POMORSKO DOBRO

Za krađu morske vode kazna i do 100.000 kn

Ako nekome treba morska voda za bazen ili akvarij, uvjete dogovara s nositeljem koncesije na lokaciji s koje je planira uzeti
 Ivo Ravlić / CROPIX

Kupili ste vilu u unutrašnjosti Istre i u bazenu želite morsku vodu? Planirate otvoriti veliki akvarij s morskim ribama ili samo kod kuće napuniti kadu s ljekovitom morskom vodom? Gdje možete i po kojoj cijeni kupiti litru ili prostorni metar morske vode?

Neposredan povod da krenemo u potragu za odgovorima na ova pitanja kratka je agencijska vijest u kojoj se navodi da je Nijemca koji je prošli tjedan na plaži blizu Trsta u svoj kamion ukrcao 24.000 litara morske vode uhitila lokalna policija na dojavu građana te ga kaznila sa 1549 eura, a “ukradeno” more morao je vratiti u Tršćanski zaljev.

Dozvole

Tijekom ispitivanja priznao je policiji i predstavnicima lučke kapetanije da je morsku vodu htio prevesti u Njemačku za potrebe jednog akvarija s morskom ribom.

Kako kupiti morsku vodu, po kojoj cijeni i uvjetima, te koliko je uopće takvih zahtjeva pitali smo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Oni kažu kako komercijalizacija i trgovina morskom vodom Hrvatske ne podliježe Pomorskom zakoniku, nego Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama.

- Upravo more predstavlja pomorsko dobro, prema tome, ovakav bi se slučaj tretirao kao korištenje pomorskog dobra bez dane koncesije za gospodarsko korištenje. Prekršajne kazne za takve slučajeve iznose 30.000 do 100.000 kuna za pravnu osobu te 15.000 do 100.000 kuna za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Živi organizam

Zanimalo nas je kolika je cijena prostornog metra morske vode.

“Nema propisa koji bi određivao cijenu morske vode. Naime, s obzirom na to da je za gospodarsko korištenje pomorskog dobra, što je i morska voda, potrebna koncesija koja se daje na temelju javnog natječaja, istim bi se utvrdili i najniži iznosi koncesijske naknade za zahvaćanje morske vode. Pitanje prodaje tako zahvaćene morske vode pitanje je tržišta i davatelj koncesije taj iznos ne uređuje”, navode iz Ministarstva.

Dakle, cijena kubika vode određena je koncesijskim ugovorom koji se može sklopiti u turističke ili akvakulturne svrhe. Tako svi veliki akvariji u Hrvatskoj koji imaju morsku vodu posjeduju i sustav izmjene morske vode spojen s morem.

No, Dragan Brnić, vlasnik akvarija Baška koji je morski dom na kopnu za stotine vrsta riba, kaže da veliki akvariji u Pragu i Budimpešti imaju morske organizme u vodi koja uopće nije morska.

- Idealan morski akvarij nije onaj s morskom vodom, nego sa slanom destiliranom vodom u zatvorenom sustavu. More je živi organizam - rekao je Brnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:45