RASPAD VLASTI

Za prevaru su prijavili tri grofa, obitelj Rauch i Otta Barića...

Austrijska tvrtka Braunsberger Holding, jedan od investitora šoping-centra Westgate, u vlasništvu braće Thomasa i Bernharda Braunsbergera, u Austriji i Hrvatskoj podigli su kaznene prijave za milijunsku prijevaru. No, drugi suvlasnici tvrde da su braća prodala svoje udjele i nije im jasno zašto sada podižu prijave.
 Braunsberger/CROPIX

"U vremenu od 25. svibnja 2005. do 2009. godine, a i kasnije, u Zagrebu i u Austriji, kao osobe koje su stvarno vodile poslovanje osumnjičenog trgovačkog društva Focus Invest GmbH, zajedno i po prethodnom dogovoru, u nakani pribavljanja velike nepripadne materijalne dobiti trgovačkom društvu Focus Invest te prouzročenja velike materijalne štete trgovačkom društvu Braunsberger Holding GmbH..." početak je kaznene prijave koju je Općinskom državnom odvjetništvu u siječnju 2015. dostavila austrijska tvrtka Braunsberger Holding, jedan od investitora shopping centra Westgate.

Lanac trgovina


Vlasnici grupacije Braunsberger su braća Thomas i Bernhard Braunsberger koji su poslovno carstvo podigli na lancu trgovina namještajem. Taj lanac su 2004. prodali tvrtki Lutz (danas vlasniku Lesnine), te uložili u nekretninske komercijalne projekte i niz manjih shopping centara u Austriji, među ostalim i u Westgate. U medijima se ovih dana pojavio ugovor braće Braunsberger, odnosno njihove grupacije s tvrtkom Grizli komunikacije d.o.o., istodobno PR agencije Mosta, i to nakon što je, kako su prijavili, ukraden iz automobila njihova biznis partnera. Sporni ugovor izazvao je brojne kontroverze jer u njemu agencija kao konačan cilj navodi otvaranje kaznenog slučaja u Državnom odvjetništvu, a upravo na temelju spomenute kaznene prijave. Isto tako, u tom ugovoru agencija je u planu imala i organiziranje sastanaka austrijskog klijenta s Mostovim ministrima. Mostovi ministri poslije objave ogradili su se od poslova agencije. Rekli su da ništa o tom ugovoru, pa ni o poslovima agencije nisu znali, a PR agencija je raskinula suradnju s Mostom.

Ugledni poduzetnici


Istražili smo o kakvoj je kaznenoj prijavi riječ. Zašto je austrijski investitor Braunsberger angažirao Grizli komunikacije? I koga u toj kaznenoj prijavi optužuju za prevaru?
Kaznenu prijavu podigli su, naime, protiv devet fizičkih osoba, osam austrijskih državljana te jednog hrvatskog državljana, okupljenih u austrijskoj tvrtki Focus Invest, koja se također našla u prijavi. Riječ je o uglednim austrijskim poduzetnicima: arhitektu Christophu Achammeru, nekadašnjem direktoru Bank Austria Guidu Schmidt-Chiariju, koji spada među najveće privatne investitore u Austriji, te grofovima Kagenecku, Trappu te Goess-Enzenbergu, ali najugledniji među njima su Franz i Roman Rauch, koji su često na listama najbogatijih austrijskih obitelji. Obiteljska kompanija Rauch proizvodi sokove od kojih je na tržištu najpoznatiji brend Happy Day. Prema austrijskim medijima, njihovo obiteljsko bogatstvo 2014. procjenjivalo se na vrijednost od 1,2 milijarde eura. Idejni pokretač projekta bio je Achammer, u čijim projektnim uredima u Innsbrucku, Beču i Münchenu radi 400 stručnjaka.
Jedan od bivših suvlasnika u projektu koji je i danas angažiran u tvrtkama povezanim s projektom je hrvatski arhitekt Otto Barić, sin poznatog nogometnog trenera. U siječnju 2015., svi oni našli su se pobrojani u spomenutoj kaznenoj prijavi, koju su podnijela braća Braunsberger.
Otto Barić u razgovoru za Nedjeljni Jutarnji odbacuje sve njihove optužbe, za koje kaže da su potpuno neosnovane. Tvrdi da ga je policija ispitivala o tom slučaju još prije godinu i pol dana te da im je dostavio svu potrebnu dokumentaciju.

Svi partneri iz projekta


- Upravo je Braunsberger u vrijeme pokretanja projekta bio direktor društva koje je vodilo priču oko projekta, stoga nije mogao biti prevaren jer je kao direktor morao znati činjenice o tom društvu i ako je dao prijedlog da se krene u tu investiciju, onda je sigurno znao sve o projektu - kaže Barić.

