U KRUPNOM KADRU

VIDEO: ŽESTOKA BITKA NA LJEVICI, ZAGREB U FOKUSU Maras: 'Mi imamo plan, a oni ne'; Tomašević: 'SDP je glasao s HDZ-om i Bandićevim žetončićima...'

 
Gordan Maras i Tomislav Tomašević
 Screenshot

Na izborima 5. srpnja SDP će po prvi puta imati ozbiljnu konkurenciju, a žestoka bitka na ljevici vodit će se u Zagrebu i to između njih i platforme Možemo.

Nositelj liste platforme Možemo u prvoj izbornoj jedinici, Tomislav Tomašević tvrdi da SDP već odavno nije prava ljevica.

„SDP u mnogim stvarima više nije ljevica. Imali su brojne neoliberalne politike, od Zakona o radu, vezano za privatizaciju nekih ključnih resursa, htjeli su dati Hrvatske autoceste u koncesiju banci Goldman Sachs, nisu dovoljno jako stali u zaštitu LGTB zajednice vezano uz referendum o braku, nisu stali u zaštitu prava nacionalnih manjina… Bili su nedovoljno dobra oporba Bandiću i HDZ-u“, kaže Tomašević koji tvrdi kako se SDP traži kadrovski i programski.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras odbacuje takve optužbe i tvrdi da su oni autohtoni predstavnici ljevice. „Razlika između nas je velika i građani već sada točno znaju što ćemo im ponuditi i što će dobiti kada dođemo na vlast“, kaže Maras.

Bitka se vodi i oko obnove Zagreba nakon potresa. Tomašević zamjera SDP-u što su glasali za raspuštanje Sabora prije nego se izglasao zakon o njegovoj obnovi, iako su govori da to neće učiniti.

- U nekoliko navrata se vidjelo da oni zapravo prepisuju prijedloge kad je u pitanju obnova Zagreba. Ali jasno je da nemaju nikakav kredibilitet jer su glasali s HDZ-om, Bandićevim žetončićima za raspuštanje Sabora.

Maras odgovara kako, za razliku od Možemo, SDP ima razrađen plan obnove.

- Mi ćemo jasno reći da se i društveni stanovi, to jest gradski i državni, moraju dati ljudima koji čekaju obnovu svojih stanova izvan svojih nekretnina. Mi smo proaktivni u svojim rješenjima.

Dok Tomašević smatra da će na izborima dobiti više preferencijalnih glasova nego predsjednik SDP-a Davor Bernardić, Maras mu odgovara kako je za SDP platforma Možemo irelevantna, te da se oni bore s HDZ-om kojega planiraju zbaciti s vlasti.

No, kada je riječ o postizbornoj suradnji, retorika omekšava. Tomašević izjavljuje da bi bili spremni podržati Bernardićevu Vladu, ali nisu zainteresirani za ulazak u vlast, nego bi ju podržali kao manjinsku.

- Mi očekujemo 3 do 4 mandata, što nam je dovoljno za klub i da napravimo dar-mar u Saboru. Napravit ćemo sve da se ne formira desna i krajnje desna vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:05