BANSKI DVORI

VLADA NA SJEDNICI IZMIJENILA UREDBU O KOEFICIJENTIMA Rastu plaće učiteljima, prihvaćen prijedlog sporazuma s prosvjetnim sindikatima

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Vlada je na sjednici u četvrtak i službeno potvrdila sporazume o povećanju osnovica za izračun plaća za sve javne službenike i namještenike za ukupno 6,12 posto (dva plus dva plus dva posto) tijekom 2020. godine te je potvrdila i sporazume postignute nakon mukotrpnih pregovora sa sindikatima zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, te u visokom obrazovanju. Dakle, povećanje koeficijenata složenosti poslova za ukupno 6,11 posto za nastavno osoblje (tri plus jedan plus dva posto tijekom idućih 12 mjeseci), te povećanje plaća za nenastavno osoblje u školama (domari, kuharice, čistačice…) kroz dodatke na plaće - u tri obroka tijekom idućih 12 mjeseci (3 plus 1 plus 2 posto).

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade izrazio je veliko zadovoljstvo što je u utorak okončan štrajk u školama, nakon što je Vlada uspjela postići dogovor s obrazovnim sindikatima.

- Za početak nekoliko rečenica o aktualnostima proteklih dana. U Londonu je obilježena 70. godišnjica NATO-a na kojoj je bio i ministar Krstičević, a ovih dana imamo i jako puno aktivnosti vezanih uz predsjedanje Hrvatske EU. Razgovarali smo tako s delegacijom EP-a koju je predvodio predsjednik parlamenta Sassoli.

Postignut je i dogovor sa sindikatima u obrazovanju i nakon sjednice danas potpisat će se i temeljni ugovor i dodaci na plaću. Nama je najvažnije da su djeca u školi i da se nastava nadoknadi. Mi očekujemo da učitelji i profesori u štrajku odrade nadoknadu bez dodatnih sredstava, pogotovo kad se uzme u obzir da će dani u štrajku biti plaćeni.

Podsjećam da smo sutra u Krapini, ali o tome više sutra u 12 sati - kazao je premijer na početku sjednice.

Nakon sjednice, Vlada je s obrazovnim sindikatima, uz izuzetak Preporoda, najavila potpisivanje sporazuma o rastu osnovice, koeficijenata i dodataka.

Sama uredba o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama izglasana je kao 12. točka na sjednici Vlade. Pod točkom 12. b izglasan je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju.

Ministrica Divjak je ponovila da u Prijedlogu stoji na koga se odredbe odnose te detalje Sporazuma. Dodala je i da će ona kao resorna ministrica potpisati Sporazum u ime Vlade.

Neposredno prije toga, kao 11. točka sjednice Vlade, izglasan je dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:01