PROVJERAVAJU DISERTACIJU

VIJEĆE SVEUČILIŠTA U AUGSBURGU POTVRDILO JUTARNJEM 'Istražujemo prijavu protiv Pave Barišića zbog navodnog autoplagijata u njegovom doktoratu'

 Goran Mehkek / CROPIX

Klaus Prem iz ureda za medije Sveučilišta u Augsburgu potvrdio je Jutarnjem listu da je neovisno vijeće Sveučilišta pokrenulo službenu istragu oko prijave pristigle tom njemačkom sveučilištu zbog navodnog autoplagijata u doktoratu ministra znanosti Pave Barišića.

- Još uvijek nema nikakvih rezultata, u ovom trenutku ne možemo davati nikakve informacije vezane uz tijek istrage ili o eventualnom rezultatu - navodi Prem.

Prijevodi radova

Ministar Barišić prijavljen je u Njemačkoj zbog autoplagiranja svoje doktorske disertacije “Welt und Ethos” obranjene 1989. godine.

U prijavi se tvrdi da je više od 80 posto Barišićeva doktorata autoplagijat, odnosno da su u doktoratu preuzeti dijelovi iz Barišićeva magistarskog rada te prijevodi ranije objavljenih znanstvenih radova u hrvatskim časopisima Godišnjak za filozofiju i Filozofska istraživanja.

Barišić je više puta ponovio da nema govora o autoplagijatu ni plagijatu, a Jutarnjem listu demantirao je informaciju da je ovih dana stiglo pismo iz Augsburga.

Ne osjeća se kriv

- Nema razloga da ikakvo pismo iz Augsburga stiže na Vladu - rekao je Barišić, a isto su potvrdili i u Vladi. Službeni odgovor na prijavu u pravilu stiže prijavitelju, odnosno prijaviteljima, kao i prijavljenome.

Komentirajući peticiju “Stop plagiranju u Hrvatskoj”, koja je sa 11.400 potpisa upućena predsjedniku Sabora a kojom se traži nulta stopa tolerancije prema plagiranju, Barišić je ovih dana izjavio: “To nema veze sa mnom.

Nikakva razloga za ostavku niti sam imao niti osjećam. Ja smatram da je javna kleveta puno veći problem”. Iz krugova bliskih Barišiću, doznajemo da ministar razmišlja i o mogućnosti tužbe inicijatora peticije, među kojima je i znanstvenik Ivan Đikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:17