Zagreb, 110111.
Reportaza o Radnickoj cesti.
Na slici: Otto Baric, arhitekt brojnih projekata na Radnickoj.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX


Isto tako ga čudi da braća Braunsberger nakon toliko godina podnose kaznenu prijavu.
- Svi partneri iz projekta su 12. travnja 2011. u Austriji potpisali dokument pod nazivom Okončanje postupaka u tijeku i odustanak od međusobnih potraživanja. Učinili su to na sudu u Austriji i braća Braunsberger i Focus Invest i taj dokument sam pokazao i hrvatskoj policiji kad su me pozvali da im dam iskaz - pojašnjava Barić te dodaje:
- Ta prijava za prevaru je potpuno besmislena.
Braća Braunsberger u projekt su, navode, ušli u prosincu 2005., kad su u njemu otkupili 50 posto udjela, Focus Investu preostalo je ostalih 50 posto. Inače, Focus Invest je još 2000. počeo otkupljivati zemljišta u Zaprešiću. Do 2003. su ih većim dijelom uspjeli otkupiti, i to u društvo Shopping City Zagreb. No, kupljeno je tada oko 90 posto parcela u vlasništvu privatnih osoba, a problem je nastao zbog onih deset posto zemljišta koji su ostali u državnom vlasništvu, odnosno nisu otkupljeni. Međutim, braći Braunsberger, kako navode u kaznenoj prijavi, taj je projekt ispočetka bio drugačije prezentiran.

Plan ulaganja


"U više navrata Thomasu Braunsbergeru prezentirali su plan ulaganja u projekt izgradnje trgovačkog centra West Gate Shopping City na području grada Zaprešića. Bilo je to s ciljem da se Braunsberger Holding uključi u projekt kao jedan od investitora. Pri tome su Thomasu Braunsbergeru neistinito predočili činjenice važne za donošenje investicijske odluke, pa su mu neistinito predočili da su sve zemljišne parcele na kojima je planirana izgradnja trgovačkog centra otkupilo društvo Focus Invest GmbH te povezana društva Shopping City Zagreb do.o., Žirafa - upravljanje nekretninama d.o.o. i Mravojed - upravljanje nekretninama d.o.o. Potom mu je prezentirano da troškovi infrastrukture na predmetnom projektu neće biti viši od 18 eura po četvornome metru, odnosno da ukupan trošak investicije po toj osnovi neće biti veći od 4,5 milijuna eura... Kada im je Braunsberger povjerovao i na temelju prezentiranih činjenica pristao da Braunsberger Holding GmbH investira u projekt izgradnje trgovačkog centra, osnovano je društvo EKZ Zagreb Entwicklungs GmbH u kojem su Braunsberger Holding i Focus Invest GmbH sudjelovali svaki sa 50 posto udjela", navodi se u kaznenoj prijavi.

Zagreb,Zapresic, 111109.
Shopping City West Gate.
Obilazak novog shopping centra West Gate povodom sutrasnjeg sluzbenog otvaranja.
West Gate je izgradjen u 15 mjeseci i  najveci  je trgovacki centar u regiji.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Kasnije je u svrhu realizacije projekta, putem pozajmica, Braunsberger Holding preko društva EKZ Zagreb Entwicklungs GmbH društvu Focus Investu za kupnju navedenih udjela isplatilo iznos od 16,4 milijuna eura.
Barić nam je potvrdio da su braća Braunsberger u tri navrata investirala u projekt.
"Ta tvrtka je osnovana 2005., a Braunsberger je prvu uplatu proveo 21. kolovoza 2008. u iznosu od 5,7 milijuna eura te 22. kolovoza 2008. još pet milijuna eura, a posljednja uplata je išla tek 2010. u iznosu od još pet milijuna eura", kaže Barić. Iz izvora bliskog braći Braunsberger kažu da su se oni prvi put sukobili s investitorima iz Focus Investa 2007. kad je centar prodan kroz tzv. Forward Purchase Wegner Grupi iz Hamburga uz cijenu od 285 milijuna eura. Međutim, ugovor je ubrzo raskinut te je vraćen avans jer dva uvjeta iz ugovora nisu bila ispunjena, a to su građevinska dozvola i dokaz vlasništva nad zemljom.

Pravo stanje projekta


Braća Braunsberger, tvrde danas, tek tada počinju uviđati, kako navode u prijavi, da situacija za zemljištem i nije baš onakva kakva im je navodno bila prezentirana na početku njihova ulaganja te doznaju pravo stanje projekta. Ispočetka se ne bune nego s partnerima kreću u pregovore s državnim vlastima u Hrvatskoj, tada je na vlasti Sanaderova vlada, te s njima postižu dogovor, definiraju obveze i potpisuju ugovor s Hrvatskim vodama na temelju kojeg se dobiva građevinska dozvola. Austrijski investitori preuzimaju tada obavezu da će do uporabne dozvole otkupiti od države preostala zemljišta te Vlada 2009. donosi rješenje o prodaji dijela kanala te se izdaje i uporabna dozvola za Westgate.
Prema tadašnjoj procjeni, država je odredila cijenu zemljišta u visini od 200 eura po četvornome metru.
"Poslije toga sve do danas osumnjičenici nisu osigurali otkup svih zemljišta na kojima je izgrađen trgovački centar West Gate. Jer se parcele na kojima se prije izgradnje centra nalazio glavni oteretni kanal i nadalje nalaze u vlasništvu države, dok su troškovi infrastrukture prilikom opremanja zemljišta višestruko premašili prezentirani najviši iznos od 18 eura po četvornome metru i u konačnici iznose 24,8 milijuna eura. Na taj način su svom društvu Focus Invest pribavili nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od 16,4 milijuna eura u protuvrijednosti od 126,4 milijuna kuna, za koji iznos su oštetili Braunsberger Holding, te dodatno oštetili Braunsberger Holding za iznos od 10,2 milijuna", navodi se u kaznenoj prijavi koju je za braću Braunsberger sastavio ured odvjetnika Vladimira Terešaka. On nam je potvrdio da je tu prijavu sastavio njegov ured te poslao u Državno odvjetništvo te da prema posljednjim informacijama neslužbeno doznaje da se po tom predmetu postupalo, ali da se postupak oduljio jer se radi o osam inozemnih državljana, koji su morali biti ispitani uz pomoć Interpola.

