LUKSUZ IZNAD SVEGA

Vladinim avionom Sanader letio krojaču u Beč isprobavati frak

Letovi državnim avionom u Beč radi osobnog luksuza predmet su još jedne istrage protiv Sanadera

ZAGREB - Ivo Sanader koristio je službeni zrakoplov Vlade RH za odlazak u Beč svom krojaču. Otkrio je to Jutarnjem jedan od svjedoka u istragama protiv bivšeg premijera i šefa HDZ-a, koji trenutačno iščekuje odluku o izručenju u salzburškom zatvoru.

Bečki krojač bio je zadužen za izradu kvalitetnog fraka za Sanadera, luksuznog muškog odjevnog predmeta i ultimativnog statusnog simbola.

Radosna Mirjana

Taj frak Sanader je odjenuo samo jednom: 19. veljače 2004. kada je, sa suprugom Mirjanom, bio gost na znamenitom bečkom Opernbalu. Te prohladne bečke večeri snimljena je i jedina Sanaderova fotografija u fraku. Na njoj se bivši premijer, okićen Redom kneza Trpimira, osmjehuje u fotoaparat bečkog dopisnika AP-a. Šotobraco drži radosnu suprugu Mirjanu u svečanoj haljini s crvenim detaljima.

U društvu su tadašnjeg austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela i njegove supruge Kriste, domaćina glavnog društvenog događaja austrijske metropole. Na fotografiji sve je vidljivo: Sanader u fraku, na vrhuncu moći. Najvažniji čovjek u Hrvatskoj, poštovan i među europskom elitom. Prema dostupnim podacima, Sanader je Vladin zrakoplov zbog fraka koristio više puta. Složeni kroj po mjeri zahtijevao je barem tri probe u Beču.

Pomanjkanje mjere

Državnim avionom sve je bilo brže i jednostavnije. Prema izračunu troškova letenja zrakoplovom Vlade RH, na svaku Sanaderovu krojačku probu potrošeno je 8640 dolara. Kalkulacija je napravljena prema cijeni jednog sata leta (do Beča i natrag let traje oko dva sata) u iznosu od 4320 dolara i bez aerodromskih pristojbi. Tome bi trebalo dodati i troškove dnevnica za pilote, domaćicu zrakoplova, tjelohranitelja te troškove prijevoza s bečkog aerodroma do krojača. Sanaderova rastrošnost i potpuno pomanjkanje mjere još su očitiji zna li se da je cijena njegova fraka oko 4000 dolara. Dakle, odlasci bečkom krojaču stajali su hrvatske porezne obveznike najmanje 25.920 dolara. Pet puta više od svote koja je potrošena za sam frak.

Zloupotreba ovlasti

Slučaj crni frak intenzivno istražuje USKOK, kao i jučer objavljeno otkriće Jutarnjeg o prebacivanju Sanaderove kćeri Petre u ljetnu glumačku školu u London, kasnije slijetanje u Veneciji zbog supružnika Žužul i sinova te konačnog leta do Malte gdje je Sanader bio u službenom posjetu. Koliko je diskretna bila družina, govori i to što su u zadnji tren, prije slijetanja u La Valetti, odlučili promijeniti već rezerviran hotel jer su shvatili da su ondje smještni i hrvatski novinari, a nisu željeli da ih netko upita zašto je toliko rodbine u službenoj delegaciji.

Korištenje zrakoplova Vlade RH u svrhe koje se ne mogu kategorizirati kao državnički posao može se definirati kao kazneno djelo zloupotrebe ovlasti.

Skupa oprava trebala mu je samo jednom

Ivo Sanader frak je obukao samo jednom, prije sedam godina, kada je prisustvovao 48. bečkom Opernballu. Uz zvukove valcera, s uglednim gostima i elitnim uzvanicima, taj se bal smatra vrhuncem bečke sezone balova i ujedno najvećim austrijskim društvenim događajem godine. Tom je prigodom bivši hrvatski premijer preko fraka nosio lentu s najvišim državnim odličjima. Bivši glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček kaže da se ne sjeća je li Sanader za svojih mandata još koji put odjenuo frak. Inače, protokol određuje trebaju li uzvanici odjenuti frak kao najsvečaniju vrstu odjeće. Dress code je gotovo uvijek naveden u pozivnici, a najčešće je riječ o balovima. ( Sa. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:44