SIBIRSKA HLADNOĆA

VREMENSKI KAOS VEĆ JE ZAPOČEO Uvedene su zabrane u prometu, na snagu stupaju crvena upozorenja, snijega bi moglo biti i na otocima...

 Hanza Media, Meteoalarm

I najnovije prognoze potvrđuju one prošlih dana - sa sjevera Europe sve do subote ujutro dolazit će nam jako hladan zrak polarnog porijekla, pri čemu će biti jakog i olujnog vjetra, čak i u mnogim mjestima u unutrašnjosti Hrvatske, a na Jadranu i orkanskih udara bure. Bit će i povremenih naleta snijega, ne samo u noći na četvrtak i tijekom četvrtka, nego u manjim količinama i kasnije, javlja HRT.

U istočnoj će Hrvatskoj u četvrtak biti promjenljivo oblačno, ponegdje uz povremeni snijeg u malim količinama. Uz većinom umjeren i jak, na udare mjestimice i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, temperatura zraka činit će se i nižom od jutarnjih oko -4 °C, te poslijepodnevnih od 0 do 2 °C, a najhladnije će biti prema kraju dana.

Slično i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će snijega, ako ga uopće bude, biti uglavnom noću i ujutro. No, sjeverni i sjeveroistočni vjetar sigurno neće izostati, a s njim i izraženiji osjećaj hladnoće. Idete li na Sljeme - toplo se odjenite i obujte.

Još izraženijih cjelodnevnih minusa bit će u Gorskome kotaru i Lici, a uz jaku i olujnu buru tako će se vjerojatno činiti i nekima na sjevernom Jadranu. Snijeg je u gorju siguran, ponegdje i uz tanji snježni pokrivač, a moguć je i na moru, čak i na otocima, gdje će u početku biti mjestimične kiše.

Obilniji pljuskovi, pa čak i nevere, vjerojatnije su na srednjem Jadranu, a u unutrašnjosti Dalmacije će ponovno biti snijega, pa i novog snježnog pokrivača. I na obali, pa i otocima, može biti snijega nošenog umjerenom i jakom burom, u drugom dijelu dana često i olujnom, pa i s orkanskim udarima. Umjereno valovito i valovito more, ponegdje i jače valovito bit će i na jugu Jadrana, gdje će također zapuhati jaka i olujna bura, osobito u drugom dijelu dana, kada je mjestimice moguć i snijeg. Prije njega - kiša, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom.

Sljedećih će dana biti hladnije, gotovo diljem kopnenog područja i uz cjelodnevne minuse. Štoviše, u noći i ujutro tijekom vikenda temperatura zraka će se ponegdje vrlo vjerojatno spuštati i na oko -20 °C, osobito u gorju! Uz promjenljivu su naoblaku mogući naleti snijega, ne samo na kopnu nego i na Jadranu, čak i na udaljenijim otocima. No, za većinu je vjerojatno znatno važnije još jednom upozoriti na hladnoću - i zbog jake i olujne bure, ponegdje na udare i orkanske, osobito u petak, a i zbog temperature koja će se spuštati na vrijednosti rijetko kada doživljene na moru početkom siječnja, i to ne samo u petak i subotu, nego vjerojatno i u nedjelju ujutro, kada vjetar oslabi.

Crvena upozorenja

Za četvrtak je na snazi niz upozorenja koja je DHMZ odaslao putem Meteoalarma, a najozbiljnija su ona crvena zbog orkanske bure, koja će ponegdje puhati na mahove do čak 185 kilometara na sat.

Upozorenja crvene boje označavaju izuzetno opasne vremenske uvjete. U većem dijelu unutrašnjosti na snzi su narančasta upozorenja, također zbog snažnog vjetra, a ova boja upućuje na opasne vremenske uvjete.

Problemi u prometu

Da su problemi s najavljenim nevremenom već počeli, svjedoči i izvješće Hrvatskog autokluba, koji je u srijedu navečer javio o poteškoćama u prometu.

Snijeg tako usporava promet mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica na cestama u unutrašnjosti, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozači se upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta uvedena je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na sljedećim cestama:

  • DC42 Poljanak(g.ž.KA)-Poljanak (g.ž.LS)
  • DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno
  • ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac,
  • ŽC5203 Sučević-Srb,
  • ŽC5199 Šušanj-Štirovača, ŽC5126, ŽC5140 i sve lokalne ceste na području Krasna.
  • LC59122 Ledenik i LC59123 Konjsko
  • sve lokalne i županijske ceste na području općina Lovinac i Perušić.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:53