VREMENSKA PROGNOZA

VOZAČI I PJEŠACI OPREZ! Ledena kiša smrzava se na tlu, jak vjetar na autocesti Zagreb - Rijeka

Osijek, 140109.Ledena kisa koja je nocas padala u cijeloj Hrvatskoj stvorila je mnogima probleme, promet je bio otezan zbog smrznutih cesta, automobili su bili okovani ledom, a pjesaci su bili u opasnosti zbog smrznutih gradskih ulica i trgova. Vozac struze led sa vjetrobrana svog automobila.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - Na Jadranu će danas biti pretežno sunčano. U unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a krajem dana uz više oblaka moguća je slaba kiša koja se smrzava na tlu. Vjetar na kopnu slab, na Jadranu većinom umjerena bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od -1 do 4, na Jadranu od 8 do 13 stupnjeva Celzijevih, prognoza je za petak Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U Zagrebu će danas biti djelomice sunčano, povremeno uz više oblaka. Krajem dana bit će oblačnije uz moguću slabu kišu koja se smrzava na tlu. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura od 0 do 3°C.

Jutros u 7 sati najniža temperatura izmjerena je u Slatini, -7 Celzijevih stupnjeva. U Zagrebu je izmjereno -3 stupnjeva, Rijeci pozitivnih 6 Celzijevaca, u Splitu 7, dok je u Osijeku izmjereno hladnih -4 Celzijeva stupnja.

Najviše snijega izmjereno je u Begovom Razdolju - 40 centimetara.

Oprez, poledica na cestama

Za sve skupine vozila otvorene su autoceste A1 i A6 Rijeka-Zagreb kao i dionica Jadranske magistrale (DC8) od Bakra do Senja, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK) u 7 sati.

Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti i zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Lici i Zadarskoj županiji: DC23 Žuta Lokva-Kapela, DC25 Korenica-Gospić-Karlobag, DC52 Špilnik-Korenica, DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo, DC218 Dobroselo-Mazin, ŽC5169 Frkašić-Donji Lapac te na svim županijskim i lokalnim cestama općine Donji Lapac.

U Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju zimski su uvjeti na ŽC5062 Crni Lug- Mrzle Vodice - G. Jelenje, ŽC5060 Bakar-Meja, ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine, ŽC5030 Platak-Kamenjak, ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ŽC5017 Rupa-Saršoni (Petrolejska cesta), ŽC5047 Veprinac-granica Primorsko-goranske županije (stara cesta preko Učke), DC402 Brestova-Zagore, ŽC5081 Štrmac-Nedešćina te ceste na području Učke i Ćićarije.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:41