TJEDAN RJEŠENJA

VLADA PADA U ČETVRTAK? HDZ slaže novi kabinet, ali Most i opozicija ne vjeruju da ima 76 ruku

Ne uspije li ova HDZ-ova operacija, čekaju nas prijevremeni parlamentarni izbori. Most će tada ili podržati zahtjev SDP-a ili pustiti da HDZ neuspješno pokuša sastaviti većinu
 Tomislav Krišto / EPH

Pred Hrvatskom je najuzbudljiviji i najneizvjesniji politički tjedan u novijoj povijesti države koji će odrediti sudbinu ove Vlade i svih aktera u vrhu vlasti.

Domoljubna koalicija, kako doznaje Jutarnji list, sutra u 15 sati održava sastanak na kojem će se partneri HDZ-a upoznati sa strategijom za ostanak na vlasti, koja uključuje pad Vlade Tihomira Oreškovića u četvrtak te pokušaj sastavljanje nove većine i Vlade s aktualnim ministrom financija Zdravkom Marićem na čelu u petak.

U kuloarima se već spominju i potencijalni ministri u toj novoj Vladi. Prema nekim izvorima, HDZ-u bi u toj novoj konfiguraciji pripalo 13 mjesta, a partnerima sedam. Resor poljoprivrede dali bi HDSSB-u, financije bi vodio HSLS-ov Josip Budimir, Milan Bandić dobio bi kulturu, HSS zaštitu okoliša, Radimir Čačić gospodarstvo, trojica odmetnutih mostovaca pravosuđe koje bi vodio Juro Martinović, a HSP AS dobio bi sektor uprave.

U toj novoj Vladi, osim Mostovih ministara, više ne bi bilo mjesta za Predraga Šustara, kojeg bi u obrazovanju zamijenio Dinko Čutura, za Zlatka Hasanbegovića, kojeg bi zamijenila ili Vesna Kusin ili Milana Vuković-Runjić, dok bi na čelu socijale mogla doći Sanja Putica umjesto Bernardice Juretić. Resor obrane preuzeo bi general Damir Krstičević, dok bi Josip Buljević prešao u MUP. Vlada bi imala tri potpredsjednika, od kojih bi jedno mjesto pripalo Miloradu Pupovcu ili nekom drugom iz redova nacionalnih manjina.

U toj se kombinaciji spominje i Drago Prgomet kao potpredsjednik Sabora.

No, ne uspije li ova HDZ-ova operacija, izvjesno je da nas čekaju prijevremeni parlamentarni izbori jer će onda i Most, kako su najavili, to tražiti.

Međutim, nije jasno hoće li onda potpisati SDP-ov zahtjev za raspuštanje Sabora ili će pustiti HDZ da neuspješno pokuša složiti novu većinu, u što oni ne vjeruju.

Obrana časti

Svemu tome prethodit će i odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje će u srijedu presuditi Tomislavu Karamarku u slučaju Drimia, zbog kojega je i došlo do potpunog raspada vlasti.

Nije isključeno da će HDZ možda i prisiliti Karamarka na ostavku u slučaju da Povjerenstvo utvrdi da je bio u sukobu interesa ili da bi svojim djelovanjem mogao doći u tu situaciju. Time bi se riješio jedan problem za HDZ, no ostaje pitanje što s Oreškovićem, u čiju je zaštitu stao Most, a HDZ ga želi maknuti.

Iako je Slobodna Dalmacija u subotu navečer objavila da je Most dao ultimatum HDZ-u da do sutra u 12 sati predloži novog prvog potpredsjednika Vlade umjesto Tomislava Karamarka te da povuče opoziv premijera Tihomira Oreškovića jer će u protivnom potpisati SDP-ov prijedlog za samoraspuštanje Sabora, iz te su stranke to demantirali. Poručuju kako nema nikakvog ultimatuma te da će dati priliku premijeru Oreškoviću da obrani svoju čast u Saboru pred optužbama HDZ-a, koji u obrazloženju prijedloga za njegov opoziv navodi kako je politizirao sigurnosne službe te pokušao uvesti “kancelarsku diktaturu uz pomoć represivnog aparata”.

“Most nije dao HDZ-u nikakav rok do utorka jer želimo dati priliku premijeru da obrani svoju čast u Hrvatskom saboru i pred zastupnicima odgovori na neistinite optužbe navedene u obrazloženju njegova opoziva. Očekujemo od HDZ-a da povuče prijedlog opoziva premijera i predloži novog kandidata za potpredsjednika Vlade. Ako HDZ ipak ostvari najavu rušenja premijera i Vlade, tada će Most kao jedinu moguću opciju odabrati nove izbore”, priopćili su iz Mosta.

Skrivene karte

U SDP-u i Mostu ne žele baš otkrivati karte za tjedan pred nama. Most će odluku o tome hoće li potpisati prijedlog za raspuštanje Sabora donijeti u zadnji čas, i to na Nacionalnom vijeću koje će sastati ovaj tjedan, a u SDP-u također kažu kako će pratiti situaciju, ali da su blizu tome da glasaju za opoziv premijera Oreškovića.

- Pratit ćemo situaciju koja se mijenja iz sata u sat, ali smo blizu tome da glasujemo za opoziv premijera jer time pada cijela Vlada. Vidjet ćemo što će se događati - kaže jedan član predsjedništva SDP-a.

U Mostu, pak, još vjeruju da će se HDZ u posljednji trenutak predomisliti i maknuti Karamarka iz Vlade, posebno ako se donese za njega negativna odluka Povjerenstva, a vjerojatno računaju i na to da će možda HDZ, ako Karamarko padne u Saboru u petak, a prije toga se ne uspije srušiti Vlada, procijeniti da im se više isplati nastaviti s Mostom i Oreškovićem nego slagati novu većinu i, kako su je mnogi već nazvali, frankenštajnsku Vladu koja će vjerojatno trajati do pojave prvog većeg problema.

Most računa i na to da možda SDP neće zajedno s HDZ-om rušiti Vladu ako procijene da time daju mogućnost Zdravku Mariću da u roku od 30 dana sastavi novu Vladu. Stav Bože Petrova je takav da on ni po koju cijenu neće zabiti nož u leđa Oreškoviću jer smatra da nije ništa loše napravio.

Petrov neće dati Oreškovića pa makar se išlo na nove izbore. HDZ-u, pak, nije jasno zašto je Most toliko zapeo za Oreškovića, a u Mostu smatraju da je Orešković dobar premijer i da se na njega ne može utjecati onako kako bi to HDZ htio, dok za Marića misle da će biti upravo takav slučaj. Petrovu je Karamarko nudio Marića još u srijedu nakon Vladine sjednice. Rekao mu je da zasad ima 72 ruke, a ako ga Most podrži, to će biti stabilna većina od 84 zastupnika. Petrov je to odbio rekavši mu da na mostovce ne mogu računati jer je za njih jedina moguća varijanta Vlada s Oreškovićem na čelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:26