ŠEF HNS-a

VRDOLJAK 'Strah me da će Orepić i Petrov zloupotrijebiti povlaštene informacije. Vjerujem da je Plenković ozbiljan političar i da ima novu većinu'

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

U emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija urednice i voditeljice Jasmine Popović u subotu je gostovao predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

- Strah me zloupotrebe sustava. Bojim se da Vlaho Orepić i Božo Petrov ne razumiju kako se sustav za korištenje povlaštenih informacija na koje su imali pravo kao ministar i predsjednik Sabora ne smije zloupotrebljavati. To može biti opasno za cijelu državu. Narod niti treba niti želi takve političke pionire. Zloupotreba je moguća, vrlo opasna i svi sudionici političkog sustava i sve institucije s povjerljivim informacijama moraju zaštititi svoju zemlju, kazao je Vrdoljak.

On, inače, vjeruje da je premijer osigurao većinu u Saboru jer vjeruje da je Andrej Plenković ozbiljan političar.

Za ministra financija Zdravka Marića kazao je kako je njegov najveći krimen kad je 26. siječnja javnosti poručio da se ne brine zbog Agrokora i da će biti sve u redu.

- Očekujem da će Marić dati svoj mandat na raspolaganje, da ne bude više teret, kazao je između ostalog Vrdoljak.

'Prestanite politički silovati HNS'

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je u subotu da će HNS glasovati za opozive HDZ-ovih ministara Martine Dalić i Zdravka Marića te Mostovog predsjednika Sabora Bože Petrova jer smatra da su potpuno jednako odgovorni za političku gospodarsku i financijsku krizu u koju su koalicija HDZ-a i Mosta doveli Hrvatsku.

"Svi trebaju pasti i ne zaslužuju voditi ovu državu, jer nisu riješili ni jedan problem u 18 mjeseci", istaknuo je Vrdoljak na konferenciji za novinare.

Najavio je da neće podržati nikoga koga HDZ predloži za budućeg predsjednika Hrvatskog sabora.

"Nećemo podržavati ni bilo koji prijedlog HDZ-a za budućeg predsjednika Sabora, a naše glasovanje za opoziv Bože Petrova ni u kojem smislu ne znači podršku HDZ-u, nego uskraćivanje podrške čovjeku koji je zajedno s Tomislavom Karamarkom zaustavio kurikularnu reformu iz ideoloških razloga zajedno s Karamarkom i koji nije realizirao ni jednu reformu ni obećanje iz predizborne kampanje", rekao je Vrdoljak.

Pozvao je kolege iz SDP-a da ne podržavaju Petrova za predsjednika Sabora, jer, kaže, "on to ne zaslužuje, jer on nije otvorena i tolerantna Hrvatska kakvu mi želimo i čovjek koji bi u bilo kojoj situaciji imao i najmanju šansu voditi Hrvatsku u pravom smjeru".

"Potekao je iz Hrasta i Grozda i glavni savjetnici su mu klerikantski ideolozi i sada pretrčava SDP-u. Želim ga srušiti, jer moje povjerenje nije nikada imao niti će ga imati. Ne želimo da nas bilo tko u bilo kojem trenutku povezuje s vladajućom koalicijom. Ako je već Most promijenio strateškog partnera iz SDP-a u HDZ, treba pitati njih zašto su to učinili, a mi svoj jasan stav imamo", poručio je Vrdoljak.

Most je, nastavio je Vrdoljak, "u 18 mjeseci dva puta koalirao s HDZ-om, ismijavao SDP, HNS i Milanovića, doveo nas je nekoliko puta u vrlo apsurdne političke situacije".

"Prestanite politički silovati HNS, dosta je politike alibija, jer kad nešto kažemo, iza toga stojimo svojim riječima, djelima i ponosni smo na to. Nemojte nam dirati no što je najvrjednijie - dosljednost i jasne poruke", poručio je Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak je, na novinarski upit, rekao kako može u potpunosti isključiti mogućnost da će nakon izbora podržati manjinsku HDZ-ovu vladu.

Na pitanje dogovaraju li se s SDP-om, rekao je kako se s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem čuje svaki dan, a o daljnjim koracima odlučit će na Predsjedništvu HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:55