KANDIDAT HDZ-A

Vjekoslav Ivanišević: ‘Split treba očistiti, a političari moraju stati sa žestokim svađama’

 Paun Paunović/CROPIX

Najveća oporbena stranka konačno je, samo pet mjeseci prije izbora, izabrala svog kandidata za gradonačelnika u drugom po veličini gradu.

U borbu za vlast u Splitu HDZ je poslao svog dugogodišnjeg člana, ali široj javnosti nepoznatog arhitekta Vjekoslava Ivaniševića, koji je navodno kompromisno rješenje između onoga što je htio stranački šef Tomislav Karamarko i želja splitske organizacije.

Gradski odbor u Splitu jednoglasno je podržao Ivaniševića te su ga jučer odmah i predstavili javnosti. Ivanišević je najavio da će, ako bude izabran za gradonačelnika, “sve odluke donositi transparentno i u skladu s Gradskim vijećem te je istaknuo da je Splitu potrebno razdoblje smiraja i čišćenja”.

Otvorene ruke

- Obećavam da će cijela struktura koja je potpora gradonačelniku i gradski vijećnici, koji su često imali ulogu konfrontirati se do neprihvatljivih razmjera, ubuduće imati širom otvorene ruke za svoje djelovanje, puno uvažavanje, toleranciju i razumijevanje. Nadam se da ubuduće nijedan vijećnik splitskoga Gradskog vijeća neće napuštati sjednice tog tijela - rekao je Ivanišević. Poručio je kako nudi mir i konsolidaciju stanja u Splitu te dobru volju, toleranciju i strpljenje.

- Međutim, očekujem, a naš mediteranski duh tomu nije baš blizak, da slušamo jedni druge i da dijalog uistinu bude dijalog - rekao je Ivanišević. Budući da ga kao dugodišnjeg arhitekta prati to što je uređenje Marmontove dobio mimo natječaja, novinare je zanimalo hoće li kao gradonačelnik “namještati” poslove u Splitu.

Novo doba

- Neću namještati, podilaziti i kombinirati, nego ću planirati grad, a tko će se naći u tim planovima, ovisi o njegovoj sposobnosti - odgovorio je i poručio da se ne može graditi radi osobnog bogatstva i na račun planiranja grada, aludirajući, naravno, na Keruma.

- Potrebno je razdoblje velikog smiraja i velikog čišćenja. Ovo je novi početak, to jest novo doba - naglasio je Ivanišević.

HDZ: Ovaj izbor nije nikakav kompromis

U HDZ-u nas uvjeravaju da Ivanišević nije nikakav kompromis te da je njegova kandidatura dogovorena prije dva mjeseca. Čim je njegovo ime dospjelo u javnost, odmah su iz Splita počele stizati vijesti o Ivaniševiću koji je, među ostalim, projektirao novo splitsko rodilište u vrijeme dok je Dujomir Marasović (HDZ) bio ravnatelj bolnice. U Upravnom odboru bolnice tada je, kaže naš izvor iz splitskog HDZ-a, sjedio Vinko Maroević, čiji sin Domagoj u stvari iz pozadine vodi HDZ u Splitu. Inače, mediji su u vrijeme mandata gradonačelnika Nikole Gabrića pisali da je Ivanišević bez natječaja dobio projekt uređenja Marmontove ulice. ( S. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:46