INTRIGANTAN IZBOR

Zagreb Pride bira homofoba desetljeća. Nominirani su Jacques Houdek, Hloverka, Dragan Primorac...

Zagreb Pride organizira odabir osoba koje su javno pomogle ili, pak, otežale živote LGBTIQ populacije
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Tko će ponijeti nimalo laskavu titulu homofoba desetljeća, a kome će osmijeh na lice donijeti proglašenje za homofrenda desetljeća? Zagreb Pride ove godine prvi put organizira odabir osoba koje su svojim istupima u javnosti pomogle ili otežale živote LGBTIQ populacije.

Popis nominiranih

Na stranici Pridea možete pronaći popis kandidata za obje titule, a nominirane gay friendly osobe su Daniel Delale, Mirela Holy, Mario Kovač, Šime Lučin, Gordana Lukač-Koritnik, Drago Pilsel, Ida Prester, Vesna Pusić, Aleksandar Stanković i Aleksandar Štulhofer. Za titulu najvećeg homofoba predloženi su Lucija Čikeš, Jacques Houdek, Dubravka Hrabar, Ladislav Ilčić, Miljenko Manjkas, Vlatko Marković, Hloverka Novak-Srzić, Marijana Petir, Dragan Primorac i Mirjana Vulin.

Zanimljiv je prelazak Hloverke Novak-Srzić iz jedne kategorije u drugu: upravo ona je 2005. godine proglašena gay friendly osobom godine.

Oličenje politike HRT-a

No, u Prideu smatraju da je Hloverka oličenje uređivačke politike HRT, koja je dva puta zabranila prikazivanje gay i lezbijskih spotova. LBTIQ populacija također joj zamjera što je od njihovih životnih problema stvorila marginalnu temu, a gejeve i lezbijke gura isključivo u ispovjedne emisije o teškom životu.

Veliku pozornost privlači kandidatura Mirjane Vulin, bivše ravnateljice Psihijatrijske bolnice Lopača, koja je zbog istospolne orijentacije na petogodišnje psihijatrijsko liječenje prislilila mladu Riječanku Anu Dragičević. Na web stranici www.zagreb-pride.net može se pronaći popis svih osoba, objašnjenje zašto se svaki od njih našao na listi, a tamo se može i glasati.

Proglašenje pobjednika u obje kategorije održat će se na Zrinjevcu, 18. lipnja, nakon desete Povorke ponosa Zagreb Pridea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:46