinu voditelj Meteorološke postaje DHMZ-a u Zadru Anđelko Vidović.

Poplavljene su ceste i podrumi, potopljen je Odjel intenzivne njege i trgovački centar Supernova, a prokišnjava i sportska dvorana Krešimira Ćosića. Pod vodom su završili i automobili parkirani kod centra, a poplavljeno je i groblje gdje voda doslovno nosi križeve!

Osim toga, u Zadru je nestalo struje, a ni voda više nije za piće. Telefonska centrala je u kvaru, a povremeno ne rade ni mobilne mreže, piše Slobodna Dalmacija. Zbog jakog nevremena škole su otkazale nastavu.

S Relje su pak čitatelji portala Zadarski.hr poslali fotografije Zrinsko-frankopanske ulice pretvorene u riječno korito.

Automobili izgledaju kao amfibije, a voda im se popela iznad visine kotača, javlja Zadarski.hr.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obići će tijekom popodneva poplavljena područja Zadra, a kako je izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH), radi pomoći poplavljenim područjima u pripravnosti je 300 pripadnika Oružanih snaga RH, koji se nalaze u vojarnama u Benkovcu i Zemuniku.

Za pomoć poplavljenim područjima iz vojarni iz Sinja i Benkovca upućeno je 13 teretnih kamiona za potrebe prijevoza osoba, šest radnih strojeva koji mogu služiti za raščišćavanje naplavina i 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode kapaciteta 700 litara u minuti.

Zbog obilne kiše, koja je tijekom noći i jutra izazvala poplave na području Zadra, u pripravnosti je 300 pripadnika OS RH koji se nalaze u vojarni u Benkovcu i vojarni Zemunik, priopćio je MORH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:47