Zagreb, 040308.
Obilazak gradilista buduceg shopping centra
CROPIX
Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, Peter Haslager iz Austijske obrtničke komore, Jochen Seibert, direktor shopping centra i Thomas Braunsberger, glavni investitor

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, Peter Haslager iz Austijske obrtničke komore, Jochen Seibert, direktor shopping centra i Thomas Braunsberger, glavni investitor

Intenzivne nesuglasice


U međuvremenu, nesuglasice između Braunsbergera te ekipe iz Focus Investa postaju sve intenzivnije. Braća Braunsberger tvrde da su iz suvlasništva od 50 posto potpuno istisnuti u postupku dokapitalizacije te da je njihov suvlasnički paket, kako tvrde, sa 50 posto pao na 0,2 posto.
Izvor blizak braći Braunsberger kaže da su se braća odlučila na pravnu bitku nakon što su pokušali na razne načine dogovoriti miran raskid suradnje s Focus Investom.
"Ali nakon što je od Braunsbergera zatraženo da ispuni jamstva po kreditu koja je dao kada je imao 50 posto udjela, jamstva od 50 posto za kredit u visini od 105 milijuna eura (52,5 milijuna eura), odlučio se krenuti u pravnu bitku", govori nam izvor blizak braći.
Prijavu su, kaže nam isti izvor, podnijeli i u Austriji, ali istraga nije pokrenuta.
"Braća Braunsberger sumnjaju na povezanost nekih od ulagača iz Focusa s visokom politikom u Austriji, a sumnjaju da je pritisak napravljen i na neke hrvatske institucije", kaže nam isti izvor.
Međutim, Barić u potpunosti odbacuje takve tvrdnje te kaže da su braća "prodala vlastite udjele te da ih nitko nije istisnuo".
- Oni su 2009. prodali 25 posto udjela tvrtki Ernsta Kirchmayra, a 16 posto Focus Investu, uoči dokapitalizacije ostalo im je devet posto, kako financijski nisu mogli pratiti dokapitalizaciju u tom postupku njihov udjel je smanjen, tvrdi Barić i dodaje:
- Žalosno je da sad od drugih investitora pokušavaju izvući novac, a na tom projektu su svi zapravo izgubili, počela je kriza, a i danas centar ne ostvaruje prihode kakve su investitori očekivali, tvrdi Barić.

Nova procjena zemljišta


Ispočetka je i sam, kaže, bio suvlasnik s pet posto u projektu iz kojeg je izašao 2007. kao suvlasnik jer financijski nije mogao pratiti tolika ulaganja. Tijekom 2010. došlo je do prvih trzavica između Braunsberger Holdinga i Focus Investa jer potonji odbija kupiti zemljišta, na čemu Braunsberger Holding inzistira, zato što su, kako tvrde, pet godina ranije uplatili sredstva za otkup tog zemljišta. Focus Invest sljedećih godina s vladom SDP-a intenzivno radi na tome da zemljišta stekne za nižu cijenu. U ljeto 2014. godine DUUDI te Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama, pod predsjedanjem Ranka Ostojića poništavaju staru odluku Vlade iz 2009. godine te 2015. angažiraju tvrtku da napravi novu procjenu. Na temelju takve procjene, zemljišta se prodaju za 55 eura po četvornome metru, a suglasnost na ugovor dao je DORH.
Mladen Pejnović, bivši šef DUUDI-ja, ljuti se na optužbe da su oštetili državu jer su poništili odluku po kojoj je četvorni metar zemljišta trebao biti kupljen po cijeni od 200 eura, a oni su je prodali po 55 eura, te kaže da je sve to spor među austrijskim investitorima u Austriji.

Zagreb, 110713.
Mladen Pejnovic, predstojnik drzavnog ureda za upravljanje drzavnom imovinom.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX


- Neka oni to rješavaju u Austriji, a ne da u Hrvatskoj za 3000 eura pokušavaju poništiti ugovor preko Državnog odvjetništva - poručio je Pejnović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:06