PAKT ILI RAT?

Vrdoljak sve bliže podršci stranke za koaliciju s HDZ-om, protiv je ostalo samo četvero zastupnika?

 Goran Mehkek / CROPIX

Ići ili ne ići u preslagivanje s HDZ-om - to će biti glavna tema na sjednici Predsjedništva HNS-a u utorak, a prema insajderskim informacijama koje je dobio Jutarnji, izgledno je da će najviša tijela stranke podržati koaliciju s HDZ-om i ulazak u Vladu Andreja Plenkovića, usprkos četvero saborskih zastupnika koji su, navodno, i dalje protiv preslagivanja.

Riječ je o Anki Mrak Taritaš, Nadi Turini-Đurić, Goranu Beusu Richemberghu te Vesni Pusić, od kojih jedino počasna predsjednica dosad još nije javno kategorički otklonila mogućnost koaliranja.

No, zadrži li se broj protivnika preslagivanja na sadašnjim brojkama - pa čak i malo naraste - činjenica jest da bi vodstvo većinu članova svoje stranke moglo uvjeriti da je preslagivanje znatno bolja opcija od prijevremenih izbora. To Vrdoljak planira predstaviti kao političko rješenje pod motom “spašavanja Hrvatske”, o čemu je i javno govorio nakon sastanka u središnjici HNS-a.

Bez glasanja?

- Moja politička karijera zadnja je, na prvom mjestu mi je interes Hrvatske. Ja želim Hrvatsku napraviti boljom i za to ću, ako treba, platiti već sutra. Bit ću jasan, prvenstvenu odluku mora donijeti stranačko tijelo HNS-a jer ih volim i protiv toga neću ići - poručio je Vrdoljak i najavio da će u utorak na sjednici Predsjedništva staviti svoj mandat na raspolaganje.

Ipak, dobro upućeni sugovornici kažu kako postoje velike šanse da do glasovanja o njegovu mandatu ne dođe. Naime, prva tema sastanka Predsjedništva HNS-a bit će analiza rezultata lokalnih izbora, nakon toga razgovarat će se i odlučivati o eventualnoj suradnji s HDZ-om, a tek na kraju bi na red trebala doći rasprava o Vrdoljakovoj političkoj sudbini.

Dvije trećine

- No, podrži li Predsjedništvo ponudu Andreja Plenkovića i stranka većinom odluči da ide s HDZ-om, tada glasanje o Vrdoljakovu mandatu postaje suvišno jer postaje očito da on ima potporu većine članova Predsjedništva - kaže nam izvor iz stranke i dodaje kako većina ljudi u HNS-u koaliciju s HDZ-om vidi kao bolju opciju jer bi im, a to posebno ističu, preslagivanje omogućilo “da pokušaju nešto napraviti za Hrvatsku i obrazovnu reformu”.

Jedan drugi izvor iz samog vrha stranke pojasnio nam je kako će se za izglasavanje eventualne suradnje s HDZ-om tražiti da na to pristanu barem dvije trećine članova Predsjedništva, ali i saborskih zastupnika koji će također sudjelovati na sjednici.

- Svi će moći reći što misle i analizirati rezultate. Potom ide glasanje o suradnji s HDZ-om, no nećemo dopustiti raskol HNS-a. Mogli bismo podnijeti maksimalno dvoje saborskih zastupnika koji bi odbili preslagivanje, sve više od toga značilo bi problem za narodnjake. Zasad je atmosfera kao da bi se mogao postići takav rezultat, no dogodi li se suprotno, ići ćemo s unutarstranačkim izborima - kaže izvor Jutarnjeg te dodaje kako vrh stranke još vjeruje da bi na preslagivanje uspio uvjeriti Pusić i Mrak Taritaš.

Preispitivanje

Andro Vlahušić, koji je još u nedjelju zatražio odgovornost šefa stranke Ivana Vrdoljaka, procjenjuje da će preslagivanje proći ako Vrdoljak “uspije okupiti dovoljan broj HNS-ovih saborskih zastupnika”.

- Dakle, sad sve ovisi samo o tome koliko naših ruku treba Andrej Plenković, ali ja se pitam, gdje je nakon toga HNS? Dođe li do toga, to će biti Vlada temeljena na reketu. Ne znam što ću napraviti u tom slučaju, znam samo da sam ja uvijek bio svoj, da sam osobno doveo HNS u Dubrovnik, a prije toga bio u HSLS-u. Ja sam autentičan - rekao nam je Vlahušić i dodao kako tijela HNS-a danas i u srijedu trebaju razgovarati o odgovornosti šefa stranke, pojedinačnih članova HNS-a, kao i činjenici da su “sami sebi pucali u nogu”.

Vlahušić pritom misli na Vrdoljakovo koketiranje s HDZ-om uoči drugog kruga lokalnih izbora jer je uvjeren da je to naštetilo kako Anki Mrak Taritaš u Zagrebu tako i Valentinu Dujmoviću u Dubrovniku. - Ništa se ne događa slučajno, pa tako ni činjenica da je ova stvar iscurila u medije uoči drugog kruga - uvjeren je Vlahušić.

Znakovito je, međutim, da na sjeveru Hrvatske, točnije u Varaždinskoj županiji koju je HNS-u oteo njihov bivši predsjednik i šef Reformista Radimir Čačić, odbijaju odgovornost za izborni poraz prebaciti na vrh HNS-a: - Za poraz sam kriv isključivo ja, a nikako Vrdoljak - izjavio je jučer za Jutarnji list bivši HNS-ov župan Predrag Štromar.

I dok Vlahušić za poraz u Dubrovniku i Zagrebu krivnju vidi prije svega u Vrdoljakovu koketiranju s HDZ-om, Štromar inzistira na tome da su za rezultate krivi baš svi faktori izuzev ponašanja stranačkog vrha.

- Gledajte, izlaznost je bila katastrofa, a mi smo to osjetili već nekoliko dana prije glasanja, kad su do nas dolazile poruke kako dio naših članova neće ni doći na glasanje. Osim toga, za rezultate i sam snosim krivnju jer nisam dovršio projekte koje sam trebao napraviti za svoju županiju. Tu prije svega mislim na to da nisam riješio pitanje otpada i gradnje škola. Vlada je za to odbila dati novac, ali trebao sam inzistirati i pronaći način realizacije tih projekata - govori Štromar, prešutno potvrđujući da će stati uz predsjednika Vrdoljaka.

Odluka većine

Na pitanje hoće li podržati preslagivanje s HDZ-om, Štromar je rekao da će se prikloniti većini u Predsjedništvu, ali da će u obzir uzeti i stavove članova Županijske organizacije, koju predstavlja. Donesu li Predsjedništvo i Središnji odbor HNS-a u utorak i srijedu odluku da idu s HDZ-om, problem bi im mogao predstavljati Klub zastupnika HNS-a, koji, uz ostale, čine i HNS-ovci koji su protivnici preslagivanja.

- Dužnost članova Kluba zastupnika je provoditi odluke najviših tijela stranke. Naravno, nitko ih na to ne može prisiliti, ali činjenica jest da su to dužni činiti po Statutu HNS-a - kratko nam je rekao jedan izvor blizak stranačkom vrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:18