TAOKINJA VLASNIKA

Vila Spitzer: Biser hrvatske međuratne arhitekture danas je kuća strave i sramota Zagreba

Treba li se Vila Spitzer srušiti da bi Grad konačno iskoristio svoje pravo i proglasio joj privremenog skrbnika?

Zagreb ima nekoliko povijesno i arhitektonski važnih ulica, a te ulice imaju i svoje najvrednije primjere, bisere hrvatske arhitekture. Takav biser je antologijska modernistička vila - Vila Spitzer u Novakovoj 15 - ljepota međuratne arhitekture, ostvarenje arhitekta Mladena Kauzlarića i Stjepana Gomboša. Vila Spitzer danas je sve osim reprezentativne građevine.

Zaraslo ruglo kojem se nedavno urušio dio krova. Lokalna kuća strave.

Ipak, Vila Spitzer, okružena velikim vrtom, mogla bi i zapuštena vrijediti oko tri milijuna eura. Primjerice, nedaleko se u istoj ulici za kvadrat stana traži vrtoglavih 6000 eura. Ali, kako je moguće da objekt u najatraktivnijoj ulici u Zagrebu i još k tome majstorski rad arhitekture propada?

Taokinja vlasnika

Ova je kuća taoc svojih vlasnika i tvrtki koje su ovdje registrirane. Njihovih transakcija i neriješenih poslova. Neka vrsta štednje? Ili nerazriješenih dugova? Možda je upravo ova vila dobar primjer onih koje će zakačiti mogući novi porez na neiskorištene nekretnine koji najavljuje Slavko Linić.

Nitko u Vili Spitzer ne stanuje više od desetljeća. Uvidom u Zemljišne knjige vidljivo je da je vlasnik kuće poduzeće Inžinjering projekt, registrirano u Novakovoj 15. U teretovnici se vidi pravo zaloga na predmetnoj nekretnini u korist Kreditne banke Zagreb, a taj zalog na 4,9 milijuna kuna je dan za firmu Cigla još 2000. godine.

U istoj banci sad ističu da je moguće da kuća nije više pod teretom.

Pogledajmo dalje vlasničku strukturu spomenutih tvrtki. Direktor Inžinjering projekta je Mario Medvidović, sin nekadašnjeg direktora Marijana Medvidovića. Medvidović stariji u javnosti je poznat kao nekadašnji prijatelj Hrvoja Petrača i jedan od njegovih partnera početkom rata u prevozu jugodinara i njihovoj promjeni u devize. Petrač, Medvidović i Josip Kordić osnovali su 90-ih tvrtku K.M.P.. To je ujedno i još jedna tvrtka registrirana na Vilu Spitzer.

Direktoricu KMP-a, Željku Plivelić, nalazimo u trećoj tvrtki u Taxi remontu.

Jesmo, ali nismo

- Mi jesmo registrirani na Novakovoj, ali nismo tamo. Tvrtka nema zaposlenika, samo mene... - rekla je zbunjeno. Pitamo jesu li ikad bili u Novakovoj.

- Ne znam. Nismo dugo tamo - završava razgovor.

E sad, tko je famozna tvrtka Cigla kojoj je Inžinjering projekt ranije dao 4,9 milijuna kuna, garantiravši ovom nekretninom. Direktor tvrtke Cigla (danas su u blokadi) famozni je Darko Turopoljac, koji se 2008. našao u aferi povoljne kupnje zemljišta u Resniku što ga je Grad Zagreb prenamijenio i digao mu vrijednost. Tada je i njegov prijatelj Milan Bandić njegovo zemljište ponudio Krašu na otkup za neke investicije.

Kuća traži skrbnika

Turopoljac je svojevremeno posredovao u prodaji još jedne vrijedne nekretnine - vrijednom području u Ulici Božidara Adžije uz stadion NK Zagreb. Zemljište je u vlasništvu poduzeća Taksi remont (spomenuli smo već zajedničku direktoricu Plivelić) u kojem 49 posto dionica ima tvrtka KMP. Darko Turopoljac tom je trojcu 1998. prodao pakete dionica Taxi remonta koje je dobio kao dug od Ministarstva razvitka i obnove te je potom nastavio kupovati dionice od dioničara. Oko 20 posto prodao je tvrtki Cigla 2001. godine, a paket od 50 posto iste je godine prodao KMP-u. Taxi remont danas se bavi samo najmom svojih prostora i vlasnici su zemljišta od 5510 kvadrata u širem središtu Zagreba. Zapuštena nekretnina također povezuje Medvidovića i Petrača.

Vlasnici Vilu Spitzer nikad nisu ni pokušali obnoviti. U Gradskom uredu za prostorno uređenje vidi se da nikad nisu tražili ni dozvolu za to.

U Gradu Zagrebu pitali smo i mogu li vlasnike prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara natjerati da održavaju Vilu Spitzer. Odgovorili su da u teoriji mogu, ali takav postupak nije pokrenut za spomenuti objekt. Grad bi po zakonu mogao propisati rok za provedbu utvrđenih mjera zaštite i očuvanja te čak imenovati privremenog skrbnika. Ali to nije napravljeno za ovu kuću. Valjda još mora propasti...

Ljepotica koja je poštovala svih pet točaka Le Corbusierove arhitekture

Kuću Spitzer 1931. godine projektirali su mladi arhitektonski dvojac Mladen Kauzlarić i Stjepan Gomboš za Vilima Spitzera, vlasnika veletrgovine ugljena, koksa i drva te njegovu suprugu Serafinu. Kuća Spitzer je bila najkvaliteniji primjer stambene arhitekture čiji značaj prelazi lokalne arhitektonske i urbanističke okvire. Bila je vrhunski programatski primjer internacionalnog stila čije je stanje do te mjere devastirano da je gotovo nemoguće naslutiti sve njezine izvorne kvalitete. Najbolja kuća u Novakovoj doživjela je najgoru promjenu, smatraju stručnjaci. Ova čista bijela prizma, ravnih ploha pročelja i savršenih proporcija, s horizontalnim potezom prozora i krovnom terasom natkrivenom pergolom, izvedena u skeletnom sustavu i armirano-betonskoj konstrukciji oličenje je principa moderne arhitekture kako su one bile definirane kroz Le Corbusierovih znamenitih “5 točaka nove arhitekture” 1926. godine.

Kuća koja sjajno sjedi na zahtjevnom kosom terenu pruža senzacionalne panoramske poglede na grad i tornjeve katedrale. Obiteljska kuća s prostorijama za poslugu, liftom kojim se iz kuhinje dopremala hrana u blagovaonicu na kat, trakastim nizom prozora na katu koji je omogućavao povezivanje s vanjskim prostorom te krovnom etažom čiji je najveći dio zapremala terasa s karakterističnim prorezima i betonskim gredama, koncem pedesetih godina pretvorena je u poslovni prostor. Tada je, prvo u vrijeme Jugoslavije, devastirana nadogradnjom otvorenog krova, pregrađena je krovna lođa. U novije doba kuća je dobila i nove vlasnike koji očito o njoj ne brinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:37